Canadair NF-5​

1753129445682.webp

(Türk yıldızlarına ait bir NF5)

Genel Tanıtım​

Nf-5, northrop F-5 serisinin geliştirilmiş bir versiyonudur. Türk hava kuvvetleri'nde uzun yıllar kullanılmıştır. Türk yıldızları akrobasi timinde ise özel olarak seçilmiş ve modifiye edilmiş nf-5b (iki kişilik) modelleri tercih edilmiştir. Kompakt yapısı ve çevikliği ile akrobasi uçuşlarında çok başarılıdır.

Tarihçe ve Kullanım​

Türkiye 1970'lerde F-5a ve F-5b uçaklarını envanterine kattı. Daha sonra bu uçaklar nf-5 adıyla modernize edildi. Türk yıldızları, 1980'lerden 2000'lere kadar bu uçaklarla hava gösterileri düzenledi. Nf-5, bu süreçte hem eğitim hem de gösteri görevlerinde pilotlara güven verdi. Gösterilerde tek kişilik ve iki kişilik modeller kullanıldı.

1753129474091.webp

(Türk hava kuvvetlerine ait bir F-5a)

Teknik Özellikler​

Nf-5 çift motorlu, hafif ve çevik bir jet uçağıdır. Genel elektrik J85 turbojet motorlarıyla donatılmıştır.
  • Azami hız: Mach 1.6 civarı.
  • Menzil: Yaklaşık 1.500 km.
  • Kanat açıklığı: 7.6 metre.
  • Uzunluk: 14 metre.
  • Boş ağırlık: 5.5 ton civarı.
  • Mürettebat: Tek kişilik veya iki kişilik.

1753129694801.webp

Uçuş ve Manevra Kabiliyeti​

Nf-5'in en güclü yönü manevra kabiliyetidir. Küçük boyutu ve hafifliği sayesinde hızlı ve keskin dönüşler yapabilir. Ani yükseliş ve alçalmalarda pilotlara yüksek kontrol imkanı verir. Bu özellikler akrobasi uçuşlarında kritik öneme sahiptir.
Türk yıldızları pilotları, bu uçakların sınırlarını zorlayarak gösterilerde yüksek hızdan aniden yavaşlamaya, dikey tırmanışlardan yakın takip uçuşlarına kadar zorlu manevraları başarıyla gerçekleştirdi.

Türk yıldızları'nda kullanımı​

Türk yıldızları, nf-5 uçakları ile 20 yılı aşkın süre boyunca unutulmaz gösteriler yaptı. Uçaklar, yüksek performansları ve sağlam yapıları sayesinde zorlu hava koşullarında bile görev yaptı. Takım halinde uyumlu uçuş, keskin dönüşler ve senkronize hareketler bu uçaklarla mümkün oldu.
Gösterilerde kullanılan nf-5'ler genellikle iki kişilikti, bu da eğitim uçuşları ve gösteri hazırlığı için avantaj sağladı. Pilotların iş birliği bu akrobasi uçaklarının başarıyla kullanılmasının temel sebeplerindendir.

1753129768893.webp

Avantajları ve Dezavantajları​

Avantajları:
  • Kompakt ve hafif yapısıyla yüksek manevra kabiliyeti.
  • Basit ve güvenilir motorlar.
  • İki kişilik kokpitle eğitim ve gösteri için uygunluk.
  • Düşük bakım ihtiyacı ve kolay yedek parça temini.

Dezavantajları:
  • Günümüz jetlerine göre daha düşük motor gücü.
  • Modern aviyonik sistemlerden yoksunluk.
  • Artan yaş nedeniyle bakım ve performans problemleri.

Günümüzde NF-5​

Türk yıldızları, 2000'lerin ortalarından itibaren nf-5 uçaklarını kullanmayı bıraktı. Yerine daha modern ve güçlü jetler tercih edildi. Ancak nf-5, Türk hava gösteri tarihinin önemli bir parçası olarak anılmaya devam ediyor. Bazı uçaklar müzelerde sergileniyor, pilotlar ise deneyimlerini yeni nesillere aktarıyor.

NF-5, sadece bir uçak değil, Türk havacılığının gelişiminde önemli bir mihenk taşıdır. Gökyüzünde sergilediği performans ve pilotlara sunduğu kontrol ile Türkiye'nin akrobasi tarihinde unutulmaz izler bırakmıştır.

