Merhaba,

"Türk Telekom Planlama/Erişim birimine gidin, özel fiber projesi istediğinizi söyleyin. Size fiyat verirler."

Bu gibi konuşan çok arkadaş görmüştüm farklı platformlarda. Acaba erişim ve planlama birimi gerçekten bizlere özel fiber çekmek için yardımcı oluyor mu?

Teşekkürler.

Merhaba,

"Türk Telekom Planlama/Erişim birimine gidin, özel fiber projesi istediğinizi söyleyin. Size fiyat verirler."

Bu gibi konuşan çok arkadaş görmüştüm farklı platformlarda. Acaba erişim ve planlama birimi gerçekten bizlere özel fiber çekmek için yardımcı oluyor mu?

Teşekkürler.

Kolay kolay yapmazlar hocam. Sadece size özel planlama ve hat içinde çok yüksek meblağ fiyat olur öyle ucuz bir şey değil. Ya tanınmış birisi olacaksınız ya da binanızda talep fazal olacak. Kullanılan malzeme ve cihazları amorte etmesi için.

Kolay kolay yapmazlar hocam. Sadece size özel planlama ve hat içinde çok yüksek meblağ fiyat olur öyle ucuz bir şey değil. Ya tanınmış birisi olacaksınız ya da binanızda talep fazal olacak. Kullanılan malzeme ve cihazları amorte etmesi için.
Kullanılan malzeme ve cihazlar nedir?
Gerekirse kendim satın alabilirim.

Amaç bize süreci ve fiyatları en objektif şekilde belirlemeleridir. Yalan yok 150k ve üstü ödeme yapabilirim. Bu kadar da tutmaz diye düşünüyorum.

Kullanılan malzeme ve cihazlar nedir?
Gerekirse kendim satın alabilirim.

Amaç bize süreci ve fiyatları en objektif şekilde belirlemeleridir. Yalan yok 150k ve üstü ödeme yapabilirim. Bu kadar da tutmaz diye düşünüyorum.

Şöyle sadece GPON cihazı kablo değil. Saha dolabına port için ayrı cihaz vs gerek oluyor. Size internetin gelebilmesi için arada bir dünya iş dönüyor. Bu sebepten dolayı abone sayısını fazla istiyorlar. Cebinizden karşılayabileceğiniz bir meblağ değil bu. Biraz baktığımda 580.000 TL sadece cihaz.

Bundan yıllar yıllar öncesinde ben de evime fiber bağlatmak istemiştim. Ortalama 200-250 metre ötemde fiber dağıtım kutusu ve evimin önüne kadar yer altı kablo borusu bulunmaktaydı. Bu borunun bittiği yerden evime ortalama 15-20 metre kazı yapılması halinde evime fiber bağlayabileceklerdi. Proje çizimi için gelen arkadaş öncelikle yer altı için proje çizeriz olmadı havadan ulaşım için proje çizeriz dedi. Bir süre sonra arayıp sorduğumda projelerin onaylanmadığını dilersem 14.000 lira karşılığı hattın çekilebileceğini söylemişlerdi. Tabii kabul etmemiştim. O tutar zamanına göre ortalama 3-4 asgari ücret tutarındaydı diye hatırlıyorum. Tabii ki bu fiyat birçok faktöre göre değişecektir ama öyle arkadaşın dediği gibi 580.000 TL cihaz ücretini falan istemezler sizden.

Merhaba,

Teşekkürler.

Ben direkt özel proje istediğimi söyleyerek Türk Telekom'a gitmiştim hocam. Kendileri bilgisayardan ortalama fibere olan uzaklığıma bakıp direkt 350 - 400 bin TL arası tutar demişti. Ben de forumlara konu açıp bunun nasıl olacağını sormuştum çünkü eleman hiçbir hesap kitap yapmadan proje olmadan öylesine bir fiyat söylemişti.

Bir forum üyesi de LinkedIn'den Türk Telekom CEO'suna yazmamı önermişti. Dediklerini yaptığımda bana sonradan bir ekip dönüş yaptı. Müdürlükte aldığım fiyat kadar bir fiyat çıkabileceğini istersem projeyi başlatabileceğini söyledi. Tabii ki 400 bin TL ödemek istemediğim için fiyat tam olarak belirlendikten sonra konuşalım dedim ve sonrasında geri arama olmadı.

Geçen hafta sokağımızda bulunan villa tipi bir şirket özel hat çektirmiş ve onun sayesinde bize de fiber çekildi, ücret ödemek durumunda kalmadım. Ekiplerle muhabbet ederken onların 100 bin TL civarlarında bir fiyata yaptıklarını öğrendim.

O yüzden hocam kim fiyat verirse yanlış olur. Önce projenin çizilip fiyatlandırma yapılması gerekiyor. Çünkü senin buradan direkt kabloyu çekebilir dediğin noktada bir doğal gaz hattı vardır dolandırmak zorunda kalır, fiyatı daha çok artar. Ekiplerle konuştuğumda metre başı ve daire sayısı üzerinden fiyatlandırma yaptıklarını söylemişlerdi.