Sizce de ülkemizde oyun kültürü aşırı sığ değil mi? Gördüğüm kadarıyla Techolay'da bu durum daha iyiye işaret etse de genellikle insanların oynadıkları veya bildikleri oyunları sorsak 5-6 oyundan öteye gidilemiyor. O oyunları çok iyi biliyoruz zaten. Sizce neden yeni oyunlar keşfedip oynamak bu denli zor geliyor? Zamanı kısıtlı olup arada oynayan kişileri anlarım da genel olarak durum böyle şu anda.

Sizce de ülkemizde oyun kültürü aşırı sığ değil mi? Gördüğüm kadarıyla Techolay'da bu durum daha iyiye işaret etse de genellikle insanların oynadıkları veya bildikleri oyunları sorsak 5-6 oyundan öteye gidilemiyor. O oyunları çok iyi biliyoruz zaten. Sizce neden yeni oyunlar keşfedip oynamak bu denli zor geliyor? Zamanı kısıtlı olup arada oynayan kişileri anlarım da genel olarak durum böyle şu anda.

Herkes her şeyi oynayacak diye bir şey yok.

Dostum her oyun 60 Dolar olunca kültür olmaz.

Sizce neden yeni oyunlar keşfedip oynamak bu denli zor geliyor?
Ben şahsen başkalarıyla sohbet ederek, eğlenerek beraber oynamayı tercih ederim yalnız başıma hikayeli bir oyunu bitireceğime. Tek başıma oynarken kimse bütün grubu güldürecek bir şaka yapıp 10 saniyeliğine de olsa hayatı güzelleştirmiyor.

Hocamın da dediği gibi ekonomik yönü de var.

Herkes her şeyi oynayacak diye bir şey yok.
Aslında demeye çalıştığım şeyi anladınız diye düşünüyorum. Herkesin her oyunu oynamayacağını veya oynamak dâhi istemeyeceğini ben de biliyorum. Olay o herkesin oynamasının dışında oyun kanallarında ve platformlarında dâhi birkaç oyundan öteye pek gidilememesi. Bu oyunların da çoğu zaman aynı olması.

Ben şahsen başkalarıyla sohbet ederek, eğlenerek beraber oynamayı tercih ederim yalnız başıma hikayeli bir oyunu bitireceğime. Tek başıma oynarken kimse bütün grubu güldürecek bir şaka yapıp 10 saniyeliğine de olsa hayatı güzelleştirmiyor.

Hocamın da dediği gibi ekonomik yönü de var.
Bu geçerli bir sebeptir mesela. Bu tarz şeyleri merak ediyorum ben de. Oran çok yüksek olunca bir sorguluyorsun nedenini. Çok fazla sebebin bir sonucu da olabiliyor.

Aslında demeye çalıştığım şeyi anladınız diye düşünüyorum. Herkesin her oyunu oynamayacağını veya oynamak dâhi istemeyeceğini ben de biliyorum. Olay o herkesin oynamasının dışında oyun kanallarında ve platformlarında dâhi birkaç oyundan öteye pek gidilememesi. Bu oyunların da çoğu zaman aynı olması.

Bu talep arz ile alakalı, kanal sahibi daha kısa sürede daha iyi izlenme ve etkileşim herkesin oynadığı oyunları oynuyor. İnternet üzerinde zaten şişko dahil birkaç yayıncı var ve birisi bir şey yapınca diğerleri aynı şeyi yapıyor.

Yeni bir konsept ile oyun gurmesi tadında bir kanal yapılır ise çok fazla etkileşim alabilir, her yerden RGB patlayan odalarda alevli meyve tabağı gibi bilgisayarlarda oynanan oyun videolarını sevemiyorum mesela.

Yeni yeni oluşmaya başlıyordu ki, ekonomi git gide kötüleşince de hiçbir şey kalmadı.

İnsanların bir oyuna 2500-3000 TL gibi rakamlar verecek durumu yok. Olan da almayı tercih etmez.

Zamanında PS TR'in yaptığı lokalizasyonlarla bir tık ilerleme kaydedilmişti. Uncharted 4, God of War gibi oyunlar 100 bin'den fazla sattı. Elbette 80 milyonluk potansiyeli olan bir ülkede, 100 bin komik bir rakam ama Türkiye şartlarında çok iyi. Şu anda ne PS TR var, ne de insanların bir oyuna 70 dolar verecek paraları var.

