anilx

Yetkin
Arkadaşlar, Türkmenistan çok garibime gidiyor çünkü Technolay gibi forumlarda arada "100 TMT" gibi rakamlar yazıyorlar ve Türkçeleri de gayet iyi.

Orada gerçekten diktatörlük mü var? Hayat gerçekten nasıl? Çünkü bütün sosyal medyalar yasak ve dış dünya için internet 2-3 Mbps, hükümet siteleri içinse 16 Mbps.

Ben bile 50 Mbps internetimi beğenmiyorum, binama gelen fibere geçip 1000 Mbps kullanacağım. Bu insanlar nasıl dayanıyor?
Aramızda acaba Türkmenistan’da yaşayanlar ne yapıyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef yaşadığım ülke Diktatörlükle yönetiliyor monarşi gibi. Katı politikalar ihlal edilen kanunlar vs. Mesela bir bakanın biz onlara ministr diyoruz oğlu hatta yeğeni diyeyim her haltı yiyip hiçbir ceza almayabiliyor çünkü hükümetten akrabası tanıdığı falan var ve dokunmuyorlar olan garibana oluyor. Hayat tamamen durgun gibi insanlar ekmek için koşuşturup duruyorlar işte her zamanki gibi. İnternet ise bayağı kısıtlı dediğiniz gibi insanlar 2 Mbps 6 Mbps internet kullanıyorlar ve google'dan başka bir şeyi açmıyorlar. Ve buda bana çok koyuyor misal düşünün internete para veriyorsunuz ve o 2 Mbps dandirik internetle hiçbir şey yapamıyorsunuz. İlla VPN bulman gerekiyor ve buda şansına bağlı. O VPN'lerde 200 TMT (Verdiğim internet parası yetmezmiş gibi VPN'lere de para veriyorsun). Birde ülkenin insanlar bayağı cahil kadınları ''cinsel obje'' olarak görüyorlar birde erkek olsan da kadın olsanda giyimine kuşamına saçına bile laf atıp tip tip bakabiliyorlar. Türkçe'yi bazıları bilmiyorlar ve türkleri kardeş ülke olarak görmüyorlar. Bazıları da türk düşmanı olabiliyor. Ülkenin %50'si Rusça konuşuyor tabii 2 nesildir Rus etkisinden çıkmamış ülkeden ne beklersin? Yazacak çok şeyim var da bu kadarını anlatabildim. Klasik Orta Asya'nın rus güdümünden çıkmamış 30 senedir gelişememiş türk ülkesi işte hocam.

Ha birde ülkenin adalet sistemi ekonomisi falan ölmüş durumda. Ülkede saçma sapan kurallar katı kanunlar vs. var bunları biliyorsunuzdur zaten. Yani ülkede torpilin yoksa sen bir hiçsin demek. Adamlar ülkenin başkanını bakanını ''tanrı'' olarak görüyor. Biraz türkmen kanalları falan izleyin anlarsınız dediklerimi. Halkı da içerdeki hükümete çalışanlara kadar herkes korkudan ağzı kapalı dolaşıyorlar. Gerçekleri falan anlatmaya çalışırsan direk susturulursun. ''Ülkede darbe isyan falan olmuyor mu kardeşim?'' diyecekseniz maalesef olmuyor. Darbe'yi geçtim halkı toplayıp yürüyüş yapmaya çalışırsanız direk ömür boyu hapse boylarsınız ya da öldürülürsünüz. Ülkenin muhalifleri ise çoğu yurt dışında çoğu da hapiste.

Son düzenleme:
Maalesef yaşadığım ülke Diktatörlükle yönetiliyor monarşi gibi. Katı politikalar ihlal edilen kanunlar vs. Mesela bir bakanın biz onlara ministr diyoruz oğlu hatta yeğeni diyeyim her haltı yiyip hiçbir ceza almayabiliyor çünkü hükümetten akrabası tanıdığı falan var ve dokunmuyorlar olan garibana oluyor. Hayat tamamen durgun gibi insanlar ekmek için koşuşturup duruyorlar işte her zamanki gibi. İnternet ise bayağı kısıtlı dediğiniz gibi insanlar 2 Mbps 6 Mbps internet kullanıyorlar ve google'dan başka bir şeyi açmıyorlar. Ve buda bana çok koyuyor misal düşünün internete para veriyorsunuz ve o 2 Mbps dandirik internetle hiçbir şey yapamıyorsunuz. İlla VPN bulman gerekiyor ve buda şansına bağlı. O VPN'lerde 200 TMT (Verdiğim internet parası yetmezmiş gibi VPN'lere de para veriyorsun). Birde ülkenin insanlar bayağı cahil kadınları ''cinsel obje'' olarak görüyorlar birde erkek olsan da kadın olsanda giyimine kuşamına saçına bile laf atıp tip tip bakabiliyorlar. Türkçe'yi bazıları bilmiyorlar ve türkleri kardeş ülke olarak görmüyorlar. Bazıları da türk düşmanı olabiliyor. Ülkenin %50'si Rusça konuşuyor tabii 2 nesildir Rus etkisinden çıkmamış ülkeden ne beklersin? Yazacak çok şeyim var da bu kadarını anlatabildim. Klasik Orta Asya'nın rus güdümünden çıkmamış 30 senedir gelişememiş türk ülkesi işte hocam.
Mrbeast falan izledin mi hiç? Ya da cs2 falan oynadın mı internet kafeler ne alemde? Tatil yapabiliyor musunuz ülke dışında? Bir de böyle en pahalı pc kaç tmt ve özellikleri nedir.

