Selam dostlar.

Talep geldiği için bu rehberi de oluşturmak istedim. Türkiye'de araba almamak için aslında çok fazla sebep var. İnsanlar büyük oranda da haklı tabii ki bu konuda. Şimdi detaylarını irdeleyelim bunların. İyi sosyaller dilerim şimdiden.

Trafik Durumu​

Özellikle Marmara bölgesinde trafik neredeyse çile boyutuna ulaşmaya başladı. Sürekli iş giriş ve çıkış saatlerini gözler oldu insanlar. 10 dakikalık yolu 1 saatte kimse gitmek istemiyor doğal olarak. Şahsen ben de 22 senedir trafikteyim ortalama, beziyorum artık özellikle İstanbul trafiğinde. Sadece trafik değil, diğer konulara da değineceğiz, araba almamak için aslında birçok sebep var. Ülkenin trafik durumu pek çözülecek kıvamda değil zaten, aksine her geçen gün daha da artıyor.

istanbul-trafik-aa-2315767.webp

Beklediği Yerden Çıkan Masraflar​

Bugün arabayı hiç kullanmasanız bile yıllık vergi, kasko, sigorta, muayene ücreti, yıkama gideri çıkar. Benim gibi ticari araca sahipseniz her sene muayeneden zaten kurtaramıyorsunuz paçayı. Yani yattığı yerden bile masraf var maalesef. Ve giderler özellikle biraz pahalı arabalar için daha da uçuk. Ucuz bir şey yok artık. Bunun da sebebi olan kişiler gayet belli, siyaset ayağına girmek istemiyorum insanlar anlayacaktır. Bu giderler yüzünden insanlar çok soğudu artık araba almaktan. Ayrıca bekleyen, hareket etmeyen arabalarda karıncalanmalar başlayacaktır. Yani çok masraf yapmayalım dediğiniz yerde bekleme kaynaklı daha can sıkıcı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

hq720.webp

Çok Berbat Sürücüler​

Maalesef benim dönemimde ehliyet almak çok kolaydı. O dönemlerde ehliyet alan sıkıntılı insan çok, trafik canavarı gibiler yolda. Şimdi daha da zorlaştı tabii. Fiyatları çok yükselmiş, enteresan pahalı olmuş. Ben ehliyet alımına ciddi IQ testi getirilmesi taraftarıyım. Sonuçta bu kişinin elinde olan bir şey değil ama böyle insanlara ehliyet de vermemek en doğru tercihtir. Yani insanlar trafiğe çıkınca dehşete kapılıyorlar. Özellikle kadınları korkutan tipleri çok görüyorum, acizlik başka bir şey değil. Kadınlara bazen hak veriyorum yolda sıkıştırılma konusunda. Ben çok soğukkanlıyımdır trafikte, beni bile çileden çıkartıyorlar bazen. Ama soğukkanlılığımızı kaybetmemeliyiz.

usta-sofor-oldugunuzu-zannediyorsaniz-bir-daha-dusunun-kotu-suruculeri-ele-veren-isar-3293990.webp

Cezalar​

Yani bazı cezaların çok yükselmesi çok iyi. Hatta daha da yükselmesi taraftarıyım. Mesela trafikte saldıran insanlar, darp edenler, bu rekor cezalar sayesinde bayağı azaldı. İnsanlar artık kavga etmeye korkar hale geldi. Yani insan hayatı öyle basit bir şey mi? Bizim insanlarımızın cebindeki parayı almaya başladığın zaman sakinleşmeye başlıyorlar. Tabii her şeye rağmen yolda hatalı olmasına rağmen size saldıran olabilir. Sakin kalmanız önemli bu konuda.

images.webp

Maganda Türevleri​

Şimdi insanların en tiksindiği konulardan bir tanesi olabilir. Son ses müzik mi dersin, olmadık yerlerde egzoz patlatmaları mı dersin, makas atanlar mı dersin, sağ şeritte selektör atanlar mı konuşulur, tampon yapıp takip mesafesini bitirip kazaya davetiye çıkartanlar mı dersin, ters yönden gelip tehdit edenler mi görürüz tamamen sürpriz trafiğe çıkınca. İnsanların huzurunu kaçırmayı seven bir kitle var. Sırf bu yüzden trafiğe çıkmayan ve araba almayan insanlar var. Yani bitmiyorlar, illa bir yerlerden çıkıyorlar.