Yeni yeni oluşmaya başlıyordu ki, ekonomi git gide kötüleşince de hiçbir şey kalmadı.

İnsanların bir oyuna 2500-3000 TL gibi rakamlar verecek durumu yok. Olan da almayı tercih etmez.

Zamanında PS TR'in yaptığı lokalizasyonlarla bir tık ilerleme kaydedilmişti. Uncharted 4, God of War gibi oyunlar 100 bin'den fazla sattı. Elbette 80 milyonluk potansiyeli olan bir ülkede, 100 bin komik bir rakam ama Türkiye şartlarında çok iyi. Şu anda ne PS TR var, ne de insanların bir oyuna 70 dolar verecek paraları var.
Alabilenler de fazla sayıda alım yapmak istemediği veya gereksiz görebildiği için de daha popüler oyunlara yönelmek istiyor. Zamanında aşırı ucuz olan ne oyunlar gördüm de maalesef alım sayısı çok azdı. Misal Yakuza serisinin her oyunu daha kısa süre önce 15 TL idi. Yine de insanların çoğu o tarz daha az popüler işlere yönelmeyi sevmiyordu. Tabii genel kültür de bayağı etki edebiliyor.

@Louis Antoine 1. Neden insanların çoğunu oynayacak arkadaşı olmaması. 2. Neden oyunların aşırı pahalı olması. Genelde birinci ikincinin sonucu olarak karşımıza çıkıyor.
Ben şimdi arkadaşlara hadi Elden Ring diye bir oyun var mış onu oynayalım desem fiyatına bakıp vazgeçerler sadece.

Burada bile oyun önerisi isteyen adama dünyanın en bilinen oyunları olan Last of Us ve RDR 2 öneren arkadaşlar var. Bunun temel nedenleri ekonomik ve sosyolojik. Evet ekonomi kötü olduğu için oyun alınamıyor ama ekonomi iyi olduğu zamanda oyun alınmıyordu. Steam 2014 yılında Türk Lirası fiyatlandırmasına geçti ama abartısız 2018-2019 yılına kadar hiçbir sosyal medya platformunda oyun indirimleri dahi paylaşılmıyordu, oyunların bedavadan biraz pahalı olduğu dönem bile 5000 satış yapan oyunların Türkiye şubeleri şampanya patlatıyordu. Özellikle oyunlara Türkçe destek isteyen kitle delüzyonellik seviyesinde oyunların çok satıldığını, firmaların çok para kazandığını düşünüyor ama gerçekler o değildi malesef ve hala değil.

İkincisine gelirsek milletimiz öğrenmeyi ve çabalamayı sevmiyor. İlk olarak parası olmasa da korsan oyun indirmeyi öğrenmek istemiyor, 25 yıllık torrent protokolünü ve güvenilir siteleri yarım saat araştırmaktan eriniyorlar, oyun fiyatları da yüksek olunca yeni olan alamıyorlar, eski veya ücretsiz oyunlara takılı kalıyorlar. Bunun dışında İngilizce bilmiyorlar, bilmeyen öğrenmek istemiyor bu da dünyadaki oyun sektörünü takip etmesini, Türkçe desteği olmayan oyunları anlamasını, incelemelerini okuyamıyor, izleyemiyor. Bu ülkede strateji tayfasının bayılarak oynadığı EU4 ve HOI4 oyunlarını Jahrein ülkeye tanıtmadan önce oynayan tek tük kişi vardı. Şimdi binlerce kişilik bir topluluk oluştu. Bilseler, şans verseler yeni oyunlar oynayacak iken bunları yapamadıkları için dar bir skalada kalıyorlar.

Son olarak ise bence en büyük sebebi insanımızın oyunun amacını bilmemesi, eğlenmek için oynanması gereken oyunları streslenerek, "tryhard" oynayarak ruhundan çıkartıyorlar, oyunu sömürüyorlar. Bir oyuna başlayan oyuncumuzun yaptığı ilk şey internetten rehber izlemek oluyor. Elden Ring oynayan adam direkt girip en iyi silahların, zırhların yerlerini araştırıp buluyor, görevleri okumuyor, atmosferi yaşamıyor. Sonra da eğlenemiyorum diyor.