Türkiye, BM Genel Kurulu'ndaki toplantılar sonrası ABD ile yaptığı görüşmelerde ne elde etti?

EmirBey

Becerikli
ABD ile imzalanan doğal gaz alımına ilişkin anlaşmaya göre Türkiye 2045 yılına kadar ABD'den doğal gaz alacak. Ayrıca sivil nükleer anlaşma imzalandı. Trump, Erdoğan'ın Gazze hakkında ne düşündüğünü bilmediğini söyledi. Gazze konusu ikili görüşmelerde gündeme gelmedi. Öncesinde Erdoğan ile Trump'un yan yana oturduğu ve Suudi Arabistan, Endonezya, Katar, Ürdün, Pakistan, Birleşik Arap Emirliklerinin lider ve yetkililerinin olduğu masada yapılan toplantıda ise Gazzedeki savaşın bitirilmek istendiği söylendi o kadar. Masadan net bir faaliyet çıkmadı. Bu durumlarda Türkiye ne kazandı? Ne kaybetti?

Aldık ki aldık. Sonucunda ne verildi bize? Her durumda kendi uçağımız var diye kafa ütüleyip ABD uçakları ve Rus teçhizatları peşinde koşan bir yönetim. Hele gaz meselesi ayrı komik sürekli gaz bulduk, gabarda petrol bulduk sonra gel ABD'den gaz al . Hayat bir yalansa bu hayatı yaratan da Akap iktidarıdır.

Türkiye ne kazandı? Ne kaybetti?
Türkiye çok şey kaybetti en başta hatayı İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini çok kısıtlı şartlarla kabul etmekle yaptı. ABD'den CAATSA yaptırımların kaldırılmasını isteyip üstüne Motor tedarikini garantiye alsaydı çoğu alıma gerek kalmazdı, kalsa bile ileride elimizde koz olurdu. Neden mi? Şu anda Türkiye'nin üzerinde çalıştığı neredeyse tüm Hava Savunma Sanayi ürünlerinin motorları ABD'ye bağlı.

Sivil Nükleer konusunda yapılan anlaşma ise aşırı maliyetli. Detayları ne bilmiyorum ama Ruslar daha ucuza yapmıştı Akkuyu Nükleer Santralini.

Doğalgaz konusunu çoğu kişi yanlış anlıyor. Aldığımız oran Türkiye'nin yıllık tüketiminin %10'una bile tekabül etmiyor. Hatta 2045'e kadar alacağımız doğalgaz 1 yıllık tüketimimizi biraz geçiyor. Ürün çeşitlendirme olduğunu düşünüyorum. Ne kadar doğru bilmem ama ABD'den alınan Sıvılaştırılmış Doğalgaz, Enerji üretiminde daha uyguna geliyor.

Gazze konusu hakkında kelam etmek bile istemiyorum.

Araştırmalarınızı nereden ve nasıl yapıyorsunuz?

Araştırmalarınızı nereden ve nasıl yapıyorsunuz?
Sivil Nükleer anlaşmaya göre ABD'den SMR yatırımı alacağız. Mini Reaktör gibi bir şey. Daha ucuz ve güvenilir ama daha az enerji üretiyor. Ayrıca bu anlaşmaya göre tahminen eğitim ve teknoloji transferleri var. Anlaşma detayları daha paylaşılmadı, internet üzerindeki tahminler bunlar. Ama SMR kesin var.

Doğalgaz konusunda LNG'nin seçilme sebebi Türkiye'nın sıfır emisyon ve LNG'nin enerji üretimine daha hızlı adapte olabilmesi. Bunun için anlaşma detaylarına inmeye gerek yok, çok yüksek ihtimalle enerji üretiminde kullanılacak.

Ben sizin nasıl ve hangi kaynaklardan araştırma yaptığınızı sordum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…