Elimden geldiğince detaylı ve fotoğraflı biçimde anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yaramıştır. İyi sosyaller!

Dosya Ekleri

• 1753129550313.webp
    1753129550313.webp
    134,5 KB · Görüntüleme: 60
  • 1753129558747.webp
    1753129558747.webp
    4,9 KB · Görüntüleme: 75
Ankara'ya gitme ihtimalim var hocam ne güzel. Evet doğru bildiniz Sovyet jetlerine bayılıyorum.

Bana da ne hikmetse hiç güven vermiyor Sovyet jetleri... Özellikle o kısa kullanım ömrüne sahip Saturn motorlar, işlevine kıyasla gereksiz büyük gövde yapısı, radarlara kolaylıkla yakalanabilme gibi gibi :).

Bana da ne hikmetse hiç güven vermiyor Sovyet jetleri... Özellikle o kısa kullanım ömrüne sahip saturn motorlar, işlevine kıyasla gereksiz büyük gövde yapısı, radarlara kolaylıkla yakalanabilme gibi gibi :).

Ya aslında haklısın Sovyet jetleri biraz da korkutucu batının ve Amerika'nın jetleri daha gelişmiş ama ben Sovyet mühendisliğinden yanayım.

Ya aslında haklısın Sovyet jetleri biraz da korkutucu batının ve Amerika'nın jetleri daha gelişmiş ama ben Sovyet mühendisliğinden yanayım.

Vallahi ben o Rusya - Ukrayna savaşında tek motorlu F-16 ile kolaylıkla düşürülebilen SU-35 ve SU-35S'leri gördükten sonra mümkün mertebe Rusya - Çin'in savunma sanayilerinden uzak durulmasından yanayım :D.

Neyse ki yönetim Eurofighter için inat etti de SU serisi uçaklara yönelmedi :). Gerçi Eurofighter da pek iyi sayılmaz ama kötünün iyisi işte, hem bizde AESA radarlı uçak da yok :(.

Vallahi ben o Rusya - Ukrayna savaşında tek motorlu F-16 ile kolaylıkla düşürülebilen SU-35 ve SU-35S'leri gördükten sonra mümkün mertebe Rusya - Çin'in savunma sanayilerinden uzak durulmasından yanayım :D.

Neyse ki yönetim Eurofighter için inat etti de su serisi uçaklara yönelmedi :). Gerçi Eurofighter da pek iyi sayılmaz ama kötünün iyisi işte, hem bizde aesa radarlı uçak da yok :(.

Pilotların tecrübesi ile de alakalı olabilir F15 ve su 35 olayının Ukrayna paralı asker alıyor zaten bayağı da bir para veriyor zaten ölecek para versem ne yarar vermesem ne yarar kafasıyla bakıyor Ukrayna yönetiminin bir kısmı.

Neyse ki yönetim Eurofighter için inat etti de SU serisi uçaklara yönelmedi :). Gerçi Eurofighter da pek iyi sayılmaz ama kötünün iyisi işte, hem bizde AESA radarlı uçak da yok :(.

Rus jetleri başlarda hibrit FBW kullanıyordu, kokpitleri de berbattı. Zamanla sistem bilgisayar odaklı oldu. Radar olarak gerideydiler su an bilemiyorum (Zason N007 gibi radarlarla bir tik iyi denebilecek seviyeye geldiler, yani milat sayilabilir. Modern PESA'lara da N011M ve N-035 dersek, AESA'ya gecislerini arastirmam gerek zira Su-57 bile PESA kullaniyor olabilir) ama füze açısından bence hala gerideler. R-77-1 ve benzer modernizeli modeller tırt diye düşünüyorum. Çinliler artık kendi mühendisliğini yapıyor, nispeten daha iyiler. AESA radarlı ARH ve IG güdümlü fuzeyle Hint Rafael'ini vurdular. Bilgimiz sınırlı ama R73 gibi füzeler FOV-based IRCCM kullaniyor. AIM-9'un güncel varyantlarina gore gerideler. Ayrıca, Rus cikmasi E yani export R73'ler falan iyice teneke. Ruslardan silah almış ülkeler hala bunlari kullaniyor.

Bir karesinde Ukraynalilar tekneden Mi-8'e R73 bile atmıştı :D