Türk Telekom ZyXEL modemde bufferbloat engellemek için QoS ayarı önerisi

Wierotten

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Orta yaşlılıkta bir Türk Telekom'un verdiği ZyXEL modemim var. Bufferbloat sorunu çok fazla yaşıyorum. Özellikle modem uzak bir yerde internet kullanımı olunca bu durum daha fazla oluşuyor. Bunun için 192.168.1.1'den modeme girip birkaç QoS ayarı yaptım ama durum hâlâ aynı. Acaba tam yapamadım mı diye düşündüm ve yardım almak istedim.

Yapmam gereken başka ayarlamalar da varsa bilgilendirirseniz sevinirim.

Bufferbloat sorununu çözmek için ZyXEL modeminizde QoS ayarlarını optimize etmek önemlidir. Aşağıdaki adımları izleyerek ayarlarınızı gözden geçirebilirsiniz:

QoS Ayarları:​

1. Modem Arayüzüne Giriş:
- Tarayıcıda 192.168.1.1 adresine gidin ve kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapın.

2. QoS Genel Ayarları:
- WAN Yönetimli Üst Bant Genişliği: Buradaki değeri internet hızınıza uygun olarak ayarlayın. Örneğin, 13500 kbps ifadesi, Hız Sağlayıcınızın verdiği değere göre değişmelidir. Hızınızı doğru ayarlamak için şu adımları izleyin:
- Hız test uygulaması ile maksimum internet hızınızı ölçün.
- Ölçtüğünüz değere göre WAN üst bant genişliğini ayarlayın. (Örnek: 50000 kbps).

3. Kuyruk Kurulumu:
- Öncelik Ayarları: Buradaki kuyruk ayarlarının önceliklerini inceleyin. Önemli uygulamalar (video akışı, oyun, vb.) için daha yüksek öncelik verin.
- Hız Limiti Ayarları: Eğer kullanmadığınız bağlantılar varsa, bu bağlantılara düşük bir hız limiti belirleyin.

4. Trafik Yönetimi:
- Ağdaki Cihazları İzleyin: Hangi cihazların en fazla bant genişliğini kullandığını izleyerek, gerektiğinde bu cihazlar için özel ayarlamalar yapın.

5. Ağ Konfigürasyonu:
- Kablosuz Bağlantılar: Modem ve cihazlar arasındaki mesafeyi en aza indirin. Mümkünse, cihazlarınızı kablolu bağlantı ile bağlayın.
- Ağ Kanalını Değiştirme: Diğer kablosuz ağlardan etkilenmemek için, modeminizin ağ kanalını değiştirin.

6. İzleme ve Test:
- QoS ayarlarından sonra, internet bağlantınızı test edin. Bufferbloat durumunun iyileştiğini gözlemleyin.

Bu adımlar, bufferbloat sorununu azaltmanıza yardımcı olabilir. Gelişmeler üzerine daha fazla ayarlama yapmak gerekebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…