Physic
Üstün
Konu Başlıkları Gizle
Merhaba,
Bu biraz iç dökme konusu gibi olacak. Gerçekten son 1 senede ne yapmak istediysem bu ülkenin kanunları resmen genç girişimciyi engellemek üstüne kurulmuş.
Öncelikle ben 17 yaşındayım, 12. sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 5 yıldır yazılımla ilgileniyorum, beni extended kernel ile tanımış olabilirsiniz ancak o benim genel işlerimden bağımsız. Her neyse. 2025 yılı başından beri üstünde çalıştığım bazı globalde kullanılabilecek ve nitekim gelir elde edebileceğim bazı yazılımcı arkadaşların çok uzak olmayacağı yapay zeka proje fikirleri var.
Her neyse, projelerimi belirli bir seviyeye getirdim ve artık yayınlama ve yani sunucu masrafları vs için doğal olarak bir abonelik veya kullanım tabanlı gelire ihtiyacım var, ben zaten reşit olmadığım için bir ödeme altyapısı alamasam da ailem sorun etmediği için açabilirim ancak güzel ülkemin yasaları burada önüme taş koyuyor.
Bu 2 sorun, çoğu kişi için sadece 2. sorun olabilir. Genç girişimciyi çok fazla kısıtlıyor. Bir şeyler başarmak isteyen birine engel oluyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yanlışlarım olabilir kusura bakmayın. Yanlışım varsa düzeltin.
Bu biraz iç dökme konusu gibi olacak. Gerçekten son 1 senede ne yapmak istediysem bu ülkenin kanunları resmen genç girişimciyi engellemek üstüne kurulmuş.
Öncelikle ben 17 yaşındayım, 12. sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 5 yıldır yazılımla ilgileniyorum, beni extended kernel ile tanımış olabilirsiniz ancak o benim genel işlerimden bağımsız. Her neyse. 2025 yılı başından beri üstünde çalıştığım bazı globalde kullanılabilecek ve nitekim gelir elde edebileceğim bazı yazılımcı arkadaşların çok uzak olmayacağı yapay zeka proje fikirleri var.
Her neyse, projelerimi belirli bir seviyeye getirdim ve artık yayınlama ve yani sunucu masrafları vs için doğal olarak bir abonelik veya kullanım tabanlı gelire ihtiyacım var, ben zaten reşit olmadığım için bir ödeme altyapısı alamasam da ailem sorun etmediği için açabilirim ancak güzel ülkemin yasaları burada önüme taş koyuyor.
Sorun 1: Türkiye ödeme altyapılarının yetersizliği
Şimdi ödeme altyapılarını düz abonelik için kullanan arkadaşlar olabilir, ancak benim gibi yapay zeka ile ilgili ürünler üretmek istiyorsanız, kullanım tabanlı fiyatlandırma veyahut abonelik bazlı fiyatlandırma dünya çapında ihtiyacınız olacak. Ancak tahmin ettiğiniz gibi Türkiye'de bunu sağlayacak bir firma bulunmuyor. Ayrıca dünyada neredeyse çoğu şirketin kullandığı stripe isimli ödeme altyapısı da Türkiye'den maalesef açılamamakta. Bu sebeple dünya geneline çalışmak isteyen ben gibi kişiler daha ilk baştan duvara tosluyor.Sorun 2: Vergi
Bakın ben vergi ödememeyi desteklemiyorum, ancak genç girişimciye bu kadar saçma vergi politikası uygulanmamalı. %15 stopaj vergisi benim için sorun değil ödemek isterim, ancak reşit olduktan sonra kendi üzerimden gelir elde etmeye başladığımda, eğer herhangi bir yerde çalışmadan sigortasız şekilde bu işi yürütecek olursam benden bağ-kur ödemem isteniyor. Bağ-kur şu an ne kadar tam bilmesem de 10 bin liraya yakın. Ben ilk aylarda veya yıllarda bunu karşılayacak bir gelir yani eğer çok büyük bir reklam yapmazsam ve sürekli aylık bir sürü abonelik olmazsa ödeme yapamayacağım bir tutar. Doğal olarak daha emekleme aşamasında olan ve arkasında şirketin olmadığı bir ürüne reklam bütçesi kısıtlamaları vs o kadar da abonelik olmayacaktır. E işte bu yüzden tekrar duvara tosluyorum.Bu 2 sorun, çoğu kişi için sadece 2. sorun olabilir. Genç girişimciyi çok fazla kısıtlıyor. Bir şeyler başarmak isteyen birine engel oluyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yanlışlarım olabilir kusura bakmayın. Yanlışım varsa düzeltin.