19750

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba.

Ubuntu 24.04 kurmayı düşünüyorum ama kurulum ekranında garip bir olayla karşılaştım.
Yeni kurulumda, eskisi gibi gelişmiş bir disk yapılandırma bölümü olmadığı için ve otomatik bölüm seçtiği için işin içinden çıkamıyorum.

Sorunumu parça parça anlatıyorum:
  • Elle /boot/efi ya da ESP bölümü seçemiyorum.
  • Direkt olarak Windows Boot Manager diskini hedef alıyor ve /boot/efi olarak işaretliyor.
  • Formatlanmayacağını da belirtiyor.

Lakin ben bu riski alamam. Çünkü Windows EFI giderse, onarmakla uğraşmak istemiyorum. Bu sorunu nasıl çözerim? Bu bir sorun mu?

Elle bölüm oluştursam FAT32 yok, karşılığı olarak VFAT var. GParted ile oluştursam FAT32 yine VFAT görüyor.
VFAT'i /boot/efi olarak işaretlesem de saymıyor, yine Windows EFI diskini hedef alıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
En son 20.04'te bu problemi çözmekle uğraşmıştım. Hatırladığım kadarıyla farklı disklere Windows / Ubuntu Dual boot yapmak için ve Windows boot bölümünü modifiye etmemek için ilk önce Ubuntu kurup daha sonrasında Windows kurmanız gerekiyor. Böylece iki ayrı diskte iki ayrı boot bölümü oluştuğu için birbirleriyle çakışmıyorlar.

Fakat anladığım kadarıyla halihazırda çalışan Windows'u bozmak istemiyorsunuz. Bunun için şöyle bir yol izleyebilirsiniz: Ayrı bir /boot bölümü (EFI & ESP seçmenize gerek yok) ve ayrı bir /root bölümü oluşturarak Ubuntu'nun buraya kurulmasını sağlayabilirsiniz. Yeni kurulum ekranına çok hakim değilim ama ben problemimi böyle çözmüştüm. Yani bir tarafta Windows boot bölümü duruyorken ikinci bir boot bölümü kendim oluşturup Ubuntu için orayı seçmiştim.

YouTube'da detaylı videolar illaki vardır, Dual boot on separate drives gibi rehberler arayarak bulabilirsiniz.

En son 20.04'te bu problemi çözmekle uğraşmıştım. Hatırladığım kadarıyla farklı disklere Windows / Ubuntu Dual boot yapmak için ve Windows boot bölümünü modifiye etmemek için ilk önce Ubuntu kurup daha sonrasında Windows kurmanız gerekiyor. Böylece iki ayrı diskte iki ayrı boot bölümü oluştuğu için birbirleriyle çakışmıyorlar.

Fakat anladığım kadarıyla halihazırda çalışan Windows'u bozmak istemiyorsunuz. Bunun için şöyle bir yol izleyebilirsiniz: Ayrı bir /boot bölümü (EFI & ESP seçmenize gerek yok) ve ayrı bir /root bölümü oluşturarak Ubuntu'nun buraya kurulmasını sağlayabilirsiniz. Yeni kurulum ekranına çok hakim değilim ama ben problemimi böyle çözmüştüm. Yani bir tarafta Windows boot bölümü duruyorken ikinci bir boot bölümü kendim oluşturup Ubuntu için orayı seçmiştim.

YouTube'da detaylı videolar illaki vardır, Dual boot on separate drives gibi rehberler arayarak bulabilirsiniz.
YouTube'da videolar izledim, sonuç bulamadım. Bazı videolarda ayrı diske kuruyorlar, bazı videolarda da hani Ubuntu'nun Dual boot seçeneceği varya, onu seçiyorlar.

Bu videoda benim dediğim olay oluyor işte. Ben tereddüt ediyorum.

YouTube'da videolar izledim, sonuç bulamadım. Bazı videolarda ayrı diske kuruyorlar, bazı videolarda da hani Ubuntu'nun Dual boot seçeneceği varya, onu seçiyorlar.

Bu videoda benim dediğim olay oluyor işte. Ben tereddüt ediyorum.

Emin olamadım hocam, yanlış yönlendirmek de istemem.

2. diske /boot partition oluşturduktan sonra aşağıda disk seçtiğiniz yerde /boot partition yerine direkt diski seçmeniz gerekiyor. O da mı olmuyor? Yani demek istediğim, A diskinde /boot/efi (Windows) varken B diskine 500 MB - 1 GB'lik bir /boot partition, ardından root partition oluşturduktan sonra aşağıdan B diskini seçtikten sonra B'ye kurması gerekiyor. Dediğim gibi yeni kurululum ekranına çok hakim değilim ama ben eski versiyonda böyle çözmüştüm.

Sanırım Windows'u yedekleyip diski kurcalamak en iyi seçenek olacak :D

Merhaba hocam, Windows üzerinde Ubuntu için yeterli disk alanı ayırdıysanız yapmanız gereken tek şey grafik kurucusunda disk seçim kısmında diski değiştir seçeneğini seçtikten sonra boş diski seçip ileri demeniz. Merak etmeyin EFI bölümünü silip yeniden oluşturmuyor.

Merhaba hocam, Windows üzerinde Ubuntu için yeterli disk alanı ayırdıysanız yapmanız gereken tek şey grafik kurucusunda disk seçim kısmında diski değiştir seçeneğini seçtikten sonra boş diski seçip ileri demeniz. Merak etmeyin EFI bölümünü silip yeniden oluşturmuyor.

Sağ olun, geçmeyi planlıyorum yakın zamanda.