TwinMOS 5600 MHz CL36 RAM'li sistem EXPO açınca boot etmiyor

Mustafa Yoğun

Üyecik
  • Ryzen 9 9950X3D işlemci
  • ASUS ROG STRIX B850 anakartım var (BIOS güncel)
  • RTX 5070
  • 850W Gold güç kaynağı
  • 5600 MHz CL36 32 GB TwinMOS RAM
EXPO açınca sistem boot etmiyor. EXPO açınca fotoğraftaki değişiklikler oluyor. herhangi bir yanlışlık var mı, bu sorunu nasıl çözebilirim?

RAM'ler EXPO profilinde boot etmediği için 4800 MHz'de kulanmak zorunda kalıyorum.
EXPO II profilinde de sistem boot etmiyor.
Anakartın 1 ve 3. RAM slotlarına RAM'i taktığımda sistem boot etmiyor, o yüzden RAM'ler 2 ve 4. RAM slotlarında takılı.
Özellikle Recep Baltaş'ın bu konudaki fikirlerini çok merak ediyorum.

Not: Sistemde A620 anakart takılıydı, B850 anakartı sonradan ben taktım.

@Recep Baltaş
Sizin düşünceleriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bank Refresh=Normal ve diğer Nitro kısımları yapılı olsun. Boot etmesi gerekiyor. @Mustafa Yoğun

A2-B2'ye takılı, 1:1 dediğin mod UCLK = Memlclk değil mi? (Bank Refresh kısmı da normalde)

Düz EXPO1 dene, verdiğim ayarları geçir ekstra. Voltaj ve 6000 MT/s olayına şimdi girme. 5600 1:1 açtırt. Verdiğim ayarlar ile Boot etmesi lazım eksiksiz yapıyorsan. Özet ekranını görsel at en son baştan aşağı. Save & Exit özet ekranından bahsediyorum.

Baştan beri böyleyse Bent pin olabilir, tek slot Boot edip 2 slot Boot etmiyorsa. Montaj kusuru olabilir, işlemci sök tak işlemi yapılacak. Soket dikkatlice incelenecek. Sonrasında soğutucu montajı aşırı sıkmadan yapılacak, vidaları dönmediği yerde bırakacaksın. Karşılıklı çapraz 2-3'er tur sırası ile sıkılacak. Pressure sorunu ya da bent pin olabilir. Baştan beri EXPO açamıyorsa. Modüllerden biri patlak da olabilir. @Mustafa Yoğun

Slot hasarı da olabilir ama ona değinmiyorum. O kısım nadir. Pin temasında sorun bu sıkıntıyı yapar. İşlemci ve RAM'leri sök tak. Baştan beri böyle ise.

5600'de deniyorum şu an yine boot olmadı. Ayarları sıfırlayıp tekrardan girip kaydetme ekranı görüntüsü atacağım.

5600'de deniyorum şu an yine boot olmadı. Ayarları sıfırlayıp tekrardan girip kaydetme ekranı görüntüsü atacağım.

Bu sorunlar en başından beri mi var yoksa 1.3.0.0 AGESA sürümüne geçtiğinden beri mi? BIOS ile mi alakalı yoksa baştan beri mi var yani?

Eğer baştan beridir var ise önceki mesajdaki bahsettiklerim geçerli. 4-5 ihtimal var totalde. Eğer sadece bu BIOS ile alakalıysa biraz daha yakından irdelemek lazım. Sök tak işleminde bazen tam oturmayabiliyor slota. Ona bir bakarsın.

Son hali böyle değil mi?

Bu şekilde açması lazım. Bir de elin değmişken tRFC1-tRFC2-tRFCsb üçlüsünü 840 olarak değiştir.

Gevşek bak bakalım, açacak mı diye.

@Mustafa Yoğun Şu ikisini VDD-VDDQ olanları 1.4V dene ekstra. Açması lazım, en baştan beridir açmıyorsa 4-5 ihtimal var. Onları deneyeceksin.

Tek slot EXPO açıp 2 slot açmıyorsa 4-5 ihtimal var. Tek slot denersin ya da sök tak yaparsın.

Dediğin gibi 3 ayarı 840 yaptım hocam ama yine boot olmadı

Dediğin gibi 3 ayarı 840 yaptım hocam ama yine boot olmadı

Modüllerden biri patlak, tek slot A2 denemelerine başla. EXPO açmayan modülü bul. İkisi de EXPO açarsa sokette sıkıntı var, Bent pin ya da Pressure dengesiz. Önceki mesajda yazdıklarımı harfiyen takip et.

9950X3D IMC patlak olamaz, milyonda 1'dir. Diğer sıraladığım 4-5 sebep geçerli. Tek slot A2 EXPO denemelerine başla. Sonrasında soket inceleme ve sökme takma işlemi başlar.

Uğraşın için çok teşekkür ederim hocam seni de alıkoydum, sabah mesaili işim var, işten geldikten sonra tekrar denerim, görüntülü bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirirsek senin bilginle daha hızlı sonuca varırız diye düşünüyorum, tekrardan emeğine sağlık.

Hocam A2 ve B2 slotlarına teker teker ram taktığımda expo olmadan görüntü geliyor, şimdi teker teker takıp expo açarak görüntü almaya çalışıcam ama arkadaş sistemi sinerjiden almıştı onlar bile yolladıklarında expo kapalı yollamışlardı

Ramler bunlar hocam
2'sinide teker A2 ve B2 solatlarına takıp expo açmayı denedim ama expo ile boot vermedi hatta 2 ram de b2 slotunda tek çalışmadı

Dosya Ekleri

• ram 1.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 44
  • ram2.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:

Hazır sistem faciası o halde. Teknik servisleri ilgileniyorsa onlarla iletişime geçin. Mevcut sorunu tespit edip düzeltsinler. Dediğim adımlar geçerli yine.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…