trafik-levhalari-maganda-kurbani-6955077_x_7311_amp.webp

Anormal Fiyatlar ve Marka Algısı​

Adam sırf Japon diye 15 yaşındaki aracına öyle fiyatlar istiyor ki trajikomik. Örnek veriyorum gidip 2025 model Egea alın, kimsenin ağız kokusuyla uğraşmayın. Hem genç hem de çok daha modelli araba alırsınız. Piyasada çok iyi araçlar var, sırf tutulmuyor diye almıyor insanlar. Sırf bu yüzden de araba almayan insanlar var. Abarttıkça abartıyorlar. Sonra aylarca bekliyor ilanlarda araçları. İnsanların kodlarına işlenmiş şeyleri daha iyi görmesini sağlayamazsınız. O yüzden uğraşmayın kimseye laf anlatmakla.

images (1).webp

Araç Kiralama​

Artık insanlar buna da yöneliyor. Arabaların kapısına vurma, sürtme, vurma sürekli bir tedirginlik yaşatıyor insana. Arabayı kapıları vuramayacak şekilde bırakıyorsunuz, biri gelip dibinize kadar girip size vurup zarar verebiliyor yine. İnsanlar çok dikkatsiz ve umursamaz. Sonuçta bir sürü emek verip araba alıyorsunuz yazık yani. Böyle dakikalık, kısa mesafe şeklinde, bolca bulunan basit ve pratik kiralama şirketleri sayesinde arabama zarar görecek korkusu da yaşamıyorsunuz. Bu da araba almamak için güzel bir sebep aslında. Özellikle İstanbul'da çok var böyle firmalar, isim vermeyeyim.

yhjm_w1200.webp

Son Sözler​

Yani aslında almamak için çok fazla neden var. Hatta bu listeye eklenecek daha başka şeyler de olabilir, rehber hafif olsun istediğim için böyle bir yol izledim. Ama mesela düzenli hastane işi olanlar için araba şart. Hasta insanlar toplu taşımalarda rahatsız olabiliyorlar. Ama sırf boş boş gezmek için araba alınır mı tartışılır. Ya da gösteriş yapmak için mesela. Gösteriş ispat, sadelik izahtır benim gözümde. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz.

raw_el-sikisma-sekli-kalp-krizi-gecirme-riskini-ortaya-cikariyor_599621485.webp

Trafik polislerinden başlayarak sistemin toptan düzenlenmesi lazım, yol çizgisinin kesik olduğu yerde kural çerçevesinde sollama yapan araca ceza yazan mı dersin yoksa stok Akrapoviç'li motorlara ceza yazan mı dersin ne ararsan var.
Sürücüler desen ayrı dava; motoru taşıt olarak görmeyeni var, kaynak yapanı var. Var oğlu var.
Motorcular desen ayrı dava; Kamerayı alanların %90'ı kendini haklı sanıp video çekmekle meşgul.
Kadın sürücüler desen apayrı dava; Kadın sürücü gördüğüm an kaçırtmaya çalışıyorum şeritten süren arkadaşımı, düşmana güven dosta korku salıyorlar.
Bisiklet yolunda yaya yürüyüp bisikletle gidenlere laf edenlere de, bisiklet parkında 3-5 yaşındaki çocukları bırakıp BMX veya kaykayla hareket çalışanlara saldıran 70-80 IQ insanlara da ceza yazılsın istiyorum. Gına geldi onlardan da mesela.

Bizde toptan halkın değişmesi lazım, değişmeyenleri at babacım madene çalışsınlar. Kölelik sistemine döndüreceksin onları.

Bence otomobil satın alma ve karayolları kültürü Japonya'daki gibi olmalı.

Örneğin, araç alırken resmi park yeri belgesi olması ve yol üzeri araç park etmeme gibi.

Benim bu genç yaşta ehliyeti tek de alıp üstüne SRC belgeleri de ekledim.

Trafikte soğukkanlı ve stresiz süremiyorsanız, kendi canınızı hiçe sayıp başkalarını da zor durumda bırakmayalım.
Not: Bu zamana kadar yaklaşık 1 yılda 45 bin km uzun yol tecrübem mevcuttur.

Hocam, bir de en kötü trafik ortamı Ankara oldu; İstanbul'u açık ara solladı. Yaşayan akrabalarım burada en azından herkes şeritini kullanıyor diyor; bizim burada hem trafik hem önüne atlama çekilmiyor.

