Ülkemizdeki internet servis sağlayıcıları interneti nasıl elde ediyorlar?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan reverx99
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 501
  • Etiketler Etiketler
    nasıl

reverx99

Uzman
Herkese merhaba,

İnternetin temel mantığında anlamadığım bazı şeyler var. Mesela bilgisayarımdan bu web sitesine girmek için domain'i yazdım ve tuşladım. Domain'den sonra DNS, IP adresi, router gibi şeyler devreye girerek beni sunucuya yönlendirdi.

Bu işlemi yaparken internet hizmetini sağlayan internet servis sağlayıcım TTNET idi. TTNET ise anladığım kadarıyla Tier 1 internet servis sağlayıcılarından, yani global sağlayıcılardan hizmet alıyor. Peki, onlar interneti nasıl elde ediyorlar? Biraz absürt gelebilir ama anlamadığım için böyle soruyorum; interneti nasıl üretiyorlar?

İnternet dediğimiz şey kömür gibi bir maden değil üretilmiyor internet dediğimiz şey bilgisayarların birbirlerine bağlı olması demek mesela bir ofisteki 5 bilgisayar birbirlerine bağlanırlarsa buna LAN(Local Area Network) deniyor yani yerel bir ağ(yerel internet) oluşturuyor bunun evrensel çapta olduğunu düşün işte buna internet deniyor çok iyi anlatamamış olabilirim ama ana fikir bu şekilde bütün bilgisayarların ve sunucuların birbirlerine bağlı olması.

Şimdi sana en açıklayıcı şekilde anlatayım hocam.

Platformlar var mesela Instagram, Techolay veya TikTok.

Sen internete bağlanmak için cihazın ile modeme bağlanıyorsun. Modem ise binaya, bina ise altyapıya. Altyapı, diğer sitelerin, oyunların sunucularının veri akışının ile sana gelmesi oluyor.

Veya Starlink gibi havaya bırakılan uydular ile veri alış verişi yapılıyor.

Sen bilgisayardan internete girdiğinde başka bir sunucu ana makinesine bağlanıp gerekli verileri temin ediyor.

Şuna biraz göz gezdirirsen daha iyi anlayabilirsin.

İnternet dediğimiz şey aslında birçok bilgisayarın bir araya gelmesi. Bir sunucu olur ve client dediğimiz bilgisayarlar bu sunuculardan veri çeker. İnterneti bunun devasa boyutu olarak düşünün.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…