Türk Telekom IPv6 dağıtımına başladı!

OpenWRT yazılımlı kendi modemimi kullanıyorum. IPv6 için oradan extra ayar yapmaya gerek var mı acaba? Siteden sorgulattığımda Not support yazıyor.

Sana da mı aynısını dediler?
Geçen sene IPv6 desteği için bilgi almak için MH'ye telefon etmiştim, IPv6 diyorum o ney diyor 2 saat laf anlattım buna gene anlamadı teli kapadım en son yüzüne elemanın.

IPv6 tanımlamalarının henüz test aşaması olarak farklı bir birim tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Konu ile ilgili müşteri temsilcilerine bilgi/eğitim verilmedi ise çokta şey yapmamak lazım sanki.

OpenWRT tarafını bilmiyorum, hiç kullanmadım.

X üzerinden talep bırakırsanız daha iyi olur. Oradaki ekipler teknik bölümlerden bilgi alıp iletiyor.

Zaten fakirin yüzü gülmüyor IP V6 olsa port açacaktım ne güzel.

Çünkü iyi eğitim vermiyorlar bende M.comda çalıştım pinge pink yazan vardı bu çalışanlardan değil tamamen eğitim verenlerin eğitimsizliğinden. Bilgim olmasına rağmen yine herkes alıyor diye benimde almak zorunda olduğum teknik eğitimde eğitmen hiçbir şey bilmiyordu. Düz metin okuyordu bir şeyler sorunca da ben sinirleniyordu. 2 saat değil 10 saatte anlatsan boş MT ona söyleneni belirtir Teknoloji ve İnternet konusunda merakı ve eğitimi yoksa.

IPv6 hakkında pek bilgi sahibi değilim, aydınlatır mısınız?
Global olarak IPv4 yaklaşık 4.3 milyar, IPv6 ise sınırsız diyebileceğimiz kadar fazla bir sayıda adrese sahiptir.

Peki neden IPv6'ya artık geçiyoruz? Bugüne kadar kullandığımız ve uzun bir süre daha kullanacağımız IPv4 adresleri artık yetmiyor, bu yüzden CGNAT yapılarak 1 IPv4 adresi belki yüzlerce internet abonesine bölüştürülüyor. Bu durumda port açamıyoruz, performans sorunları yaşıyoruz, ip başka birisinde iken oyunda/web de yediği ip ban'ın çilesini biz çekiyoruz, servislerimizi bulut hizmetleri üzerinden servis edip hız düşümü yaşıyoruz gibi gibi sebepler.

IPv6 ile adres kıtlığı tarihe karışıyor ve router'ına, bilgisayarına, telefonuna, saatine, buzdolabına, kısaca internete bağlanabilen her cihaza bir global IPv6 adresi atanıyor. Bu sayede tüm cihazlar birbiri ile haberleşebilir. CGNAT gibi bir yapı olmadığı için hepsi internete açıktır. Rotaları daha doğrudan ve genelde daha hızlıdır. Tüm cihazların IP ayarlaması otomatik yapılır. Güvenlik tarafı daha şeffaf, daha yönetilebilir.

TT'nin size tanımlağı sabit bir IPv6 bloğu olacak. Muhtemelen 2a00:XXXX:XXXX:XXXX::/56 şeklinde.
Cihazlarınızın aldığı IP adreslerinin ilk 4 grubu hep aynı kalacak. Son 4'lü grup ise her cihazınızda farklı olacak.

TT'nin IPv6 geçişi iyi ama altyapı henüz hazır değil gibi.

Nasıl bakacağız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…