Son düzenleme:
İstanbul Avrupa yakasında benzinin litre fiyatı ortalama 67,18 TL seviyesindedir.
İstanbul'da motorinin litre fiyatı ortalama 80,95 TL civarındadır.

Sanırım bu 2 neden yeterli.

Gördüğüm en saçma postlardan cidden. Dışarıda kötü insanlar var bıçaklayabilirler sizi o yüzden dışarı çıkmayın demek gibi bir şey.

Trafik polislerinden başlayarak sistemin toptan düzenlenmesi lazım, yol çizgisinin kesik olduğu yerde kural çerçevesinde sollama yapan araca ceza yazan mı dersin yoksa stok Akrapoviç'li motorlara ceza yazan mı dersin ne ararsan var.
Sürücüler desen ayrı dava; motoru taşıt olarak görmeyeni var, kaynak yapanı var. Var oğlu var.
Motorcular desen ayrı dava; Kamerayı alanların %90'ı kendini haklı sanıp video çekmekle meşgul.
Kadın sürücüler desen apayrı dava; Kadın sürücü gördüğüm an kaçırtmaya çalışıyorum şeritten süren arkadaşımı, düşmana güven dosta korku salıyorlar.
Bisiklet yolunda yaya yürüyüp bisikletle gidenlere laf edenlere de, bisiklet parkında 3-5 yaşındaki çocukları bırakıp BMX veya kaykayla hareket çalışanlara saldıran 70-80 IQ insanlara da ceza yazılsın istiyorum. Gına geldi onlardan da mesela.

Bizde toptan halkın değişmesi lazım, değişmeyenleri at babacım madene çalışsınlar. Kölelik sistemine döndüreceksin onları.

O kadar düzeltilecek şey var ki say say bitmeyecektir. 🙏

Bence otomobil satın alma ve karayolları kültürü Japonya'daki gibi olmalı.

Örneğin, araç alırken resmi park yeri belgesi olması ve yol üzeri araç park etmeme gibi.

Şu saatten sonra zor öyle şeyler artık.

Araba her türlü lazım bir şey.

Duruma göre değişkenlik gösterebilir gibi.

Benim bu genç yaşta ehliyeti tek de alıp üstüne SRC belgeleri de ekledim.

Trafikte soğukkanlı ve stresiz süremiyorsanız, kendi canınızı hiçe sayıp başkalarını da zor durumda bırakmayalım.
Not: Bu zamana kadar yaklaşık 1 yılda 45 bin km uzun yol tecrübem mevcuttur.

Hocam, bir de en kötü trafik ortamı Ankara oldu; İstanbul'u açık ara solladı. Yaşayan akrabalarım burada en azından herkes şeritini kullanıyor diyor; bizim burada hem trafik hem önüne atlama çekilmiyor.

Ankara'da isyan ediyor insanlar, artık orada da aşırı trafik var. Haklısın hoca o konuda.

İstanbul Avrupa yakasında benzinin litre fiyatı ortalama 67,18 TL seviyesindedir.
İstanbul'da motorinin litre fiyatı ortalama 80,95 TL civarındadır.

Sanırım bu 2 neden yeterli.

Yine zam gelecek deniliyor. Mazota zam demek her şeye kademeli şekilde zam gelecek demek bir yandan aslında.

Gördüğüm en saçma postlardan cidden. Dışarıda kötü insanlar var bıçaklayabilirler sizi o yüzden dışarı çıkmayın demek gibi bir şey.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Size katılmıyorum. Biz burada insanların ülkede araba almama sebeplerine değindik. Rahatsız oldukları konuları dile getirdik.

Türkiye'de yaşamıyorsunuz ya da farklı bir ülkede yaşıyorsunuz sanırım. Yolda yürürken rastgele kafanıza yorgun mermi isabet edebilir, bu şekilde vefat eden insan çok bu memlekette. Ya da yolda tanımadığınız biri tarafından bıçaklanabilirsiniz zaten. Eskişehir'deki rastgele beş kişiye saldıran bıçaklı saldırganı hatırlatırım size. Bunlar olmayan şeyler değil. Haberleri arada izlemenizi tavsiye ederim. Size göre saçma olması, bunların realist gerçekler olmadığı anlamına gelmez. Normalde kışkırtıcı ve aşırı indirgemecilik tadında yanıtlara cevap vermem. İyi sosyaller dilerim, konu odağını kaydırmayın lütfen.

