Tyt TH-UV99 ve Quansheng UV-K6 telsizlerde scrambler ve şifreleme özellikleri

MuniPekchee

Uzman
Dağcılıkla uğraşıyorum, ayrıca bu tarz konulara ilgim var. Aklımda TYT TH-UV99 almak vardı fakat bazı yerlerde Quansheng UV-K6 önerildiğini gördüm. Sınava çalışıyorum, çağrı işaretimi aldıktan sonra sipariş edeceğim.

Arkadaşlarımda UV-82, Baofeng UV-5R tarzı telsizler var. Bursa'da yaşıyorum. Röleye bağlanma, shift değeri ayarlama, ton ekleme vesaire gibi işlemleri, çağrı işareti olan arkadaşlarımdan daha detaylı bildiğimi söyleyebilirim. 2-3 kere arkadaşlarımın telsizlerini röleye ben bağlamıştım. Başta söylediğim iki telsizde de scrambler özelliği var fakat biri 8, diğeri 10 kanallı scrambler olarak belirtilmiş internette. Eğer anlatmaktan gocunmayan biri varsa bana scrambler, CTCSS, DCS gibi özellikleri açıklayabilir mi? İnternetten araştırdım ama tam anlamıyla kavrayamadım.

Anladığım kadarıyla, iki kişi hem T-CTCSS hem R-CTCSS değerlerini ortak ayarlarsa konuştuklarımızı herkes duyabiliyor, fakat biz başkalarının konuşmalarını duymuyoruz. DCS ise bunun daha gelişmiş bir versiyonu gibi görünüyor ama çok bir fark göremedim. Scramblerda ise doğrudan mesaj şifreleniyor ve sadece aynı scrambler kanalını seçenler mesajı anlayabiliyor.

Bu tarz telsizlerde başka ne tür özellikler bulunuyor? Telsiz modlama gibi işlemler yapılıyor mu, bunları da merak ediyorum. Mesela bu telsizlerle FM radyo frekansında çıkış yapılabilir mi? Telsizin watt çıkışı artırılabilir mi? Son olarak telsiz öneriniz var mı? Bütçem 3.000 TL. Bu bandı çok geçmezse sevinirim.

Bilgili üstatların beni ve bizi aydınlatması dileğiyle, iyi forumlar.

Son düzenleme:
Telsizin watt çıkışı artırılabilir mi?
Bu yasal olmayabilir hocam. Ayrıca bazı telsizlerde bandı genişletebiliyorlar yazılım modlamasıyla. Lakin bu konuya pek hakim değilim.
Cihaz ruhsatsızsa yapacağınız modifikasyonlar başınızı ağrıtabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…