Evet, özellikle videonun yarısından sonraki bir kısımda 'Türkiye'nin her vilayetinde üniversite var' deniliyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Benim düşüncem, üniversitenin çok olmasından ziyade az ama kaliteli olması daha iyi.
Detaylar
Kim cevapladı?Smmmhunter
Üstün
TL'nin değeri düşüyor diye daha fazla para basmakla aynı mantık bu. Sayısı arttıkça değeri azalıyor.
Blackraven
Üstün
Bence Türk halkı olarak sırf söylemiş olmak için söylediğimiz cümleleri argüman olarak kullanmayı bırakmamız gerekiyor. Üniversite sayısının çok olmasından ziyade az ama kaliteli olması daha iyi demişsiniz. Bunun aksi argüman üreten hayır leş gibi okullar olsun ama her yerde olsun diyen marjinal bir azınlık dışında ciddiye alınacak bir grup var mı ki? Bence yoktur. Hadi bunu bir kenara bırakalım neden çok ve kaliteli olmasın da az ve kaliteli olsun? Kafamda deli sorular.
Her şehirde üniversite olması gayet mantıklı bir hareket. Sıkıntı bu üniversitelerin arpalık olması ve belirli bir merkezi planlamaya yönelik yol planı izlememesi. Örnek verilmesi gerekirse Gebze Teknik Üniversitesi İTÜ'nin bir yerleşkesi olarak kurulmuş ve bu altyapı ile geliştiği için ayrı bir üniversite olarak kurulunca ülkenin en iyi üniversitelerinden biri olmuştur. Okulum İzmir yüksek teknoloji enstitüsü ise ilk başta sadece yüksek lisans ve doktora üzerine kurulmuş bir okuldu ve şu an lisans öğrencilerini almalarına rağmen yl ve doktora öğrencilerine özenle yaklaşılan ve imkanlar sağlanan bir okul. Bu gibi planlamacı zihniyetler her okulda yapılsaydı bu kadar üniversite yapılmasının hiçbir zararı olmazdı ama sen toplam nüfusu 500.000 olan 3 şehre 3 üniversite yapıp hepsine de 80'er makine mühendisi mezun edecek bölüm açarsan bu üniversitelerin hiçbir faydası olmaz. Yozgat'ta senede 80 mühendis ihtiyacı oluyor mu da Yozgat üniversitesi 80 kontenjana sahip? Hadi 10 tane ihtiyaç olsun sen 30 kişiye kontenjan aç. 30 nere 80 nere...
Her şehirde üniversite olması gayet mantıklı bir hareket. Sıkıntı bu üniversitelerin arpalık olması ve belirli bir merkezi planlamaya yönelik yol planı izlememesi. Örnek verilmesi gerekirse Gebze Teknik Üniversitesi İTÜ'nin bir yerleşkesi olarak kurulmuş ve bu altyapı ile geliştiği için ayrı bir üniversite olarak kurulunca ülkenin en iyi üniversitelerinden biri olmuştur. Okulum İzmir yüksek teknoloji enstitüsü ise ilk başta sadece yüksek lisans ve doktora üzerine kurulmuş bir okuldu ve şu an lisans öğrencilerini almalarına rağmen yl ve doktora öğrencilerine özenle yaklaşılan ve imkanlar sağlanan bir okul. Bu gibi planlamacı zihniyetler her okulda yapılsaydı bu kadar üniversite yapılmasının hiçbir zararı olmazdı ama sen toplam nüfusu 500.000 olan 3 şehre 3 üniversite yapıp hepsine de 80'er makine mühendisi mezun edecek bölüm açarsan bu üniversitelerin hiçbir faydası olmaz. Yozgat'ta senede 80 mühendis ihtiyacı oluyor mu da Yozgat üniversitesi 80 kontenjana sahip? Hadi 10 tane ihtiyaç olsun sen 30 kişiye kontenjan aç. 30 nere 80 nere...