Çalıştığım yer evime 5 km mesafede. Dik yokuşlu yolları var, yoksa bisiklet kullanırdım. Dolmuşa binsem 1 saat sürecek çünkü iki dolmuş değiştirmek gerekecek. Araçla en fazla 10 dk sürüyor. Mecbur araçla gidip geliyorum. Ama başka bir yere geçersem bisiklet ve toplu taşıma imkânım olursa kesinlikle bunları kullanırım. Gelişmiş bir şehirde toplu taşıma ve yollar da gelişmiş oluyor. Bence farklı alternatif ulaşım seçeneklerini zorlamalıyız. İmkân varsa farklı seçeneklere yönelmeliyiz. Otomobile yakıt parası harcandığı kadar neredeyse bakım masrafına ve vergilere de harcanıyor. Cidden çok maliyetli. Hele trafik cezası veya Allah korusun kaza filan yaptıysanız hiç yoktan paralar çıkıyor cebinizden. Her şeyin fiyatı böyle artmışken de ikinci elde temiz araç bulmak zorlaşıyor. Kim bilir nasıl kullandı aracı da satışa çıkardı. Aracın geçmişini bilmeden araç almak da çok riskli.

selam dostlar.

Talep geldiği için bu rehberi de oluşturmak istedim. Türkiye'de araba almamak için aslında çok fazla sebep var. İnsanlar büyük oranda da haklı tabii ki bu konuda. Şimdi detaylarını irdeleyelim bunların. İyi sosyaller dilerim şimdiden.

trafik durumu​

Özellikle Marmara bölgesinde trafik neredeyse çile boyutuna ulaşmaya başladı. Sürekli iş giriş ve çıkış saatlerini gözler oldu insanlar. 10 dakikalık yolu 1 saatte kimse gitmek istemiyor doğal olarak. Şahsen ben de 22 senedir trafikteyim ortalama, beziyorum artık özellikle İstanbul trafiğinde. Sadece trafik değil, diğer konulara da değineceğiz, araba almamak için aslında birçok sebep var. Ülkenin trafik durumu pek çözülecek kıvamda değil zaten, aksine her geçen gün daha da artıyor.

Eki Görüntüle 270299

beklediği yerden çıkan masraflar​

Bugün arabayı hiç kullanmasanız bile yıllık vergi, kasko, sigorta, muayene ücreti, yıkama gideri çıkar. Benim gibi ticari araca sahipseniz her sene muayeneden zaten kurtaramıyorsunuz paçayı. Yani yattığı yerden bile masraf var maalesef. Ve giderler özellikle biraz pahalı arabalar için daha da uçuk. Ucuz bir şey yok artık. Bunun da sebebi olan kişiler gayet belli, siyaset ayağına girmek istemiyorum insanlar anlayacaktır. Bu giderler yüzünden insanlar çok soğudu artık araba almaktan. Ayrıca bekleyen, hareket etmeyen arabalarda karıncalanmalar başlayacaktır. Yani çok masraf yapmayalım dediğiniz yerde bekleme kaynaklı daha can sıkıcı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Eki Görüntüle 270301

çok berbat sürücüler​

Maalesef benim dönemimde ehliyet almak çok kolaydı. O dönemlerde ehliyet alan sıkıntılı insan çok, trafik canavarı gibiler yolda. Şimdi daha da zorlaştı tabii. Fiyatları çok yükselmiş, enteresan pahalı olmuş. Ben ehliyet alımına ciddi IQ testi getirilmesi taraftarıyım. Sonuçta bu kişinin elinde olan bir şey değil ama böyle insanlara ehliyet de vermemek en doğru tercihtir. Yani insanlar trafiğe çıkınca dehşete kapılıyorlar. Özellikle kadınları korkutan tipleri çok görüyorum, acizlik başka bir şey değil. Kadınlara bazen hak veriyorum yolda sıkıştırılma konusunda. Ben çok soğukkanlıyımdır trafikte, beni bile çileden çıkartıyorlar bazen. Ama soğukkanlılığımızı kaybetmemeliyiz.

Eki Görüntüle 270304

cezalar​

Yani bazı cezaların çok yükselmesi çok iyi. Hatta daha da yükselmesi taraftarıyım. Mesela trafikte saldıran insanlar, darp edenler, bu rekor cezalar sayesinde bayağı azaldı. İnsanlar artık kavga etmeye korkar hale geldi. Yani insan hayatı öyle basit bir şey mi? Bizim insanlarımızın cebindeki parayı almaya başladığın zaman sakinleşmeye başlıyorlar. Tabii her şeye rağmen yolda hatalı olmasına rağmen size saldıran olabilir. Sakin kalmanız önemli bu konuda.

