Amaat

Çalışkan
Selamlar,

Bundan önce senelerdir GIBIRNet 100 Mbps (altyapı 60 Mbps) kullanıyordum. Fiber gelince 2 ay önce Türk Telekom 1000 Mbps fibere geçtim. Geçişimle birlikte Instagram, Facebook veya YouTube'da anlık olarak akış kesilme sorunu yaşıyorum.

Wi-Fi'ye bağlı herkeste bu sorun var. ASUS DSL AX82U kullanıyorum.

Kablolu hız testlerinde hızım normal, CAT6 ile 930/49 Mbps hız ve 8 ms ping alıyorum. Oyunlarda da herhangi bir sorun yok.

Sorun kısaca şöyle, örneğin sosyal medyada akışta gezerken artık yeni veri bir yerde akmıyor. Sayfayı yenileyince yeni akış ile devam ediyorum. Ya da bir video açıyorum, video bir yerden sonra yüklenmiyor, sayfayı yenileyince devam edebiliyorum izlemeye. Pi-hole/ unbound'da sorun olabilir diye cihazı kaldırdım ve Google DNS kullanıyorum 1 haftadır ama sorun devam ediyor.

Denediklerim;
  • Modem firmwareini Merlin ve resmi olarak güncellemeyi denedim, aynı her şey.
  • 5 GHz Wi-Fi'yi kapattım, yalnızca 2.4 kullandım bir süre yine değişmedi sorun.
  • ASUS AC68U mesh ile bağlı. Meshi iptal ettim 1 hafta boyunca ama bir şey değişmedi.
  • Pi-hole/unbound kaldırdım yine aynı.
Geriye modem değiştirmek kaldı bir tek. Onu da henüz denemedim. ONT cihazından modeme WAN için CAT8 kablo kullanıyorum. Dediğim gibi internet hızı vs. her şey normal. Sanki arada bir modem IP değiştiriyormuş da sayfayı yenileyince yeni bağlantıdan devam ediyor. Tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar,

Bundan önce senelerdir GIBIRNet 100 Mbps (altyapı 60 Mbps) kullanıyordum. Fiber gelince 2 ay önce Türk Telekom 1000 Mbps fibere geçtim. Geçişimle birlikte Instagram, Facebook veya YouTube'da anlık olarak akış kesilme sorunu yaşıyorum.

Wi-Fi'ye bağlı herkeste bu sorun var. ASUS DSL AX82U kullanıyorum.

Kablolu hız testlerinde hızım normal, CAT6 ile 930/49 Mbps hız ve 8 ms ping alıyorum. Oyunlarda da herhangi bir sorun yok.

Sorun kısaca şöyle, örneğin sosyal medyada akışta gezerken artık yeni veri bir yerde akmıyor. Sayfayı yenileyince yeni akış ile devam ediyorum. Ya da bir video açıyorum, video bir yerden sonra yüklenmiyor, sayfayı yenileyince devam edebiliyorum izlemeye. Pi-hole/ unbound'da sorun olabilir diye cihazı kaldırdım ve Google DNS kullanıyorum 1 haftadır ama sorun devam ediyor.

Denediklerim;
  • Modem firmwareini Merlin ve resmi olarak güncellemeyi denedim, aynı her şey.
  • 5 GHz Wi-Fi'yi kapattım, yalnızca 2.4 kullandım bir süre yine değişmedi sorun.
  • ASUS AC68U mesh ile bağlı. Meshi iptal ettim 1 hafta boyunca ama bir şey değişmedi.
  • Pi-hole/unbound kaldırdım yine aynı.
Geriye modem değiştirmek kaldı bir tek. Onu da henüz denemedim. ONT cihazından modeme WAN için CAT8 kablo kullanıyorum. Dediğim gibi internet hızı vs. her şey normal. Sanki arada bir modem IP değiştiriyormuş da sayfayı yenileyince yeni bağlantıdan devam ediyor. Tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.
- Modeminizin bağlantı ayarlarını kontrol edin:
- DHCP Ayarları: Modemdeki DHCP sunucusunun doğru bir şekilde yapılandırıldığından emin olun. DHCP'nin etkin olduğundan ve yeterli IP havuzuna sahip olduğundan emin olun.
- IP Sözleşmesi: Modem, sürekli IP değiştiriyorsa statik IP almayı düşünebilirsiniz. Türk Telekom müşteri hizmetleri ile iletişime geçip statik IP talebinde bulunun.

- Wi-Fi ayarlarını optimize edin:
- Kanal Seçimi: 2.4 GHz ve 5 GHz ağlarınızda, otomatik olarak seçilen kanalların dışında manuel olarak daha az kullanılan bir kanal seçin. Wi-Fi analizi yapan uygulamalar ile çevredeki güçlü ağları kontrol edin.
- Wi-Fi Güç Ayarları: Modeminizin Wi-Fi güç ayarlarını kontrol edin. Tam güç olarak ayarlamak, sinyal kalitesini artırabilir.

- Ağ trafiğini izleyin:
- Ağınızda hangi cihazların daha fazla bant genişliği kullandığını kontrol edin. Belki bir cihaz gereğinden fazla veri tüketiyor olabilir.
- Modem arayüzünde bağlı cihazların bant genişliği kullanımını kontrol edin.

- QoS (Quality of Service) ayarlarını kontrol edin:
- Modeminizde QoS ayarlarını etkinleştirerek sosyal medya ve akış servislerine öncelik verebilirsiniz. Bu ayar, o hizmetlerin daha stabil çalışmasına yardımcı olabilir.

- Modemi fabrika ayarlarına döndürün:
- Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, modeminizi fabrika ayarlarına döndürüp, tekrar kurulum yapmayı deneyebilirsiniz.

- Alternatif bir modem deneyin:
- Sorun devam ediyorsa, başka bir modem kullanarak durumu test edin. Belirli modem modellerinin bazı ISS'leriyle uyumsuzlukları olabilir.

- Fonksiyonel sınama yapın:
- Modemi, doğrudan ONT cihazına bağlayarak (kablolu) interneti test edin. Eğer böyle bir bağlantıyla sorun çözülüyorsa, sorun daha çok kablosuz altyapınızda demektir.

Bu adımları izledikten sonra, sorun hala devam ediyorsa Türk Telekom destek hattıyla iletişime geçip, sorunun altyapıda olup olmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz.