24300

Becerikli
Merhaba, son günlerde girdiğim sitelerden sürekli oturumum kendiliğinden kapanıyordu. Giriş loglarına bakınca fark ettim, 24 saatte bir sürekli IP adresim değişmiş.
Yakın zamanda IPv4'ten IPv6'ya geçiş yaptılar bölgede. IPv6'ya özel bir durum mu bu yaşadığım problem?
IP'lerin sonuna bakarsanız her gün farklı IP atamış bana. Modem kapanmadı, resetlenmedi, elektrik kesintisi veya IP adresini değiştirecek farklı bir işlem de yapılmadı.

1753706069717.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, son günlerde girdiğim sitelerden sürekli oturumum kendiliğinden kapanıyordu. Giriş loglarına bakınca fark ettim, 24 saatte bir sürekli IP adresim değişmiş.
Yakın zamanda IPv4'ten IPv6'ya geçiş yaptılar bölgede. IPv6'ya özel bir durum mu bu yaşadığım problem?
IP'lerin sonuna bakarsanız her gün farklı IP atamış bana. Modem kapanmadı, resetlenmedi, elektrik kesintisi veya IP adresini değiştirecek farklı bir işlem de yapılmadı.

Eki Görüntüle 167819
IPv6 adresleri istemciler ağdan kopup yeniden bağlandığında değişir.
Yani bilgisayarınızı kapattınız tekrar açtınız, farklı bir ipv6 adresi alırsınız. Veya telefonunuzun kablosuz ağını kapatıp açtınız.

Router'ın WAN bağlantısı kopmadığı, reboot olmadığı, elektrik kesilmediği vs. sürece ilk 4 hextet XXXX:XXXX:XXXX:XXXX sabit kalarak son 4 hextet değişir.

Bende de bir ara IPv6 etkindi daha sonra pasif olmuş. Deneme mi yapıyorlar acaba?
Bazı bölgelerde ara sıra gelip gidiyor.

IPv6 adresleri istemciler ağdan kopup yeniden bağlandığında değişir.
Yani bilgisayarınızı kapattınız tekrar açtınız, farklı bir ipv6 adresi alırsınız. Veya telefonunuzun kablosuz ağını kapatıp açtınız.

Router'ın WAN bağlantısı kopmadığı, reboot olmadığı, elektrik kesilmediği vs. sürece ilk 4 hextet XXXX:XXXX:XXXX:XXXX sabit kalarak son 4 hextet değişir.
Bilgi için teşekkür ederim.

IPv6 SLAAC metodu ile privacy extension diye bir şey var. Bu şekilde IPv6 adresin cihaz kısmı her bağlantı sırası değişiyor, sadece ISS'in tanıdığı ağ kısmı sabit kalıyor. Bu mesela iOS cihazlarda standard olarak açık geliyor. Diğer işletim sistemlerinde durum ne bilmiyorum. Mesela Linux'te kasıtlı olarak IPv6 privacy'i açmanız gerekiyor. Kapalı olunca IPv6 adresi hep sabit kalıyor. Kullandığınız işletim sistemine göre ayarlarına bakın derim.