Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Optik dahil TYT Fizik'te zorlandığım kazanım yok ama bunları yapamıyorum, anlamıyorum. Olay nedir bu tarz soruların? Mesela ilk fotoğraftaki soru neden O değil? İkinci soru neden Y ve Z değil?

Ekran görüntüsü 2026-09-01 154943.webp

Ekran görüntüsü 2026-09-01 155108.webp

Çözüm
1. soru: Ayna düz olsaydı düşündüğün gibi geldiği açı ile yansır, O noktasından geçerdi fakat ayna düzleme yamuk yerleştirilmiş. Bu yüzden de ışın 90 derece gelmiş oluyor. Geldiği gibi geri yansıyıp M noktasından geçer.

2. soru: Önce X, Y ve Z'nin aynaya göre yansımalarını alacağız.

1788270472687.webp

Yansımaları mavi renkle yazdım. Yansımalarını G'den gelen ışın ve ayna ile birleştirmeliyiz ki görüntü oluşabilsin. X'e gelen ışın aynadan geçmediği için görüntü oluşmaz. Y'de herhangi bir engel yok, oluşur. Z cisminde ayna ve ışın engeli yok fakat X cisminin kendisi ışının yolunda olduğundan engelliyor. Saydam olmayan cisimler demiş çünkü. Sorunun kilit noktası burası.
1. soru: Ayna düz olsaydı düşündüğün gibi geldiği açı ile yansır, O noktasından geçerdi fakat ayna düzleme yamuk yerleştirilmiş. Bu yüzden de ışın 90 derece gelmiş oluyor. Geldiği gibi geri yansıyıp M noktasından geçer.

2. soru: Önce X, Y ve Z'nin aynaya göre yansımalarını alacağız.

1788270472687.webp

Yansımaları mavi renkle yazdım. Yansımalarını G'den gelen ışın ve ayna ile birleştirmeliyiz ki görüntü oluşabilsin. X'e gelen ışın aynadan geçmediği için görüntü oluşmaz. Y'de herhangi bir engel yok, oluşur. Z cisminde ayna ve ışın engeli yok fakat X cisminin kendisi ışının yolunda olduğundan engelliyor. Saydam olmayan cisimler demiş çünkü. Sorunun kilit noktası burası.

Çözüm
Eki Görüntüle 277275
90 Derece gelen ışın çıktığı kaynağa geri yansır. O nedenle cevap M. Öbür soruyu ben yanlış yapmışım diğer arkadaş yardımcı olur.

Şimdi maviyle kırmızı açının toplamının 90 olduğunu anladım. Kırmızı açıyı, paralel çizdiğimiz için Z kuralından diğer tarafa yazdık, onu da anladım. Ama ikinci kırmızıyla ikinci mavi açı neye göre yazıldı? Orayı anlayamadım.

Işın ve aynanın eğimlere bakarak dik kesişip kesişmediğini anlarsın. Dik geliyorsa aynen yansır. Yanlış hatırlamıyorsam tümsek ve çukur aynada da dik geliyorsa aynen yansıyordu.

Ben bir konu anlatımı dinleyeyim anlayamıyorum ya.