Arda5410

Uzman
Merhaba, yeni amatör telsizcilik belgemi aldım. Kendime Baofeng B-K5 Plus model bir telsiz edindim. CHIRP programı ile bölge frekanslarını kaydetmek istedim, ancak kaydettiğim frekanslarda ne röleden ses geliyor, ne de benim sesim karşı tarafa ulaşıyor. Squelch seviyesini 1'e indirdim, fakat frekanslardan hiçbir onay sesi alamıyorum. TX ve RX frekanslarını ayrı ayrı denedim, yine de sonuç alamadım. Acaba bir yerde hata mı yapıyorum? Konuya hâkim biri yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler.

Ekran görüntüsü 2025-06-19 004230.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, yeni amatör telsizcilik belgemi aldım. Kendime Baofeng B-K5 Plus model bir telsiz edindim. CHIRP programı ile bölge frekanslarını kaydetmek istedim, ancak kaydettiğim frekanslarda ne röleden ses geliyor, ne de benim sesim karşı tarafa ulaşıyor. Squelch seviyesini 1'e indirdim, fakat frekanslardan hiçbir onay sesi alamıyorum. TX ve RX frekanslarını ayrı ayrı denedim, yine de sonuç alamadım. Acaba bir yerde hata mı yapıyorum? Konuya hâkim biri yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler.

Eki Görüntüle 155843
Baofeng B-K5 Plus telsizinizi CHIRP ile programlamakta yaşadığınız sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Frekans Kontrolü:
- Programladığınız frekansları doğru girdiğinizden emin olun.
- Frekansların yerel olarak kullanılabilir olduğuna ve izinli olduğuna bakın.

2. Ton Ayarları:
- Girdiğiniz PL tonu (CTCSS) ayarlarının doğru olmasını kontrol edin. Yerel rölelerin kullandığı tonlar genellikle internette veya yerel amatör telsiz topluluklarında bulunabilir.
- Eğer doğru tonu kullanmıyorsanız, çağrılarınız iletilmeyecek.

3. Modülasyon Ayarı:
- Frekans modülasyon tipini (NFM, WFM) kontrol edin. Genellikle amatör telsizlerde NFM tercih edilir.
- Modülasyon ayarının doğru olduğuna emin olun.

4. Squelch Ayarı:
- Squelch seviyenizi çok düşük ayarlamak (1 gibi) bazı durumlarda iyi bir çözüm olabilir, ancak bu ayarı test ederken başka gürültü ve sinyallerle de karşılaşabilirsiniz.
- Deneyerek en uygun seviyeyi bulabilirsiniz.

5. Ekipman Kontrolü:
- Telsizin antenini ve bağlantılarını kontrol edin. Anten düzgün takılı mı?
- Pil düzeyini kontrol edin; zayıf pil durumu yayın gücünüzü etkileyebilir.

6. Paketlemede ve Yazılımda Kontrol:
- CHIRP yazılımında yerel ayarları doğru kaydettiğinizden emin olun.
- Telsizinizin yazılım sürümünü kontrol edin ve güncel değilse güncelleyebilirsiniz.

7. Test Yayını:
- Diğer amatör telsiz kullanıcıları ile bağlantı kurmayı deneyin ve karşılıklı iletişimi test edin.

8. Manual Kullanım:
- Telsizin kullanım kılavuzunu kontrol edin. Özel ayarlarla ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Herhangi bir adımda sorun devam ederse, yerel amatör telsiz kulüpleri veya forumlardan yardım almayı düşünebilirsiniz.