Esasında doğru diyorsunuz; çok olması ve kaliteli olması az olmalı ama kaliteli olmasından daha iyi. Buradaki sorun, dediğiniz gibi her üniversitenin, sizin üniversitede olduğu gibi, doğru planlamalar yapması, kadrosunu güzel oluşturmuş olması halinde. Çok olması bence sorun değil. Ama buradaki sorun bence üniversiteye alımların doğru bir planla yapılmaması, eleme sisteminin daha güçlü olmamasından kaynaklanıyor. Yani şunu demek istiyorum: Türkiye'de üniversite kazanmak için YKS sınavına girmek gerekiyor; sınavdaki notlara göre de bir üniversite kazanıyoruz. Ama Amerika ya da Avrupa'daki üniversitelerde ise sınavı tek bir kriter olarak ele almıyorlar. Bunun yanında lise diploma notu, TOEFL, IELTS gibi dil yeterlilik sınavları ve SAT, ACT gibi sınavlar, niyet mektubu, referans mektubu falan gibi değerlendirmeler var. Ben sadece üniversite sınavı ile alım yapılmasının, daha çok kişinin okumak istemeyenin bile sınava girip üniversite kazanıp, iyi bir üniversite ya da kötü bir üniversiteyi kazanıp okuyup bitirdiği düşüncesindeyim.Bence Türk halkı olarak sırf söylemiş olmak için söylediğimiz cümleleri argüman olarak kullanmayı bırakmamız gerekiyor. Üniversite sayısının çok olmasından ziyade az ama kaliteli olması daha iyi demişsiniz. Bunun aksi argüman üreten hayır leş gibi okullar olsun ama her yerde olsun diyen marjinal bir azınlık dışında ciddiye alınacak bir grup var mı ki? Bence yoktur. Hadi bunu bir kenara bırakalım neden çok ve kaliteli olmasın da az ve kaliteli olsun? Kafamda deli sorular.
Son noktayı eklemeyi unutmuşum. Bunu bağlamak istediğim yer belki de doğru ya da yanlış bir düşüncedir, bilemiyorum. Üniversite sınavına çok fazla kişinin girmesinden kaynaklı olarak daha fazla üniversite mi yapılıyor acaba?
Blackraven
Üstün
Esasında doğru diyorsunuz; çok olması ve kaliteli olması az olmalı ama kaliteli olmasından daha iyi. Buradaki sorun, dediğiniz gibi her üniversitenin, sizin üniversitede olduğu gibi, doğru planlamalar yapması, kadrosunu güzel oluşturmuş olması halinde. Çok olması bence sorun değil. Ama buradaki sorun bence üniversiteye alımların doğru bir planla yapılmaması, eleme sisteminin daha güçlü olmamasından kaynaklanıyor. Yani şunu demek istiyorum: Türkiye'de üniversite kazanmak için YKS sınavına girmek gerekiyor; sınavdaki notlara göre de bir üniversite kazanıyoruz. Ama Amerika'ya da Avrupa'daki üniversitelerde ise sınavı tek bir kriter olarak ele almıyorlar. Bunun yanında lise diploma notu, TOEFL, IELTS gibi dil yeterlilik sınavları ve sat, act gibi sınavlar, niyet mektubu, referans mektubu falan gibi değerlendirmeler var. Ben sadece üniversite sınavı ile alım yapılmasının, daha çok kişinin okumak istemeyenin bile sınava girip üniversite kazanıp, iyi bir üniversite ya da kötü bir üniversiteyi kazanıp okuyup bitirdiği düşüncesindeyim.
TYT-AYT'ye %10'luk OBP başarısının eklenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz desem adaletsizlik, olmamalı, özel okullarda öğrenciler 100 ortalama alıyor önümüze geçiyor dersiniz ama bunun aynı versiyonu ABD'de yapıldığı zaman kulağa güzel geliyor nedense.
