Konu Başlıkları Gizle
Selam dostlar.
Talep geldiği için bu rehberi de oluşturmak istedim. Türkiye'de araba almamak için aslında çok fazla sebep var. İnsanlar büyük oranda da haklı tabii ki bu konuda. Şimdi detaylarını irdeleyelim bunların. İyi sosyaller dilerim şimdiden.
Talep geldiği için bu rehberi de oluşturmak istedim. Türkiye'de araba almamak için aslında çok fazla sebep var. İnsanlar büyük oranda da haklı tabii ki bu konuda. Şimdi detaylarını irdeleyelim bunların. İyi sosyaller dilerim şimdiden.
Trafik Durumu
Özellikle Marmara bölgesinde trafik neredeyse çile boyutuna ulaşmaya başladı. Sürekli iş giriş ve çıkış saatlerini gözler oldu insanlar. 10 dakikalık yolu 1 saatte kimse gitmek istemiyor doğal olarak. Şahsen ben de 22 senedir trafikteyim ortalama, beziyorum artık özellikle İstanbul trafiğinde. Sadece trafik değil, diğer konulara da değineceğiz, araba almamak için aslında birçok sebep var. Ülkenin trafik durumu pek çözülecek kıvamda değil zaten, aksine her geçen gün daha da artıyor.
Beklediği Yerden Çıkan Masraflar
Bugün arabayı hiç kullanmasanız bile yıllık vergi, kasko, sigorta, muayene ücreti, yıkama gideri çıkar. Benim gibi ticari araca sahipseniz her sene muayeneden zaten kurtaramıyorsunuz paçayı. Yani yattığı yerden bile masraf var maalesef. Ve giderler özellikle biraz pahalı arabalar için daha da uçuk. Ucuz bir şey yok artık. Bunun da sebebi olan kişiler gayet belli, siyaset ayağına girmek istemiyorum insanlar anlayacaktır. Bu giderler yüzünden insanlar çok soğudu artık araba almaktan. Ayrıca bekleyen, hareket etmeyen arabalarda karıncalanmalar başlayacaktır. Yani çok masraf yapmayalım dediğiniz yerde bekleme kaynaklı daha can sıkıcı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Çok Berbat Sürücüler
Maalesef benim dönemimde ehliyet almak çok kolaydı. O dönemlerde ehliyet alan sıkıntılı insan çok, trafik canavarı gibiler yolda. Şimdi daha da zorlaştı tabii. Fiyatları çok yükselmiş, enteresan pahalı olmuş. Ben ehliyet alımına ciddi IQ testi getirilmesi taraftarıyım. Sonuçta bu kişinin elinde olan bir şey değil ama böyle insanlara ehliyet de vermemek en doğru tercihtir. Yani insanlar trafiğe çıkınca dehşete kapılıyorlar. Özellikle kadınları korkutan tipleri çok görüyorum, acizlik başka bir şey değil. Kadınlara bazen hak veriyorum yolda sıkıştırılma konusunda. Ben çok soğukkanlıyımdır trafikte, beni bile çileden çıkartıyorlar bazen. Ama soğukkanlılığımızı kaybetmemeliyiz.
Cezalar
Yani bazı cezaların çok yükselmesi çok iyi. Hatta daha da yükselmesi taraftarıyım. Mesela trafikte saldıran insanlar, darp edenler, bu rekor cezalar sayesinde bayağı azaldı. İnsanlar artık kavga etmeye korkar hale geldi. Yani insan hayatı öyle basit bir şey mi? Bizim insanlarımızın cebindeki parayı almaya başladığın zaman sakinleşmeye başlıyorlar. Tabii her şeye rağmen yolda hatalı olmasına rağmen size saldıran olabilir. Sakin kalmanız önemli bu konuda.
Maganda Türevleri
Şimdi insanların en tiksindiği konulardan bir tanesi olabilir. Son ses müzik mi dersin, olmadık yerlerde egzoz patlatmaları mı dersin, makas atanlar mı dersin, sağ şeritte selektör atanlar mı konuşulur, tampon yapıp takip mesafesini bitirip kazaya davetiye çıkartanlar mı dersin, ters yönden gelip tehdit edenler mi görürüz tamamen sürpriz trafiğe çıkınca. İnsanların huzurunu kaçırmayı seven bir kitle var. Sırf bu yüzden trafiğe çıkmayan ve araba almayan insanlar var. Yani bitmiyorlar, illa bir yerlerden çıkıyorlar.
Anormal Fiyatlar ve Marka Algısı
Adam sırf Japon diye 15 yaşındaki aracına öyle fiyatlar istiyor ki trajikomik. Örnek veriyorum gidip 2025 model Egea alın, kimsenin ağız kokusuyla uğraşmayın. Hem genç hem de çok daha modelli araba alırsınız. Piyasada çok iyi araçlar var, sırf tutulmuyor diye almıyor insanlar. Sırf bu yüzden de araba almayan insanlar var. Abarttıkça abartıyorlar. Sonra aylarca bekliyor ilanlarda araçları. İnsanların kodlarına işlenmiş şeyleri daha iyi görmesini sağlayamazsınız. O yüzden uğraşmayın kimseye laf anlatmakla.
Araç Kiralama
Artık insanlar buna da yöneliyor. Arabaların kapısına vurma, sürtme, vurma sürekli bir tedirginlik yaşatıyor insana. Arabayı kapıları vuramayacak şekilde bırakıyorsunuz, biri gelip dibinize kadar girip size vurup zarar verebiliyor yine. İnsanlar çok dikkatsiz ve umursamaz. Sonuçta bir sürü emek verip araba alıyorsunuz yazık yani. Böyle dakikalık, kısa mesafe şeklinde, bolca bulunan basit ve pratik kiralama şirketleri sayesinde arabama zarar görecek korkusu da yaşamıyorsunuz. Bu da araba almamak için güzel bir sebep aslında. Özellikle İstanbul'da çok var böyle firmalar, isim vermeyeyim.
Son Sözler
Yani aslında almamak için çok fazla neden var. Hatta bu listeye eklenecek daha başka şeyler de olabilir, rehber hafif olsun istediğim için böyle bir yol izledim. Ama mesela düzenli hastane işi olanlar için araba şart. Hasta insanlar toplu taşımalarda rahatsız olabiliyorlar. Ama sırf boş boş gezmek için araba alınır mı tartışılır. Ya da gösteriş yapmak için mesela. Gösteriş ispat, sadelik izahtır benim gözümde. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz.