uyeadi

Üstün
Makaleler
1
Okula yakın yaşıyorum. Buradaki okul, Türkiye'deki birçok okul gibi günde 7-8 kere, 40-50 dakikada bir, hem teneffüs başlayınca hem bitince hem de 3 dakika sonra öğretmenler için yüksek sesli ve uzun melodiler çalıyor. MEB'e şikâyet ettim ve evden yine bayağı duyulsa da en azından sesi kısıldı. 1 hafta sonra eski hâline geri getirdiler, tekrar şikâyet ettim. Zaten önceki şikâyete dair "ses kısımı yapılmıştır" dendi, ses şu an ilk rahatsız edici seviyede. İlkokul olduğundan dolayı çocukların çığlık sesi de var ama en azından doğal bir sebepten oluşan ses ve tolere edilebilir.

Ezan sesinin çok yüksek olmasını Müftülüğe şikâyet ettim, gelip ses seviyesini ölçtüler, yüksek bulundu. Bunun da sesi kısıldı, şikâyet sonuçlanınca. Her gün azar azar yine eski seviyesine yükselttiler. Tekrar şikâyet etmeye mecalim kalmadı.

Eskiciler, kâğıt toplayanlar zaten bağırıyor, onları nereye şikâyet edeceğiz? Kâğıt toplayan adam hoparlörü arabaya takmış, yavaşça sürüyor her sokakta.

Yaşadığım yer ve çevresi uzun ve tek yol caddelerden oluşuyor. Bundan dolayı sürekli egzozlu motorlar egzozunu patlatıp hızlıca gidiyor. Günde en az 2-3 kere bu motorların egzoz patlatmasını duyuyorum.

Toplu taşımadayken sıklıkla son ses TikTok izleyenlerle veya hoparlörden telefon konuşanlarla denk geliyorum.

Sokak düğünleri şimdi çok olmuyor kış olduğu için ama bundan çok uzun olmayan süre önce 1-2 haftada bir yapılırdı tabii ki son ses hoparlörlerde yine.

Asker uğurlaması, mevsimden bağımsız sokak düğünü kadar yüksek sesle yapılıyor, ses sistemleriyle beraber. Sokak düğünü ve asker uğurlamasında ses beni rahatsız edecek seviyedeyse (evime yakın oluyorsa) polise şikâyet ediyorum ama 2 kez hariç hiç sesin kısıldığını görmedim.

Ve zaten duvarları ince binalarda yaşıyoruz. İnsanların kavgasını, uyumayan bebeğinin çığlığını da duyuyoruz. Üst komşu temizlik yapınca takır takır sesler geliyor.

Türkiye'de yakın zamanda gün ortalama ses düzeyi 84 desibel ölçülmüş zaten.

Türkiye'de ses kirliliği, psikolojimizi etkileyen çok büyük bir sorun. Direkt zekâ seviyesiyle ters orantılı olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bitmeyecek. İstanbul'dayken geceleri üst katın su tesisatını ezbelerdim o kadar kötüydü ses yalıtımı. Adamlar musluğu açtığı anda odanın içinde yankılanıyordu. Şu anda farklı değil. Sokakta bas bas bağıran, kornaya öküz gibi basanlar ve daha niceleri... Çözüm köye yakın ancak köyün içinde olmayan bir arsaya ev yapıp taşınmak başka çare yok.

Türkiye'de ses kirliliği, psikolojimizi etkileyen çok büyük bir sorun. Direkt zekâ seviyesiyle ters orantılı olduğunu düşünüyorum.

Kesinlikle ama kesinlikle katılıyorum.