Dediğiniz sistem oldu diyelim. AKP başıbüyük ilçe başkanının kızı gitti bağlantıları sayesinde Boğaziçi Üniversitesi rektörü, İstanbul başsavcısı ve adalet bakanından referans mektubu aldı üstüne yetmedi TOEFL, IELTS sınavlarına(veya onların Türkiye versiyonlarına) 10-15 defa girdi ve istediği puanı aldı yetmedi özel okula gitti orada da ortalamasını 100 yaptırdı. Sonra gitti Galatasaray hukuk bölümüne başvurdu orada da araya aracılar girdi "ya bizim kızdır bu çok iyi avukat olur" diyen ricacılar yardımcı oldu kız da güzel bir şekilde hukuk bölümüne girdi. O zaman ne olacak?
Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama hiçbir torpil, rica, adam kayırma ve direkt olarak maddi imkanların ağırlıklı etkiye sahip olmadığı mevcut sınav sistemi bence bizim gibi medeni olmayan ülkeler için idealdir. Eşek gibi çalışanın başarılı olmasını sağlar.
Doğru diyorsunuz, uygun ortamlarda bence benim dediğim sistem daha iyi çalışır ama ben uygun ortamın olduğunu zannetmiyorum. Her şeyden önce üniversite öncesi eğitim-öğretim uygun değil. Bizim hatamız bence burada; üniversiteyi düzeltmeye çalışıyoruz ama önce temelden başlayıp düzeltmek lazım: ilkokul, ortaokul, lise, daha sonra üniversite düzeltilmeli. Torpil konusunda ise pek konuşmak istemiyorum açıkçası. Yani şu anki durumda bende üniversite kazanma şartının YKS sınavı olmasını daha doğru buluyorum ama uygun ortamlar sağlanırsa dediğim yöntem daha iyi. ABD'de böyle bir şey olduğunu bilmiyordum, yeni öğrendim.TYT-AYT'ye %10'luk OBP başarısının eklenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz desem adaletsizlik, olmamalı, özel okullarda öğrenciler 100 ortalama alıyor önümüze geçiyor dersiniz ama bunun aynı versiyonu ABD'de yapıldığı zaman kulağa güzel geliyor nedense.
Dediğiniz sistem oldu diyelim. AKP başıbüyük ilçe başkanının kızı gitti bağlantıları sayesinde Boğaziçi Üniversitesi rektörü, İstanbul başsavcısı ve adalet bakanından referans mektubu aldı üstüne yetmedi TOEFL, IELTS sınavlarına(veya onların Türkiye versiyonlarına) 10-15 defa girdi ve istediği puanı aldı yetmedi özel okula gitti orada da ortalamasını 100 yaptırdı. Sonra gitti Galatasaray hukuk bölümüne başvurdu orada da araya aracılar girdi "ya bizim kızdır bu çok iyi avukat olur" diyen ricacılar yardımcı oldu kız da güzel bir şekilde hukuk bölümüne girdi. O zaman ne olacak?
Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama hiçbir torpil, rica, adam kayırma ve direkt olarak maddi imkanların ağırlıklı etkiye sahip olmadığı mevcut sınav sistemi bence bizim gibi medeni olmayan ülkeler için idealdir. Eşek gibi çalışanın başarılı olmasını sağlar.
LA Knight
Üstün
TOBB, Bilkent, Koç ve birkaç özel Üniversite dışı özel Üniversitelerin kapatılması lazım. Tamamiyle para çalmaya odaklı üniversiteler. Atılım, Başkent örnek verilebilir. Devlet Ünilerinin de kalitesi artması lazım. Üni açıyorsun amfi yok
. Konferans salonu desen 1 tane varsa var. Kaliteli eğitim de yani yok.
Üni sınavına çok kişi giriyor da sınavı çözen 500 bin öğrenci varsa vardır.
Özel okullarda bu not şişiriliyor. YKS'de aslında bu lise diploma notu kalkmalı ya da Lisedeki tüm sınavlar Türkiye geneli ortak olmalı. Özellikle özel okullar ağır derecede denetlenmeli.
Üni sınavına çok kişi giriyor da sınavı çözen 500 bin öğrenci varsa vardır.
Lise de 4 yil oldu 3 yil iken. Issizligi kapatmanin gizlemenin bir yolu bu. Issizlik oranlarini universite acarak sakladiklarini dusunuyorum.