Ratchet

Yetkin
Bu aralar İran’da protesto oluyor, biliyorsunuz zaten. Merak ettiğim şu: Türkler neden İranlıları sevmiyor? Şimdi diyeceksiniz ki İran’daki protestodan bunu nasıl çıkarıyorsun? Bunu Türklerin yaptığı yorumlardan çıkarıyorum. Okuduğum bir yorumda bir Türk’ün, İranlıların kuduz bir köpek olduğu (protesto edenlerin) ve yetenekli hekimler ve veterinerler tarafından (mollalar) aşılandığını söylediğini gördüm. Bu kadar iğrenç bir yorum yaptıracak kadar ne yaşandı bu iki ülke arasında? Sadece bu kişi de değil, birçok kişi nefret yorumları spamlamış adeta. İranlı olarak merak ediyorum. Türkiye’deki İranlıların pek ses çıkardığını da düşünmüyorum şahsen (bazılarının yaptığı aşırı abartı makyaj ve süs takıntısı dışında).

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu Türklerin yaptığı yorumlardan çıkarıyorum.
İktidar yanlısı kişilerin yorumları genel olarak. İran'daki protestoları İsrail'in kışkırttığı açık zaten. İşte onu alıp Türkiye'deki protestolara bağlıyorlar hani Türkiye'deki protestolar İsrail fonuyla oluşuyor falan gibi. Dolaylı yoldan Türkiye'deki muhaliflere laf atıyorlar.

İran rejiminin bir Ter*r rejimi olduğu açık ancak bu İsrail'in İran'ı bölmeye çalıştığı gerçeğini örtmez. İki ucu pis değnek diyebiliriz. Taraf tutmamak en iyisi.

Ama onun dışında mezhep farklılıkları ve İslamcılık gibi faktörlerde var.

İktidar yanlısı kişilerin yorumları genel olarak. İran'daki protestoları İsrail'in kışkırttığı açık zaten. İşte onu alıp Türkiye'deki protestolara bağlıyorlar hani Türkiye'deki protestolar İsrail fonuyla oluşuyor falan gibi. Dolaylı yoldan Türkiye'deki muhaliflere laf atıyorlar.

İran rejiminin bir ter*r rejimi olduğu açık ancak bu İsrail'in İran'ı bölmeye çalıştığı gerçeğini örtmez. İki ucu pis değnek diyebiliriz. Taraf tutmamak en iyisi.

Ama onun dışında mezhep farklılıkları ve islamcılık gibi faktörlerde var.

Protestonun İsrail ile alakası olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar 40 yıldır açlık içinde. Esnafların kapanması da kıvılcımı başlatan hareketi oldu. Ayrıca bu gene de Türk'lerin yaptığı nefret yorumunu haklı bulundurmuyor. (sizin bunu söyelemeye çalıştığınız demeye çalıştığımı sanmayın)

Son düzenleyen: Moderatör:
Protestonun İsrail ile alakası olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar 40 yıldır açlık içinde. Esnafların kapanması da kıvılcımı başlatan hareketi oldu. Ayrıca bu gene de türklerin yaptığı nefret yorumunu haklı bulundurmuyor.
Tarafsız kalmak en iyisidir dedim zaten. Hiç kimse başka bir ülkede olan olaya karışamaz veya halkına hakaret edemez. İran halkı ve devleti zor durumda bu zaten bilindik bir şey ancak İsrail'in en çok istediği şey İran'da karmaşa çıkması ve hatta bölünmesi. İran saldırılarında bunu denedi ama başaramadı. İran devleti sırf bu sebepten Ilımlı İslamcılığa geçiş yapıyor, halk isyan etmesin diye. İsrail'in desteklediğine dair bir kanıt yok ama yaptıkları açıklamalar ve hedefleri, desteklememelerinin ihtimalinin olmadığı yönünde. İran'da sürekli protestolar oluyor zaten. Rejim katliam yaparak durduruyor. O sebepten "ter*r devleti" diyorum.

