Geçtiğimiz günlerde tutunsepeti58.com adlı siteden kendime Küba purosu, arkadaşıma da Vozol siparişi verdim. Baştan belirteyim; herhangi bir reklam veya siteyi övme amacıyla yazmıyorum, sadece yaşadığım ve mağdur olduğum deneyimi paylaşmak istedim.
Çevremdeki tekeller Romeo y Julieta No. 2’nin tekine yaklaşık 2.200 TL fiyat verince, sitede 5’li Robustos paketini 1.500 TL’ye gördüm ve sipariş verdim. No. 2 zaten stokta yoktu, ben de bunu deneyeyim dedim. Açıkçası fiyatından şüphelenmem gerekirdi ama o an fazla üzerinde durmadım.
Sipariş geldiğinde Vozol’u sorguladık ve kontrol ettik; sahteliğine dair herhangi bir şey göremedik. Puroyu içmeye başladığımda ise tadı ve genel kalitesi bana garip geldi. Sarımı çok iyi değildi, sürekli ağzıma tütün parçaları geliyordu ve daha önce içtiğim purolarla aynı hissi vermiyordu.
Bunun üzerine siteye tekrar girip ürüne baktığımda, ayrıca “replika purolar” diye bir bölüm olduğunu ve aldığım ürünün burada yer aldığını fark ettim. Açıkçası şaşırdım çünkü satın alırken bunun replika olduğunu anlamamıştım. Ben ürüne normal puro kategorisinden ulaşmıştım. Replika ürünleri görebilmek için ana sayfadaki ilgili bölüme özellikle girmeniz gerekiyor. Ürün sayfasında ise benim dikkatimi çekecek şekilde açık bir “replika” ibaresi hatırlamıyorum.
Sitenin replika kategorisi dışında sattığı diğer puroları denemedim. Bu nedenle onların orijinalliği hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Aynı siparişte aldığımız Vozol’da bir sorun göremedik; benim yaşadığım problem tamamen puroyla ilgili.
Bir daha buradan alışveriş yapar mıyım? Açıkçası zor durumda kalmadıkça pek düşünmüyorum. Diğer ürünleri deneyip tekrar para riske atmak istemem. En azından replika olan ürünlerin kendi sayfasında, kolayca görülebilecek şekilde “replika” olduğunun ayrıca belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece ayrı bir kategoriye koymak bana yeterince açık gelmedi.
Türkiye’de güvenilir şekilde puro alabileceğim çok fazla yer de bilmiyorum. Yaşadığım ilçede puro satan başka bir yer var; bundan sonra oradaki ürünlere bakmayı düşünüyorum.
Kısacası benim deneyimim bu şekilde. Alışveriş yapmayı düşünenlerin bilgisi olsun. Ben ürünün replika olduğunu satın alırken değil, tadı ve kalitesinden şüphelenip siteyi sonradan tekrar kontrol ettiğimde fark ettim. Ürünün kenarına veyahut da başlığına hiçbir şekilde replika diye belirtilmemişti.
Bu deneyim kesinlikle bir reklam veya tanıtım değildir. Parasını bizzat kendim ödedim aldım ki mağdur oldum üstüne. Alacak insanları uyarı niteliğindedir. Resmi olmayan yerlerden tütün satışı yasal değildir. zaten sitede yasal değil muhtemelen.
4733 sayılı Kanun, Madde 8/5-(k):
Tütün mamullerinin tüketicilere internet, telefon, televizyon, faks veya posta yoluyla sipariş yöntemiyle satılması yasaktır.
İnternetten satış yapılması hâlinde idari para cezası uygulanabilir ve siteye erişim engellenebilir.