Bir devleti küçümsemek baştan yanlış ve hata dolu zaten. Olası savaşın kaderi sadece ekonomi ya da askeri güçte demek doğru olmaz. Lojistik, ekonomi, askeri güç, halkın morali, çoğrafi konum, dış destekler, yapılan ittifaklar gibi faktörler savaşta önemli rol oynayabilir. Fransa ve Türkiye arasında olan olası savaşta iki ülkenin de ekonomik olarak iyice gerileyeceği kesin, zaten halihazırda ekonomik kriz ve yüksek enflasyon gibi sorunlarla mücadele eden Türkiye, savaş durumunda iyice ekonomisinin gerileyeceğini tahmin etmek zor değil. Fransa dediğimiz ülke Avrupa'nın sanayi ve teknoloji merkezi ayrıca Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip bir ülke böyle bir ülkeye "küçük devlet" demek akıl karı değil. Bunun dışında ordu konusunda Türkiye'nin daha iyi bir orduya sahip olduğunu düşünüyorum, başka bir konudan konuşacaksak Fransa ve Türkiye arasında toprak bağı bulunmuyor eğer deniz yoluyla ulaşım olursa lojistik açıdan pahalıya gelir. Türkiye'nin orta doğu'da, Fransa'nın ise Afrika'da askeri üsleri bulunuyor. Fransa muhtemelen Birleşik Arap Emirlikleri ve/veya Suudi Arabistan'la ittifak kurar. Her iki ülkenin de savaş yerine diplomatik yollarla çözüm aramaları daha mantıklı duruyor.
Detaylar
Kim cevapladı?Sizin yorumlarınıza göre değil yapılan araştırmalardan elde edilen veriye göre konuşuyorum, bunun dahilinde hala dediğim gibi AB'de Türkiyeden daha güçlü orduya sahip ülke yok.İngiltere ve Fransa gibi nükleer bombası olan ülkelerden hiçbir ülke daha güçlü olamaz. Bir emirle saldıran ülkeyi haritadan silme ve yıllarca orada yaşam olmamasını sağlama yetenekleri var. Örnek isterseniz Hiroşima var. Kızdırmaya, laf atmaya bile gelmiyor. Rusya gibi çılgın olmadıkları için her olayda tehdit etmiyorlar ama güçlüler. Nükleer bombası olan ülkeler, aralarında bile rekabet edemiyor çünkü iki tarafta da sınırsız bir güç var. Bir taraf ötekini silecek, diğer taraf da onu silecek. Taş ve sopa devrine döneriz oradan da.
![]()
Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı - Vikipedi
tr.wikipedia.org
Diğer yandan, nükleer bomba olmadan bile Fransa ve İngiltere gibi ülkeler çok güçlü. Kendi başlarına güçlü olmalarının yanında da ittifak yapmakta da oldukça yetenekliler, I. Dünya Savaşı örneği var. En azından Avrupa Birliği ve NATO gibi oluşumlar var ki artık tek amaçları özgürlüğü korumak.
Evet, durum öyle. Mesela İsviçreli bir arkadaşım aktif olarak Müslüman/Arap karşıtı ve ülkesinde minareler bile yasak çünkü gelen herkes ülkesini iğrenç bir yere çeviriyor. Diğer yandan da ortak bir Mısırlı arkadaşımız var, gayet güzel anlaşıyoruz.
Avrupalılar genel olarak ırkçı değil. Irkçı olsalardı zaten Avrupa Birliği diye bir şey olmazdı. Aşırı ayrımcı, insan diye seslenemeyeceğiniz kişiler her yerde olabiliyor. Onun kıta ile bir alakası yok.
Avrupadaki ırkçılığı neden kabullenemiyorsunuz anlamıyorum açıkçası. Norveçte çoğu işletme yerel Norveçli olmayan kişilere bayilik vermiyor, yerel Norvçeli olmayan şirketlerde yüksek pozisyonlara gelemiyor. Almanyada Türklere yapılan ırkçılıklar sebebiyle Türkler kendi aralarında grup haline geldi. Almanyada Türklere sırf ırkçılıktan dolayı yıllarca yapılmayan kalmadı. Türkler kendi bir topluluk olup bundan kurtulabildiler anca ki hala devam ediyor. Hollandada en büyük propagandası ırkçılık olan aday seçimi kazanıyor. Fransada siyahilerin uğramadığı ayrımcılık kalmıyor. Hala gelip "Avrupada ırkçılık yok" diyen birisini ciddiye alamam kusura bakmayın.
Kaldı ki belirtilen ırkçılık vakalarında bile çok net belirginlikler varken, hayatın her yerinde belirtilmeyen bir çok ırkçılığa maruz kalıyor insanlar. Bunların 1 tanesini bile bilmeden "ırkçı değiller" demek kolay tabii.
- Makaleler
- 1
Daha paylaştığınız sitedeki kaynağı kontrol etmemişsiniz ki. NTV, ne olduğu bilinmeyen globalfirepower.com diye saçma sapan bir siteyi kaynak almış, orada da 2025 yılında Fransa yine Türkiye'den daha güçlü. Birleşik Krallık da daha güçlü. Nükleer silahlar da işin içine girince bunların hiçbir anlamı kalmıyor. Rusya gidip ABD'ye savaş açarsa iki tarafta da hayatta 1 kişi kalmaz.Sizin yorumlarınıza göre değil yapılan araştırmalardan elde edilen veriye göre konuşuyorum, bunun dahilinde hala dediğim gibi AB'de Türkiyeden daha güçlü orduya sahip ülke yok.
2025 Military Strength Ranking
Ranking the nations of the world based on current available firepower.
www.globalfirepower.com
Saçma sapan kuralları olan, ülkenin çoğunluğu eğitimsiz olan yerlerden gelen ve yerel dili konuşmayan kişilere tabii ki genellikle istemeden de olsa şüpheli olarak yaklaşırlar. Daha kendi ülkelerini düzeltememişler ki Avrupa'da iyi davranabilsinler. Türkiye'deki Suriyelileri de neredeyse kimse sevmiyor ama ülkeye Japon ya da Ukraynalı gelirse kimse bir şey demiyor. Norveç'e veya Almanya'ya bir Fransız, İngiliz, İtalyan ya da İspanyol giderse hiçbir sorun yaşamaz. Kişinin geldiği ülkenin çoğu tacizci olunca ne yazık ki bazıları şüpheyle yaklaşıyor.Kaldı ki belirtilen ırkçılık vakalarında bile çok net belirginlikler varken, hayatın her yerinde belirtilmeyen bir çok ırkçılığa maruz kalıyor insanlar.
Hollanda'da aynı saçmalığı yaptıklarını bir müzede gördüm. Türkiye'ye geri dönmesi beklenen geçici işçiler gidip Amsterdam'ın kuzey taraflarında gruplaşmış, sonra zorla dağıtılmışlar. Türk olarak kalmak yerine Alman olmayı ya da en azından kültürlerine uymayı deneselerdi belki işe yarayabilirdi. Alman arkadaşlarımın hepsi Türklere gayet alışık ve hiçbiri ırkçı değil. Ülkeme geçici işçi olarak gelip sonra oraya çökmeye çalışan birisini görürsem ve kültürüme de uymazsa ben de sinir olurum.Türkler kendi bir topluluk olup bundan kurtulabildiler anca ki hala devam ediyor.
Hollanda'da en büyük propagandası ırkçılık olan aday seçimi kazanıyor.
Hollanda'nın başkanı göçmenleri ve hatta turistleri pek sevmiyor. İnsanlar artık bıktığı için oy atıyor. Ben olsam ben de ninja gibi gezen ya da 10 tane kadınla evlenmek isteyen birisini şehrimde kalıcı olarak istemem ama Le Pen oyu falan atmam. Terörist mi, iyi niyetli mi, kötü mü nereden bileceğim? Fransa'da da ırkçılık yapan birisini şikayet ederseniz çok ağır cezalar alıyor. Paris ve çevresinde pek ırkçılığa rastlamadım. Marsilya falan zaten göçmen şehrine dönmüş. Le Pen gibi ırkçı liderleri zaten aklı başında olan kimse sevmiyor. Fransızlar bile bu ırkçı gruptan hoşlanmıyor.Fransa'da siyahilerin uğramadığı ayrımcılık kalmıyor.
Fransa'da ırkçılık cezası, 45000 euro ve 1 yıllık hapis cezası olabiliyor.
Racism: what are your rights as a victim?
Racism is the expression of hatred towards a person because of their physical appearance or national or ethnic origin. Anti-Semitism is a form of racism directed against Jews. Racism can result in abusive, discriminatory or violent language or acts. Racism was prohibited by law and criminal...
Son düzenleme:
Evet, attığınız linkte geçen seneye kıyasla AB'de Türkiyenin önüne geçebilen tek ülke Fransa olmuş, bu konuda haklısınız.Daha paylaştığınız sitedeki kaynağı kontrol etmemişsiniz ki. NTV, ne olduğu bilinmeyen globalfirepower.com diye saçma sapan bir siteyi kaynak almış, orada da 2025 yılında Fransa yine Türkiye'den daha güçlü. Birleşik Krallık da daha güçlü. Nükleer silahlar da işin içine girince bunların hiçbir anlamı kalmıyor. Rusya gidip ABD'ye savaş açarsa iki tarafta da hayatta 1 kişi kalmaz.
2025 Military Strength Ranking
Ranking the nations of the world based on current available firepower.www.globalfirepower.com
Saçma sapan kuralları olan, ülkenin çoğunluğu eğitimsiz olan yerlerden gelen ve yerel dili konuşmayan kişilere tabii ki genellikle istemeden de olsa şüpheli olarak yaklaşırlar. Daha kendi ülkelerini düzeltememişler ki Avrupa'da iyi davranabilsinler. Türkiye'deki Suriyelileri de neredeyse kimse sevmiyor ama ülkeye Japon ya da Ukraynalı gelirse kimse bir şey demiyor. Norveç'e veya Almanya'ya bir Fransız, İngiliz, İtalyan ya da İspanyol giderse hiçbir sorun yaşamaz. Kişinin geldiği ülkenin çoğu tacizci olunca ne yazık ki bazıları şüpheyle yaklaşıyor.
Hollanda'da aynı saçmalığı yaptıklarını bir müzede gördüm. Türkiye'ye geri dönmesi beklenen geçici işçiler gidip Amsterdam'ın kuzey taraflarında gruplaşmış, sonra zorla dağıtılmışlar. Türk olarak kalmak yerine Alman olmayı ya da en azından kültürlerine uymayı deneselerdi belki işe yarayabilirdi. Alman arkadaşlarımın hepsi Türklere gayet alışık ve hiçbiri ırkçı değil. Ülkeme geçici işçi olarak gelip sonra oraya çökmeye çalışan birisini görürsem ve kültürüme de uymazsa ben de sinir olurum.
Hollanda'nın başkanı göçmenleri ve hatta turistleri pek sevmiyor. İnsanlar artık bıktığı için oy atıyor. Ben olsam ben de ninja gibi gezen ya da 10 tane kadınla evlenmek isteyen birisini şehrimde kalıcı olarak istemem ama Le Pen oyu falan atmam. Terörist mi, iyi niyetli mi, kötü mü nereden bileceğim? Fransa'da da ırkçılık yapan birisini şikayet ederseniz çok ağır cezalar alıyor. Paris ve çevresinde pek ırkçılığa rastlamadım. Marsilya falan zaten göçmen şehrine dönmüş. Le Pen gibi ırkçı liderleri zaten aklı başında olan kimse sevmiyor. Fransızlar bile bu ırkçı gruptan hoşlanmıyor.
Fransa'da ırkçılık cezası, 45000 euro ve 1 yıllık hapis cezası olabiliyor.
![]()
Racism: what are your rights as a victim?
Racism is the expression of hatred towards a person because of their physical appearance or national or ethnic origin. Anti-Semitism is a form of racism directed against Jews. Racism can result in abusive, discriminatory or violent language or acts. Racism was prohibited by law and criminal...www.service-public.fr
Norveç konusunda bir şey bilmeden tamamen kendi kafanıza göre yorum yapmanız açıkçası şaşırttı. Çünkü ben diyorum ki "yerel Norveçli olmayanlara çoğu yer bayilik vermiyor veya çoğu şirkette yönetici olamıyor" siz sorun yaşamaz diyorsunuz. Adamların direkt olarak ırkçılıkları bu. Norveçli dışı kimse yükselemiyor neredeyse.
