Makaleler
4
Yer
Üsküdar
Ekran görüntüsü 2025-04-02 020411.webp

ÇapUP 2025 TYT Sosyal 20x20 denemelerinden bir soru. Cevaba A diyor fakat E de yanlış. Soru çözümü de A diyor fakat Orta Avrupa'nın tamamı bu haritada Osmanlı egemenliğinde değil ki. 1590-1683 arası sınırlar olsa o dönemdeki haritalarda Orta Avrupa (Özellikle Macaristan'ın fethinden sonrası) Osmanlı'nın elinde. Bu soruda ise Balkan topraklarımız en uç Bosna olacak şekilde, Orta Avrupa'ya daha girilmemiş. Anadolu Türk siyasi birliği kesin yok ama Orta Avrupa hakimiyeti de yok. Konu çalıştığım, çözdüğüm kaynakların hepsi genellikle Mohaç sonrasında Orta Avrupa (Genellikle kastedilen Büyük Macar Ovası) Osmanlı hakimiyetine girmiştir diyor.

Kingdom_of_hungary_europe.webp

Bu da Macaristan Krallığı. Ortalama hep bu sınırlardaydı.

Sizin de yorumlarınızı bekliyorum, ben mi yanlışım yoksa soru mu yanlış emin olamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük ihtimal hatalı. Hem A hem E oluyor. Bir soruya bu kadar takılma, örnek olarak MikroOrijinal kitaplarında o kadar çok hata var ki görsen kafayı yersin.

Büyük ihtimal hatalı. Hem A hem E oluyor. Bir soruya bu kadar takılma, örnek olarak MikroOrijinal kitaplarında o kadar çok hata var ki görsen kafayı yersin.
Yani ÇAP da MikroOrijinal de kaliteli bir yayın diye biliyorum ama gecenin köründe soruyu böyle görünce kendimden de şüphe ettim. Sosyal ve Türkçe sorularını çok iyi yapmak zorunda olduğumdan da en küçük hataya yer vermemeye çalışıyorum kendi özelimde.

Soru hatalı. En azından bir kısmı veya siyasi güç olarak hakimiyet olsa neyse diyeceğim de kalkıp tamamı demesi saçma duruyor. Soru hatalı

Eki Görüntüle 136960

ÇapUP 2025 TYT Sosyal 20x20 denemelerinden bir soru. Cevaba A diyor fakat E de yanlış. Soru çözümü de A diyor fakat Orta Avrupa'nın tamamı bu haritada Osmanlı egemenliğinde değil ki. 1590-1683 arası sınırlar olsa o dönemdeki haritalarda Orta Avrupa (Özellikle Macaristan'ın fethinden sonrası) Osmanlı'nın elinde. Bu soruda ise Balkan topraklarımız en uç Bosna olacak şekilde, Orta Avrupa'ya daha girilmemiş. Anadolu Türk siyasi birliği kesin yok ama Orta Avrupa hakimiyeti de yok. Konu çalıştığım, çözdüğüm kaynakların hepsi genellikle Mohaç sonrasında Orta Avrupa (Genellikle kastedilen Büyük Macar Ovası) Osmanlı hakimiyetine girmiştir diyor.

Eki Görüntüle 136962

Sizin de yorumlarınızı bekliyorum, ben mi yanlışım yoksa soru mu yanlış emin olamadım.
Orta Avrupaya Almanya'da katılıyor orta avrupa olması imkansız türk siyasi birliğide değil 2 şıkta doğru hatalı soru yani ilginç.

Orta Avrupa'ya Almanya'da katılıyor Orta Avrupa olması imkansız Türk siyasi birliği de değil 2 şıkta doğru hatalı soru yani ilginç.
Evet, Almanya da Orta Avrupa ama ÖSYM'yi baz alan kaynaklar genellikle Macaristan ve çevresini Orta Avrupa olarak alıyor. Almanya'yı dahil edersek normal kaynaklara göre, soru zaten kesinlikle hatalı.

CentralEurope.webp

Orta Avrupa haritası.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 136960

Eki Görüntüle 136962

Kesinlikle hatalı hocam.