28860

Gelişen
Merhabalar herkese, son 3 aydır Türk Telekom, Turkcell Superonline ve şu an aktif olarak Vodafone Net kullanıyorum. Deneyimlerimi sizlere aktarmak isterim.

Binamda Türk Telekom içinde, Turkcell Superonline içinde fiber altyapısı bulunmakta ve Türk Telekom ana kutusu/santral evime çok yakın. Türk Telekom kullanırken internet hızım gayet iyiydi; 950 Mbps ve üstü olarak stabil bir internetim vardı. Ancak gel gelelim ki modemleri berbat. Kablosuz Wi-Fi çekim güçleri çok kötü ve hız olarak da çok düşük. Huawei bir modem ile kuruluma geldiler ilk olarak ve modem arayüzünden hiçbir değişiklik yapamadım çünkü modem buna müsaade etmiyordu. Modem değişikliği talebinde bulundum ve TP-Link bir modem ile değiştirdiler ama bu sadece arayüz problemimi çözdü; kalite yine aynı ve çekim gücü zayıf.

2 ay kadar bu şekilde kullandım. Daha sonrasında Turkcell Superonline kapıma geldi ve “altyapımız hazır, cayma bedelini karşılıyoruz” dedi. Ben de “ne güzel, daha önce farklı bir adreste de Superonline fiber altyapısını kullanmıştım ve memnundum” dedim. Sonrasında Türk Telekom aboneliğimi iptal ettirip Superonline internet aldım, 1000 Mbps olacak şekilde.

Ama gelin görün ki 700–750 Mbps hızlarının üstünü göremedim ve sürekli ping değerleri yüksekti. Arıza kayıtlarıyla uğraş, haber verilmeden kapatılan arıza kayıtlarıyla uğraş, “onu yap bunu yap” derken bu süreçte evime 4 farklı saha ekibi geldi ve kontrollerini sağladı. Bu süreç yaklaşık 3 hafta sürdü ve 1 kez modemimi değiştirdiler. Sorunu bir şekilde çözemediler ve gelen ekipler “bu sıralar herkeste aynı problem var” gibi cevaplar verdi. Sağ olsun (bu kısma geleceğiz) Turkcell bana cayma bedeli yansıtmadan aboneliğimi iptal etti ama Türk Telekom tarafından yansıtılan cayma bedelini artık karşılamayacaktı. Şikâyette bulunmayı çok kez düşündüm çünkü tüm görüşmeleri çağrı merkezi eşliğinde yaptım ve kayıt altına aldırdım. Buna Türk Telekom aboneliğimi iptal ettirmem ve oradan yansıyacak cayma bedelinin karşılanması da dahil. Sonuç olarak “neyse” diyerek geçiştirdim ve Turkcell Superonline sayesinde Türk Telekom’a güzel bir meblağ cayma bedeli ödedim.

Şimdi gelelim aktif kullandığım bu lanet internete.

Vodafone Net’e başvurdum ve ekipler 2 gün sonra kuruluma geldi. Aynı gün internetimin yavaş olduğunu bildirerek çağrı merkezini aradım ve aldığım cevap beni çok şaşırttı: “Aktivasyonunuz henüz tamamlanmadığı için işlem yapamıyoruz.” Bu cevaba o an şaşırmadım ama ertesi gün 16:00–16:30 saat aralığına kadar aboneliğimin aktif edilmemesine şaşırdım. Aktivasyon işlemleri bile 1 gün sürdü ama bu süreçte interneti, kötü de olsa, kullanabildim.

06.11.2025 tarihinde aktivasyonu tamamlanan internet hizmetinden hâlâ verim alamıyorum. Gerek hız olarak olsun, gerek müşteri temsilcilerinin benimle inatlaşması olsun, gerek ping sorunları olsun, gerek bana saçma bir cayma bedeli çıkarması olsun, gerek arıza kayıtlarımın bana sorulmadan ve çözülmeden kapatılması olsun hâlâ uğraş içerisindeyim. Vodafone Net için sabrım tamamen tükendi.

Eminim çok komik bulacaksınız (Turkcell için dediğim “Sağolsun” kısmı burası): Bana vadettiği hizmeti verememesine rağmen bana cayma bedeli çıkarıyorlar ve bunda ısrar ediyorlar. Detaylı bir şekilde her yerden kendilerini şikâyet ediyorum ve edeceğim. Konunun devamı ve detayı (Vodafone Net ile ilgili olan kısmı) şu linkte mevcut:

Vodafone hâlâ herhangi bir işlem yapmıyor ve 1000 Mbps olarak sattığı internette sabit 750–800 Mbps, günün 3–4 saati ise 200–300 Mbps hızları ve 300–600 arası ping değerlerinin normal olduğunu söylüyor.

Düzgün bir hizmet almak bu kadar zor olmamalı. Sorunların çözümü için bu kadar uğraşılmamalı ve bu kadar uzun süren çözülemeyen konularda firmalar en azından müşteri memnuniyeti adına farklı teklifler sunmalı. Ki sunsalar dahi kabul etmeyeceğim çünkü tek istediğim şey düzgün hizmet alabildiğim bir İSS.

Sıradaki durağım sanırım TürkNet olacak ama ne yazık ki TürkNet en fazla 100 Mbps hız verebiliyor bana. Bir gün düzelir mi bunlar? Bence düzelmez. TürkNet gibi daha çok firma, daha fazla İSS ve daha fazla altyapı olması lazım ki bu 3 sözde büyük operatör düzenli ve düzgün hizmet vermeye mecbur kalsın.

TürkNet’i çok sevdiğim için demiyorum bunları; sadece müşteri deneyimine önem verdikleri ve kaliteli bir hizmet verme çabası içinde oldukları için söylüyorum. Ayrıca kendi altyapı çalışmalarını da yapıyorlar. Umarım bir gün benim bulunduğum yere gelirler veya ben altyapının olduğu bir yere geçerim.

Eğlenmek ve gülmek isteyen arkadaşlar kesinlikle Şikayetvar linkine gidip baştan aşağı incelesin ve güle güle okusun yazdıklarımı.

Daha güzel hizmetler alabildiğimiz günleri görmek umuduyla diyorum, çünkü bu sadece internet için değil; Türkiye’de aldığımız hemen her hizmet için benzer sorunları yaşıyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaşadığınız olumsuzluklar için gerçekten üzüldüm. Umarım en kısa zamanda sorunlar çözülür.
TurkNet konusunda yazmış olduğunuz "müşteri deneyimine önem verdikleri ve kaliteli bir hizmet verme çabası içinde oldukları için" ifadesine katılmam mümkün değil. Belki bölgesel bazlı olabilir ama benim her akşam 19.00-21.00 saatleri arasında klasikleşen bağlantı kopması ve oyunlardaki ping yükselmelerine gerçekçi bir çözüm getiremediler. Türk Telekom altyapısı kullanılıyor olması belki olaya yaklaşımlarını değiştiriyor olabilir. Her aramamda bağlantı problemlerinin olduğunu kabul ediyorlar ancak modeme uzaktan reset atma dışında asla başka çözüm sunamıyorlar. Türk Telekom saha ekibi de olayı inceledi ve modem değiştirdi ama sorun halen düzelmemişti.
Son çare olarak ISS değişikliği yaparak bunlardan kurtulmuş oldum. Sonuçta şu an dediğim saatler arasında asla bağlantı kopması yaşamıyorum, sorun bir şekilde ISS tarafından çözülebiliyormuş demek ki.

Yaşadığınız olumsuzluklar için gerçekten üzüldüm. Umarım en kısa zamanda sorunlar çözülür.
TurkNet konusunda yazmış olduğunuz "müşteri deneyimine önem verdikleri ve kaliteli bir hizmet verme çabası içinde oldukları için" ifadesine katılmam mümkün değil. Belki bölgesel bazlı olabilir ama benim her akşam 19.00-21.00 saatleri arasında klasikleşen bağlantı kopması ve oyunlardaki ping yükselmelerine gerçekçi bir çözüm getiremediler. Türk Telekom altyapısı kullanılıyor olması belki olaya yaklaşımlarını değiştiriyor olabilir. Her aramamda bağlantı problemlerinin olduğunu kabul ediyorlar ancak modeme uzaktan reset atma dışında asla başka çözüm sunamıyorlar. Türk Telekom saha ekibi de olayı inceledi ve modem değiştirdi ama sorun halen düzelmemişti.
Son çare olarak ISS değişikliği yaparak bunlardan kurtulmuş oldum. Sonuçta şu an dediğim saatler arasında asla bağlantı kopması yaşamıyorum, sorun bir şekilde ISS tarafından çözülebiliyormuş demek ki.
Her bölgede her iss aynı hizmeti veremez. Hangi iss geçtiniz acaba?

Her bölgede her ISS aynı hizmeti veremez. Hangi ISS geçtiniz acaba?

Daha önceden Netspeed kullanıp malum siber saldırı gerekçesi ile sorunlar yaşamam üzerine TurkNet'e geçmiştim ama şu an tekrar Netspeed'e geçtim. Belirttiğim gibi akşamları olan o bağlantı kopma olaylarını yaşamıyorum.

Öncelikle çok geçmiş olsun. Türkiye'de kaliteli bir hizmet almak, samanlıkta iğne bulmak gibi oldu artık.

TurkNet, iki türlü internet hizmeti veriyor.
1. Türk Telekom altyapısı üzerinden VAE,
2. Kendi GigaFiber altyapısı üzerinden FTTH

Gözlemlerime göre, TT altyapısı üzerinden verdikleri internet hizmetini zorakî veriyorlarmış gibi bir durum var. Özgür değiller ve bir sorun olduğunda, altyapı onlara ait olmadığı için kendileri hızlıca müdahale edemiyor.

Yine de TT altyapısı üzerinden 100 Mbps'ye kadar olan hizmeti, çoğu ISS'in sağladığı hizmetten iyidir. Ama TurkNet'i tam anlamıyla kullanabilmek ve o özgürlüğü hissedebilmek için GigaFiber altyapı şart.

Gelelim konuda bahsettiğin ve deneyimlediğin 3 operatöre. ISS değiştirileceği zaman biraz internet araştırması yapmakta fayda var. Zira Techolay'da biraz gezinmeyle Sansüronline'ın absürt sansürünün olduğunu, Vodafone Net'te anlaşılamayacak düzeyde ping ve jitterların olduğu görülebilirdi. Aktif bir forumuz ve kullanıcılar deneyimlerini paylaşıyorlar.

Bir diğer konu ise ISS'lerin her bölgede aynı kalitede hizmet veremediği. Bunu başlıca,

1. Oturulan bölgede internete çıkan abone sayısı
2. Oturulan bölgedeki saha dolaplarında kullanılan cihazların kalitesi ve kapasitesi,
3. xDSL altyapısı için santrale olan mesafe,
4. Oturulan bölgeye ait trafiğin kaç cihazla ana POP noktalarına yönlendirildiği,
5. Oturulan bölgeye bakan ekiplerin özverisi (her teknisyen altyapı sonlandırma işlemlerini iyi yapamıyor ve bu iç tesisatta sorunlara neden olup hizmet kalitesini doğrudan etkiliyor)
6. Oturulan bölgede siyasi kişiliklerin olup olmadığı (neyi kastettiğimi anlamışsındır :D)

Mümkün olunduğunca küçük, adı sanı bilinmeyen ISS'lerden ve yukarıda bahsettiğim "görece" büyük operatörlerden uzak durulmalı. Nedeni, küçük ISS'lerin kendi altyapı çalışmalarını yapabilmek için bütçeleri olmadığından, altyapı kiralıyorlar ve TT'den ucuza paket satabiliyorlar ama sizi internete çıkaran altyapıları da buna göre oluyor ve sık sık kopma, ping yaşanması muhtemel oluyor. Altyapı ile bir sorun olduğunda Xnet, Ynet gibi firmalardan TT'ye gelen iş emirlerini çok iplediklerini de zannetmiyorum TT tarafında.

GigaFiber altyapının olduğu bölgede TurkNet, onun haricinde genelde TT'ye yönelmek (altyapı onlara ait olduğu için şanslı bir bölgedeysen işin ehli teknisyenler sayesinde sorununu hızlıca çözdürebilirsin) bana mantıklı geliyor. TT ve ekipler, kendi abonelerinden gelen iş emirlerinde daha özverili oluyor ister istemez. TT'yi sırf modem için terk ettiğini düşünmek istemiyorum keza kendi routerını alıp bu sorunu aşabilirsin, gerek Techolay'da gerekse YouTube'da bir sürü rehber mevcut.

Türkiye'de her şey gibi internet hizmeti de lükse giriyor, almışken ucuz etin yahnisinden kaçınmak gerek. Dilerim kaliteli bir hizmet alır ve kafayı daha fazla kırmazsın :)