Tarafsız kalmak en iyisidir dedim zaten. Hiç kimse başka bir ülkede olan olaya karışamaz veya halkına hakaret edemez. İran halkı ve devleti zor durumda bu zaten bilindik bir şey ancak İsrail'in en çok istediği şey İran'da karmaşa çıkması ve hatta bölünmesi. İran saldırılarında bunu denedi ama başaramadı. İran devleti sırf bu sebepten ılımlı islamcılığa geçiş yapıyor, halk isyan etmesin diye. İsrail'in desteklediğine dair bir kanıt yok ama yaptıkları açıklamalar ve hedefleri, desteklememelerinin ihtimalinin olmadığı yönünde. İran'da sürekli protestolar oluyor zaten. Rejim katliam yaparak durduruyor. O sebepten "ter*r devleti" diyorum.

İran hükümetini ter*re benzetmenize gram alınmadım zaten. Bunu okuyan her İran'lı size hak verir "bu konu hakkında".kimse başka ülkede olan olaylar hakkında da kesin şeyler söylememeli orası doğru.(yorum yapamaz demiyorum sadece hakaret veya kesin şeyler vs)ama İsrail'in kışkırttığı dair söylemlerinize hala katılmıyorum.

Son düzenleme:
ama İsrail'in kışkırttığı dair söylemlerinize hala katılmıyorum.
Katılıp katılmamak sizin fikriniz, kesin bir şey yok dediğim gibi. Ama İsrail'in İran'a saldırılarından sonra İran'ın ekonomisinin her geçen gün daha berbat hale geldiği açık. Aslında İsrail o gün İran'ı karıştırmasa bile İran, tepki olarak Nükleer Programı geri başlatıp müzakareleri reddetmesi ile kendi topuğuna sıktı. Bağımsız devlet başlatır-başlatmaz falan işin masal kısmı. Yani direkt yoldan İsrail'in sebep olduğu derin bir ekonomik kriz ve İsrail'in en azından maddi değil manevi olarak desteklediği protestolar. Ama dediğim gibi ben İsrail'in manevi yönde kalacağını düşünmüyorum.

Türk halkını sosyal medyadan analiz etmeye kalkarsan çok yanılgıya düşersin. Halkın çoğunun İranlılara karşı bir nefreti ya da sempatisi yok. Ülkenin %80'i ekonomik krizde geçim sıkıntısıyla ve gelecek kaygısıyla uğraşıyor. Burada bizi ilgilendirebilecek tek şey Suriye'deki savaş gibi, daha fazla göç alıp almayacağımız olabilir (çünkü göç = fiyatların artması) ki o noktada da halkın elinden bir şey gelmiyor. Aklı başında olan hiçbir Türk de gidip molla rejimi savunmaz 2026 yılında. Sosyal medyamız ve gündemimiz belli grupların altında çok fazla dezenformasyona uğruyor.

İran'ı bugüne getiren de aynı halktı. Başka bir diktatörü indirip yerine başka bir diktatörü koydular, değişen hiçbir şey olmadı. Üstüne şimdi başarırlarsa gene bir diktatörü koyacaklar. İran halkı demokrasi kavramına hiç aşina bir millet değil.

İran'ı bugüne getiren de aynı halktı. Başka bir diktatörü indirip yerine başka bir diktatörü koydular, değişen hiçbir şey olmadı. Üstüne şimdi başarırlarsa gene bir diktatörü koyacaklar. İran halkı demokrasi kavramına hiç aşina bir millet değil.

Dediğiniz şeyin bu konu ile alakasını anlamadım. Ayrıca sanırım İran'ın eski prensinden söz ediyorsunuz. Bende onu pek seven birisi değilim fakat şu an iranlıların düşünecekleri başka bir siyasi figür yok. Gelecekte ne olur bilemem. Bilemeyiz.

Dediğiniz şeyin bu konu ile alakasını anlamadım. Ayrıca sanırım İran'ın eski prensinden söz ediyorsunuz. Bende onu pek seven birisi değilim fakat şu an iranlıların düşünecekleri başka bir siyasi figür yok. Gelecekte ne olur bilemem. Bilemeyiz.
Bile bile lades diyen halka kim ne desin? Öpüp başına mı koysun?