Türkçede kesme işareti nerede kullanılır?

Makaleler
5
Yer
Winterfell
2 tane bu konu hakkında video izledim fakat hâlâ kavrayamadım şu konuyu. Aranızda bu konudan anlayan veya kodlamalı, taktikli şekilde defterine geçirmiş olan varsa yardımcı olabilir mi? Yapım eki ve çekim eki farkında kafam karışıyor.

Kesme işareti dilimizde özel isimlerin sonuna gelen ekleri ayırmak için kullanılır.
Yapım eki ise sözcüklere yeni anlam katan eklerdir. Gözlük, gözlükçü gibi. Sonuna -çü gelince anlam değişti.
Çekim ekleri ise sözcüklere kişisel kavramlar katarlar. Ev, ev-i-niz.
Yapım ve çekim ekleri sözcüklerin kök veya gövdesine gelebilir.

Hocam, birkaç moderatör toplanıp Techolay YouTube kanalında Türkçe dersleri vermeniz lazım

Bu arada başlıkta da uyarayım, "Türkçe'de" değil "Türkçede" olacak. Türkçe özel isim değil, özel isimden türemiş cins isimdir.

Süper anlatmışsınız. Elinize sağlık. Ama muhtemelen 3 gün sonra unutup yine Google, ChatGPT gibi kaynaklardan "Bu kelime nasıl yazılmalıdır?" diye tavsiyeler alacağım. Bana Türkçe hâlen zor geliyor. Okulda da matematiği severdim. Gerçi o da kalmadı.

Türkçe zor bil dediğim zaman kimse bana kızmasın olur mu? Ben emin olmadığım durumlarda yapay zekaya yazıyorum artık. Bazen de kelimeleri eş anlamlarıyla değiştiriyorum. Bazen de tekrar okuyorum.

Buna rağmen hata yapmıştım.

Ama şunu söyleyebilirim ki uğraştıkça yazma şekli gelişiyor ve hata azalıyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…