Mrbeast falan izledin mi hiç? Ya da cs2 falan oynadın mı internet kafeler ne alemde? Tatil yapabiliyor musunuz ülke dışında? Bir de böyle en pahalı pc kaç tmt ve özellikleri nedir.
Mrbeast'ı biraz izlerim boş vakitlerimde. CS2'yi internet kafeler dışında oynamadım internet kafelerin durumu ise eski internet kafeler gibi Ethernet kablosuyla maç yaparlar kendi aralarında. Ülke dışında tatil yapmak kısıtlı maalesef eğer maddi durumun çok iyi değilse. Ofis PC'lerin fiyatları ise 4.000 TMT ile 25.000 TMT'ye kadar çıkıyor. (2.el dandirik 4GB DDR3 eski İntel işlemcili PC'ler ise 2.000 TMT'den bulunabiliyor) Oyuncu Gaming PC'ler ise 18.000 TMT ile 60.000 TMT'ye kadar çıkabiliyor.

MrBeast'ı biraz izlerim boş vakitlerimde. CS2'yi internet kafeler dışında oynamadım internet kafelerin durumu ise eski internet kafeler gibi Ethernet kablosuyla maç yaparlar kendi aralarında. Ülke dışında tatil yapmak kısıtlı maalesef eğer maddi durumun çok iyi değilse. Ofis PC'lerin fiyatları ise 4.000 TMT ile 25.000 TMT'ye kadar çıkıyor. (2.el dandik 4 GB DDR3 eski Intel işlemcili PC'ler ise 2.000 TMT'den bulunabiliyor) Oyuncu Gaming PC'ler ise 18.000 TMT ile 60.000 TMT'ye kadar çıkabiliyor.

Böyle Türkmenistan'da YouTuber falan var mı? Enes batur gibi ya da Rusya'daki A4 gibi. vk.com yasak mı ya da Çin'deki bilbili gibi kendi YouTube'ınız var mı? Sende VPN falan var mı? Bir de büyüdüğün zaman ülkeyi terk etmek istiyor musun?

Mrbeast'ı biraz izlerim boş vakitlerimde. CS2'yi internet kafeler dışında oynamadım internet kafelerin durumu ise eski internet kafeler gibi Ethernet kablosuyla maç yaparlar kendi aralarında. Ülke dışında tatil yapmak kısıtlı maalesef eğer maddi durumun çok iyi değilse. Ofis PC'lerin fiyatları ise 4.000 TMT ile 25.000 TMT'ye kadar çıkıyor. (2.el dandirik 4GB DDR3 eski İntel işlemcili PC'ler ise 2.000 TMT'den bulunabiliyor) Oyuncu Gaming PC'ler ise 18.000 TMT ile 60.000 TMT'ye kadar çıkabiliyor.
Oha, zaten asgeri ücret 300 dolar Türkmenistan'da ortalama maaş 500 TMT desen bırak PC almayı internet parası 100 TMT. Çok rezil bir şey, mesela biz Tayyip'i sevmiyoruz diyebiliyoruz ya da kötü yönetiyor, CHP daha iyi biraz daha ağırınıda söyleyebiliyoruz hakarete varmadıkça. Yolsuzluk diz boyu gibisinden. Cidden Kuzey Kore gibiymiş.

Böyle Türkmenistan da YouTuber falan var mı Enes batur gibi ya da Rusya'daki A4 gibi, ya da vk.com yasak mı ya da Çin'deki bilbili gibi kendi YouTube'ınız var mı? Sende VPN falan var mı? Bir de büyüdüğün zaman ülkeyi terk etmek istiyor musun?
Hocam Youtuber çok yok ta Tiktok çeken ünlüler var fazlaca. Genelde türkmenler tiktok'u kullanıyor. VK.com falan kapalı ama Whatsapp'a benzer uygulamalar var imo ile link diye. Evet 18 yaşımdan sonra askerliğimi tamamlayıp Almanya'da ya da Belarus'ta veya Türkiye'de yaşamayı düşünüyorum. Ama ''Türkiye'de okuyup yaşasam mı acaba?'' Diye düşünmedim değil. Zira Türkçe'yi ana dilim gibi bilirim ve orada babamın tanıdıkları arkadaşları falan var bana yardımcı olabilecek ve zamanla oraya yerleşip yaşayabilirim diye düşünüyorum. Ama Almanya ile Belarus'ta okusam mı diye kendimle çelişip duruyorum.

Hocam Youtuber çok yok ta Tiktok çeken ünlüler var fazlaca. Genelde türkmenler tiktok'u kullanıyor. VK.com falan kapalı ama Whatsapp'a benzer uygulamalar var imo ile link diye. Evet 18 yaşımdan sonra askerliğimi tamamlayıp Almanya'da ya da Belarus'ta veya Türkiye'de yaşamayı düşünüyorum. Ama ''Türkiye'de okuyup yaşasam mı acaba?'' Diye düşünmedim değil. Zira Türkçe'yi ana dilim gibi bilirim ve orada babamın tanıdıkları arkadaşları falan var bana yardımcı olabilecek ve zamanla oraya yerleşip yaşayabilirim diye düşünüyorum. Ama Almanya ile Belarus'ta okusam mı diye kendimle çelişip duruyorum.
Hocam bizim için Almanyayı bırak Bulgaristan bile hayal vize alması imkansız gibi bir şey. Nasıl gideceksiniz? Bence Rusya'ya gidin ya da Türkiye'den Avrupa'ya kaçın.