20791

Çalışkan
Merhaba, TVS jupiter 110 motoruma keyfi olarak %50 benzin ve %50 IPA alkol ekledim. Motoru çalkaladım ve çalıştırdım. Ses ve egzoz dumanı normaldi, tahmini keyfe keder 60 km yol gittim test amaçlı ve bir sorun ile karşılaşmadım. Çekiş konusunda yine her şey aynıydı.

Benzinli araçlar bu denli fazla saf alkol ile çalışabiliyor ise neden hiç lanse edilmiyor acaba. Konu ile ilgili fikir ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Minicik 110CC motor %50 benzin & IPA karışımı ile mükemmel çalıştı 😅

Son düzenleyen: Moderatör:
Benzinli araçlar bu denli fazla saf alkol ile çalışabiliyor ise neden hiç lanse edilmiyor acaba. Konu ile ilgili fikir ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Minicik 110CC motor %50 benzin & IPA karışımı ile mükemmel çalıştı 😅
Çünkü fazla pahalı ve uzun ömürlü değil. Motordaki ısı ve gerilim artıyor uzun vadede iyi değil.

Alkol doğası gereği daha yüksek oktanlıdır, yani yanmaya karşı daha dirençlidir. Bu haliyle dizele benzer bir yapıya bürünür. Yakıt yanması daha zor olduğu özellikle turbo motorlarda vuruntu olmadan daha yüksek basınçlara çıkarak yüksek güçler elde edilebilmekte, özellikle etil alkol kullanıyorsanız piston içini ciddi oranda soğutması sebebiyle gücü arttırıyor. Tabii alkolün türevleri de var. Bu etkiler farklı olabilir.

Sizin durumunuzda ise çok gereksiz olmuş. Aşırı besleme sistemi olmayan bir motorda yakıtı daha zor yanmaya maruz bıraktığınız için vuruntuya sebep olabilir.

Çünkü fazla pahalı ve uzun ömürlü değil. Motordaki ısı ve gerilim artıyor uzun vadede iyi değil.
Alkol aksine daha soğuk bir şekilde yanma odasına iniyor diye tahmin ediyorum, yapısı gereği bunu düşündürüyor. Piston ve subaplarda biriken tortuları ya temizler ya da azaltır diye düşünmeden edemiyorum.

Alkol doğası gereği daha yüksek oktanlıdır, yani yanmaya karşı daha dirençlidir. Bu haliyle dizele benzer bir yapıya bürünür. Yakıt yanması daha zor olduğu özellikle turbo motorlarda vuruntu olmadan daha yüksek basınçlara çıkarak yüksek güçler elde edilebilmekte, özellikle etil alkol kullanıyorsanız piston içini ciddi oranda soğutması sebebiyle gücü arttırıyor. Tabii alkolün türevleri de var. Bu etkiler farklı olabilir.

Sizin durumunuzda ise çok gereksiz olmuş. Aşırı besleme sistemi olmayan bir motorda yakıtı daha zor yanmaya maruz bıraktığınız için vuruntuya sebep olabilir.
Vuruntu yaşamadım ama zamanla yaşarmıyım bilmiyorum. Belki biliyorsunuzdur 2 ve 4 zamanlı motorlar var, 2 zamanlı motor yağı benzine ilave ediliyor.

%47 benzin, %47 ipa, %6 2T oil ile bunun önüne geçilebilir gibi.

Daha fazla fikirleri gerçekten merak ediyorum.

Alkol aksine daha soğuk bir şekilde yanma odasına iniyor diye tahmin ediyorum, yapısı gereği bunu düşündürüyor. Piston ve subaplarda biriken tortuları ya temizler ya da azaltır diye düşünmeden edemiyorum.

Atmosferik motorda deniyorsunuz üstelik ECU buna göre ayarlanmamış. Avansı ne kadar arttırdığıda meçhul yaptığınız şey sadece zarar.

Atmosferik motorda deniyorsunuz üstelik ECU buna göre ayarlanmamış. Avansı ne kadar arttırdığıda meçhul yaptığınız şey sadece zarar.
Sağlıklı bir motora yapmadığım için gönlüm rahat.

Maalesef ecu yok, kara düzen karbüratör ile yakıt hava karışımı yapıyor. Karbüratör ayarı fabrikasyon ve halen tutuyor.

Yakın zamanda piston silindir değişimi yapılacağı için böyle bir test denemek istedim.

Sağlıklı bir motora yapmadığım için gönlüm rahat.

Maalesef ECU yok, kara düzen karbüratör ile yakıt hava karışımı yapıyor. Karbüratör ayarı fabrikasyon ve halen tutuyor.

Yakın zamanda piston silindir değişimi yapılacağı için böyle bir test denemek istedim.

Ha eski modelse vur kırbacı gittiği kadar :D.

Kilometresi fazla, bazen uzun yola çıkıyorum 200-300 km. Yolda yatak sarma korkusundan dolayı piston silindir değişimi yapacağım.

Yarın sizin için kolonya ile işe gitmeyi deneyeceğim 😬🫨

Çin malı Hint malı diye kötülüyorlar ama adamın görmediği işkence kalmamış hala devam ediyor.

Çin malı Hint malı diye kötülüyorlar ama adamın görmediği işkence kalmamış hala devam ediyor.
110 bin kilometrede bu hintli güzeli, nazar değmesin 😅

Sayısız kez arkadan araç vurdu ve şasi sapasağlam, bundan sonra honda dio aldım ama halen tvs'yi öldürmedim hocam 🙂

Piston silindir, segman değişiminden sonra gönlüm rahat bir şekilde yeni sahibine gidecek.

Daha güzelleri sizlerin olsun 🙏