HDDKullanıyorum
Üstün
Son günlerde amatör telsizcilik hoşuma gidiyor, nasıl başlayacağımı bilmiyorum. İlgilenen arkadaşların tecrübelerini merak ediyorum.
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Aslında elektrik-elektronik bilgisine sahibim, telsizciliğe merak salmam da bu sayede oldu. Antenler ve haberleşme teknolojileri ilgimi çekiyor, ufak da olsa bu işe başlamak istiyorum. Bir kaç sorum daha olacak, A/B lisansı ile C sınıfı arasındaki fark tam olarak nedir? Başlangıç için bir adet telsizden sonra nelere ihtiyacım olabilir?Amatör telsizciliği anlamak için elektrik-elektronik çok önemli. Bana kalırsa önce temel düzeyde elektronik öğren. Akabinde, operasyon yapabilmek için bir çağrı işareti alman gerekiyor. Bunun için de MEB'in sınav merkezlerinde sınavlar yapılıyor. KEGM (Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü)'nin online işlemler kısmıma E-Devlet'inle girip Amatör Telsiz bölümünden sınav harcını yatırıp başvuru yapmalısın. A/B sınıfına başvur kesinlikle. Geçer notu almak çok kolay, gözünde büyümesin. Antrak'ın internet sitesinde çıkmış sınav soruları var, o havuzdaki soruların birebir aynısı çıkıyor, ehliyet sınavı gibi. Çöz, gir ve belgeni al.
Bu adımdan sonra bir telsiz edinmen gerek. İlk etapta HF çalışmanı önermem, bazı kanalları izleyerek jargonu öğren. (Gürel Özbakış, Kaan Çalışkan, Serdar Tunçel, Şenol Mutlu ağabeyleri şiddetle öneririm) UHF/VHF için bir el telsizi işini görür. TYT UV-82 başlangıç için ideal, F/P.
Onun dışında dijital modlar da oldukça keyifli. FT8 ile uzaklarla iletişim aşırı keyifli. Öneririm ama ilk etapta röleler üzerinden el telsiziyle çıkış yap.
Şimdiden hayırlı olsun, güzel hobi. Ama artık eski tadı vermiyor.
73 de TA2JKZ.
C sınıfı amatör telsizciliğe giriş kapısı gibi. Bu belgeyle genellikle şehir içi ve yakın bölgelerle haberleşme imkanı sunan VHF/UHF bantlarında (144-146 MHz ve 430-440 MHz) ve daha düşük güçlerde çalışabilirsin. A/B sınıfı ise sana asıl oyun alanını açar. A/B'de C sınıfının tüm yetkilerine ek olarak şehirlerarası ve uluslararası görüşmeler yapmanı sağlayan kısa dalga (HF) frekanslarını kullanma ve daha yüksek güçlerle çıkış yapma hakkı kazanırsın. Kısacası C sınıfı daha çok lokal haberleşme için, A/B sınıfı ise tüm dünyayla konuşabilmen için.Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Aslında elektrik-elektronik bilgisine sahibim, telsizciliğe merak salmam da bu sayede oldu. Antenler ve haberleşme teknolojileri ilgimi çekiyor, ufak da olsa bu işe başlamak istiyorum. Bir kaç sorum daha olacak, A/B lisansı ile C sınıfı arasındaki fark tam olarak nedir? Başlangıç için bir adet telsizden sonra nelere ihtiyacım olabilir?