TwinMOS 5600 MHz CL36 RAM'li sistem EXPO açınca boot etmiyor

Mustafa Yoğun

Üyecik
  • Ryzen 9 9950X3D işlemci
  • ASUS ROG STRIX B850 anakartım var (BIOS güncel)
  • RTX 5070
  • 850W Gold güç kaynağı
  • 5600 MHz CL36 32 GB TwinMOS RAM
EXPO açınca sistem boot etmiyor. EXPO açınca fotoğraftaki değişiklikler oluyor. herhangi bir yanlışlık var mı, bu sorunu nasıl çözebilirim?

RAM'ler EXPO profilinde boot etmediği için 4800 MHz'de kulanmak zorunda kalıyorum.
EXPO II profilinde de sistem boot etmiyor.
Anakartın 1 ve 3. RAM slotlarına RAM'i taktığımda sistem boot etmiyor, o yüzden RAM'ler 2 ve 4. RAM slotlarında takılı.
Özellikle Recep Baltaş'ın bu konudaki fikirlerini çok merak ediyorum.

Not: Sistemde A620 anakart takılıydı, B850 anakartı sonradan ben taktım.

@Recep Baltaş
Sizin düşünceleriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:

İşin kötü tarafı şu hocam, sarı siteden satış yapan arkadaşlara benim RAM'ler üzerine para olacak şekilde takas teklif ediyorum kimse olumlu yanıt vermiyor :/

İşin kötü tarafı şu hocam, sarı siteden satış yapan arkadaşlara benim RAM'ler üzerine para olacak şekilde takas teklif ediyorum kimse olumlu yanıt vermiyor :/

B-die satmana ya da takas etmene gerek yok. Manuel Tuning elverişli, 6000-6400 MT/s 1:1 mod verir, sadece CL düşürtemez. VDD güvenli limit belli değil. 1.55 maksimum kullanan var. CL32 kullanmak yerine CL36-38 kullanırsın o yüzden. MT/s açısından sıkıntı olmaz. Şöyle sıkıntı olur, 9950X3D 2 CCD işlemci. Buna 8000 MT/s 2:1 mod açman lazımdı. Ona da senin anakart elverişsiz.

Yapman gereken B850M Force ve H16A-H24M modül alıp 8000-8400 MT/s 2:1 mod açmak. Bütçe varsa X870 Tachyon ya da X870E Apex. En kötü X870E-E olmalı. Nitro Path var, 2:1 moda etkili.

@Mustafa Yoğun Kartın tam modelini paylaşırsan bugün yayınlanan BIOS'u ileteceğim.

@Mustafa Yoğun B-die 5600 MT/s olduğuna göre 1.25V'tur. 1.4V 6000 MT/s CL36-36-36 deneyeceksin EXPO1 üzerine. iGPU kapatıp bu 2 ayar yapılacak. Bank Refresh Normal kalacak. Mixed diye açamıyorsun. Nitro ile destekle.

https://drive.google.com/file/d/10zyxqmJR_7UvHqiI35FuVr4Ucfanv3o0/view -- B850-A

https://drive.google.com/file/d/1cd9yQFKEesNBoFHXwWu9HpfUlv4O7usT/view -- B850-E

https://drive.google.com/file/d/1OhK-vJG7O1o7rM7irvgPZe7OBr-fOzM_/view -- B850-F

https://drive.google.com/file/d/1hhG1D7oyPad1Db_aOnhlzNp8PrHTVTDn/view -- B850-G

@Mustafa Yoğun Kartın modeline göre indirip güncelle bugün çıkan sürüme. Sonra verdiğim 2 ayarı uygula. iGPU ve Fast Boot kapatılacak.

Yabancı BZ de işten anlamıyor. Şunlar Disabled kalacak. Refresh Mode Normal olacak.

Frekans kısmını 6000 MT/s çek. UCLK=MCLK olacak DIV Mode kısmı. 1.4V gir 1.35 olanları. 6000 MT/s 1:1 Boot etmeye çalış. @LH44 ile RTP testine alın.

Bu adamlar nasıl B-die binlemiş, 5600 MT/S CL36 nasıl 1.35V olabilir? Normalde 6000 MT/s CL36-36-36 B-die olanlar 1.35-1.4V arasıydı.

EXPO1 açıp üzerine gir bu verdiklerimi. iGPU ve Fast Boot kapat. Nitro ve Refresh Mode uygula. 1:1 mod 6000 MT/s CL36 dene. tRCD-tRP olayı Samsung'da karışık. 38 yemeyebilir, ona bakarsın.

Kartın modeline göre attığım sürümlerden birine güncelle, güncellemeden önce BIOS Default bırak.

@Ayhan Dönmez, Son atmış olduğun B850-A BIOS'u indirip kuracağım hocam sonra da atmış olduğun SS'lerdeki ayarları mı yapayım?

Evet. 6000 MT/s Boot eder 1.4V'ta CL36 ama diğer tRCD-tRP kısmı karışık. Şansını denersin. 5600 MT/s kesin Boot edecek, onda sorun yok. Olay 6000 MT/s 1:1 yapmakta. Diğer Timing'ler şu an için önemsiz. 6000 CL36-38-38 1.4V önemli 1:1 mod.

Refresh Mode Normal olacak, diğer ayarları verdim. Bugün çıkan sürüme güncelle. 1.3.0.0a AGESA sürümü.

@LH44 ile RTP testine alın sonra, detayları paylaşır. ZenTimings A2-B2 görsel iletirsiniz. Windows Winring0 driverini Trojan olarak gördüğünden artık bu yazılımlar Namazso'nun PawnIO'sunu kullanıyor. Ona güvendiğine göre bir bildiği var.

Adamlar boş yere Namazso kurdurttu bize yani anlayacağın, neymiş güvenlik açığı var mış Winring'de. Şirket işletiyoruz sanki.

Tek bulamadığım ayar iGPU dediğin ayar o ayar nedir? Diğer her şeyi uyguladım, IGPU'yu da uyguladıktan sonra ayarları kaydedeceğim.

Tek bulamadığım ayar iGPU dediğin ayar o ayar nedir? Diğer her şeyi uyguladım, IGPU'yu da uyguladıktan sonra ayarları kaydedeceğim.

O en önemlisi, Integrated Graphics yaz Search kısmına BIOS'ta ve kapalı konuma getir. Advanced-NB Configuration içerisinde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…