Sizin aklamaya çalıştığınız Almanların o meşhur sanayisini oluşturan kişi direkt olarak o ırkçılık yaptıkları gurbetçiler. Benim dedem direkt gurbetçi. Orada Türklerin neler yaşadığını muhtemelen bilmiyorsunuz. Orada Türklerin gruplaşmasının sebebi gene uğradıkları ırkçılıklar. Daha diyorsunuz ki "Türkler Alman gibi olmaya çalışsın" buna yalnızca gülerim. Bu tamamen Avrupadaki ırkçılığı meşru gösterme çabası, başka bir şey değil. Bunu bile söyleyip Avrupalılara ırkçı diyememeniz de şaşırtmıyor değil.
Bu arada o Türkler oraya kendi ülkelerinden kaçarak gitmedi. Alman devletinin daveti ve isteği üzerine gitti. Orada da ilk zamanlarda herhangi bir suça karışmadılar. Devamında yaşadıkları, onları bu denli bir topluluk olmaya itti.
Bu arada Türkiyede, Suriyelilere neredeyse ırkçılık yapılmadı bile. Ümit Özdağ ve onun gibi 3 - 5 kişinin sosyal medyada atıp tutması dışında, Suriyelilerin normal hayatta yaşadığı ırkçılık neredeyse sıfıra yakın.
Geçmişe bakarsak durum çok daha vahim, hiç girmeyelim oralara.
- Makaleler
- 1
Kim ne derse desin, kafama silah dayasalar da AKP'ye oy atmam. Ama bu konuda bazıları boş konuşmuş. Türkiye, askeri güç olarak hiç bu kadar güçlenmedi. Ekonomik zorluklar savaşta büyük etken, bunu inkar edemeyiz ama ittifak yardımlarıyla bu iş çözülür. ‘yine gelir AKP'li' diyenler…
Uçan kuşu AKP'li ilan ediyor bazı "muhalif" arkadaşlar. Sanki birilerine bir şey kanıtlamak zorundaymışız gibi "gizli AKP'li" diyorlar birdeKim ne derse desin, kafama silah dayasalar da AKP'ye oy atmam. Ama bu konuda bazıları boş konuşmuş. Türkiye, askeri güç olarak hiç bu kadar güçlenmedi. Ekonomik zorluklar savaşta büyük etken, bunu inkar edemeyiz ama ittifak yardımlarıyla bu iş çözülür. ‘yine gelir AKP'li' diyenler…
- Makaleler
- 1
Uçan kuşu AKP'li ilan ediyor bazı "muhalif" arkadaşlar. Sanki birilerine bir şey kanıtlamak zorundaymışız gibi "gizli AKP'li" diyorlar bir de.
Beni en çok sinir eden şey, bazı konularda yorum yaparken ‘akp'yi şu kadar sevmiyorum' veya ‘şöyle yapsalar bile AKP'ye oy vermem' diye başlamak zorunda kalmam. Çünkü direkt damga yiyorsun. Bu da AKP'nin çok başarılı bir algısıyla oldu. AKP'liler, ona buna ‘terörist', ‘fetö'cü', ‘vatan haini' dedi, solcular da aynı şekilde ‘sen AKP'lisin', ‘sen şusun' der oldu. Bıktım herkesin bir damga yemesinden. İki tarafı … değnek misali, bu ülke halkının akıllanması çok zor.
Bende aynı, kendi doğru bildiklerimi söyleyince AKP'li ilan ediliyorum. Benim çok umurumda değil burada hayatımda görmeyeceğim 3 - 5 kişinin beni AKP'li ilan etmesi fakat bu genede doğru bir durum değil. Adamların doğrusuna doğru deyince tamam artık Ak Partilisin.Beni en çok sinir eden şey, bazı konularda yorum yaparken ‘akp'yi şu kadar sevmiyorum' veya ‘şöyle yapsalar bile AKP'ye oy vermem' diye başlamak zorunda kalmam. Çünkü direkt damga yiyorsun. Bu da AKP'nin çok başarılı bir algısıyla oldu. AKP'liler, ona buna ‘terörist', ‘fetö'cü', ‘vatan haini' dedi, solcular da aynı şekilde ‘sen AKP'lisin', ‘sen şusun' der oldu. Bıktım herkesin bir damga yemesinden. İki tarafı … değnek misali, bu ülke halkının akıllanması çok zor.