Eki Görüntüle 270308

maganda türevleri​

Şimdi insanların en tiksindiği konulardan bir tanesi olabilir. Son ses müzik mi dersin, olmadık yerlerde egzoz patlatmaları mı dersin, makas atanlar mı dersin, sağ şeritte selektör atanlar mı konuşulur, tampon yapıp takip mesafesini bitirip kazaya davetiye çıkartanlar mı dersin, ters yönden gelip tehdit edenler mi görürüz tamamen sürpriz trafiğe çıkınca. İnsanların huzurunu kaçırmayı seven bir kitle var. Sırf bu yüzden trafiğe çıkmayan ve araba almayan insanlar var. Yani bitmiyorlar, illa bir yerlerden çıkıyorlar.

Eki Görüntüle 270311

anormal fiyatlar ve marka algısı​

Adam sırf Japon diye 15 yaşındaki aracına öyle fiyatlar istiyor ki trajikomik. Örnek veriyorum gidip 2025 model Egea alın, kimsenin ağız kokusuyla uğraşmayın. Hem genç hem de çok daha modelli araba alırsınız. Piyasada çok iyi araçlar var, sırf tutulmuyor diye almıyor insanlar. Sırf bu yüzden de araba almayan insanlar var. Abarttıkça abartıyorlar. Sonra aylarca bekliyor ilanlarda araçları. İnsanların kodlarına işlenmiş şeyleri daha iyi görmesini sağlayamazsınız. O yüzden uğraşmayın kimseye laf anlatmakla.

Eki Görüntüle 270322

araç kiralama​

Artık insanlar buna da yöneliyor. Arabaların kapısına vurma, sürtme, vurma sürekli bir tedirginlik yaşatıyor insana. Arabayı kapıları vuramayacak şekilde bırakıyorsunuz, biri gelip dibinize kadar girip size vurup zarar verebiliyor yine. İnsanlar çok dikkatsiz ve umursamaz. Sonuçta bir sürü emek verip araba alıyorsunuz yazık yani. Böyle dakikalık, kısa mesafe şeklinde, bolca bulunan basit ve pratik kiralama şirketleri sayesinde arabama zarar görecek korkusu da yaşamıyorsunuz. Bu da araba almamak için güzel bir sebep aslında. Özellikle İstanbul'da çok var böyle firmalar, isim vermeyeyim.

Eki Görüntüle 270328

son sözler​

Yani aslında almamak için çok fazla neden var. Hatta bu listeye eklenecek daha başka şeyler de olabilir, rehber hafif olsun istediğim için böyle bir yol izledim. Ama mesela düzenli hastane işi olanlar için araba şart. Hasta insanlar toplu taşımalarda rahatsız olabiliyorlar. Ama sırf boş boş gezmek için araba alınır mı? Tartışılır. Ya da gösteriş yapmak için mesela. Gösteriş ispat, sadelik izahtır benim gözümde. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz.

Eki Görüntüle 270329

Kırsalda o araç zorunlu almak zorundasın ama İstanbul'da orta şeker bir aracın ve orta şeker bir motorun olacak şehir içinde bir yere gidip gelirken o sıradan, polisin istese bile ceza yazamayacağı hatta çevirmeye bile gerek görmeyeceği motoru kullanacaksın. Aracını da rutin olarak bekleme sonucu sıkıntı çıkarmasın diye kullanacaksın ama muhafazasını da halledeceksin kapalı otoparktır veya evinin önüdür kimsenin zarar veremeyeceği bir yere koyacaksın. Motorlu taşıtlar acil durumlarda bir ihtiyaç haline gelebiliyor evet bakımları var ama özünde her şeyin bakımı var yani sırf otomobillere özgü bir durum değil. Doğru kullanırsan yine araca harcadığın para az olur modelini de doğru seçersen sana hiçbir zararı olmaz. Para zaten gideceği yeri biliyor sen harcamasan bile o para cebinden çıkıyor o yüzden kiralamak yerine bir araç bir motor ile hareket etmek daha mantıklı. Gidip 1 milyona araç almak yerine biraz daha ucuzunu al yanında da bir tane motor al hem alternatif bir ulaşım aracın olur hem trafik sorunun olmaz hem de daha az yakıt tüketimi ile işine gidip gelirsin veya farklı işlerde kullanırsın ama araca göre daha az tüketimin olur.