serbest

Yetkin
Makaleler
1
Arkadaşlar, konuşurken takılıyorum. Hızlı konuşunca tıkanıyorum, “ew uw” diyorum. Aklıma kelime gelmiyor. Beynim ölmediyse Türkçem kötü. Hiç dil bilmiyorum 😂😂. Bunu düzeltmek için kitap okumaya başladım. Önerisi olan?

Bazen kelimeleri de yutuyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorunun esas sebebi dil tembelliği. Bu durumu çözebilmek için Youtube'da çeşitli egzersizler mevcut onlardan faydalanabilirsiniz. Kitap okumak da bu süreci destekler. Özellikle sesli bir şekilde okursanız hem diksiyonunuz hem de kelime hazneniz gelişir. Anladığım kadarıyla çok fazla kitap okuma alışkanlığınız yok. O yüzden sizlere Stefen Zweig'ı öneririm. Hem kitapları çok kalın değil hem de oldukça sürükleyici. Satranç, Bir Kadının Bilinmeyen Mektubu, Korku gibi oldukça güzel eserleri var. :)

Son düzenleme:
Türk edebiyatından akla gelen tüm kitapları okuyabilirsiniz. Önce kendi edebiyatımızdan başlamak lazım okumaya. :)

Felsefi bütünlük sağlayan romanlarla başlamalısın. Mümkünse 2010 yılı öncesi kitapları tercih et. Yeni yazarlarda, malesef sıradanlaşan, düşünce hızını artırmayacak tek düze yapılar arttı. Düşünme hızını artırmak burada önemli.

Okuduğum kitaplar arasında en güzeli "Simyacı", ardından Elif Şafak "Aşk".
Simyacı kitabından sonra Can Yayınları' nın epey kitabını aldım.
Kitabı okuma şeklin önemli. Bir sayfayı okuduktan sonra geriye dönük olan olayları tekrar aklından geçirerek, kafanda bir özet çıkarırmışcasına hayal etmek akıcılığını artıracaktır. Daha geriye dönük ve çok adımlı düşünme kabiliyeti kazandıracaktır. İlk 100 kitap sonrasında ileri yönelik neler olabileceğini kestirmeye çalışacaksın. Bin kitap devirdikten sonra senaryolar aklında uçuşmaya başlayacak.

100 temel eserlerden başla. Polisiye istersen, Ahmet Ümit kitapları sade ve akıcı.
Kısa hikaye olsun dersen Montaigne Denemeler.
İnce kitap dersen Sabahattin Ali olabilir. Bunlara bak bence.

Bu sorunun esas sebebi dil tembelliği. Bu durumu çözebilmek için YouTube'da çeşitli egzersizler mevcut onlardan faydalanabilirsiniz. Kitap okumak da bu süreci destekler. Özellikle sesli bir şekilde okursanız hem diksiyonunuz hem de kelime hazneniz gelişir. Anladığım kadarıyla çok fazla kitap okuma alışkanlığınız yok. O yüzden sizlere Stefen Zweig'ı öneririm. Hem kitapları çok kalın değil hem de oldukça sürükleyici. Satranç, Bir Kadının Bilinmeyen Mektubu, Korku gibi oldukça güzel eserleri var. :)

Mesajınızı görmüştüm fakat şimdi yazabildim. Kitap okumaya başlamadım 😩 fakat dil egzersizi yapmaya başladım. Ve ben R harfini bağırınca ve hızlı konuşunca çıkartamıyordum, sanki biraz değiştiriyor. Normal tembellik için de daha bakalım. Teşekkür ederim.

Felsefi bütünlük sağlayan romanlarla başlamalısın. Mümkünse 2010 yılı öncesi kitapları tercih et. Yeni yazarlarda, maalesef sıradanlaşan, düşünce hızını artırmayacak tekdüze yapılar arttı. Düşünme hızını artırmak burada önemli.

Okuduğum kitaplar arasında en güzeli "Simyacı", ardından Elif Şafak "Aşk".
Simyacı kitabından sonra Can Yayınları'nın epey kitabını aldım.
Kitabı okuma şeklin önemli. Bir sayfayı okuduktan sonra geriye dönük olan olayları tekrar aklından geçirerek, kafanda bir özet çıkarır mışcasına hayal etmek akıcılığını artıracaktır. Daha geriye dönük ve çok adımlı düşünme kabiliyeti kazandıracaktır. İlk 100 kitap sonrasında ileri yönelik neler olabileceğini kestirmeye çalışacaksın. Bin kitap devirdikten sonra senaryolar aklında uçuşmaya başlayacak.

Uzun zaman sonra bu kitapları okumadım ama Ses ve öfke kitabına 20 sayfa dayandım. Bu kitapları bulursam okumaya çalışacağım.

Ben de mesela gidiyorum diyeceğime bazen güieiüdiyorum gibi bir şeyler çıkıyor. Çok konuşmadığım için diksiyon kayıyor herhalde. Konuşmak lazım.

Aynı öyle oluyor. Tam kelimeyi ağzımdan çıkartacağım sanki kelime kayboluyor, Kelime tepetaklak oluyor.

Kitabı sesli okuyup, tekerleme çalış. Yardımı olur, fazla sosyalleşmiyorsan ayrı mesele tâbi.

Evet çok sosyalleşmem. Orası öyle 😫

Ben kelime haznemi sözlük okuyarak arttırdım. Evet bildiğimiz sözlük.

Sözlük okuma nedenim de Eski Türkçedeki kelimelere bakmamdı. O yüzden bakarken çok sıkılmıyordum. Tabi bu herkese göre olmayabilir. Emin değilim ancak dili ağır denebilecek kitaplar okumanız ve anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamını cümleden çıkararak kelimeleri öğrenmeniz en azından kelime haznenizi arttıracaktır.

Bilimden makaleler de iş görebilirler.