Ultra 9 285K & RTX 5080 sistemde oyunlarda grafik ayarı değiştirince FPS değişmiyor

Aquinas

Çalışkan
Merhaba,

Sorunu anlatmadan önce sistemim şu şekilde:
  • Monitör: ASUS ROG XG27ACDNG 2K 360Hz QD-OLED Monitör
  • Kasa: MSI MEG Prospect 700R
  • Anakart: ASUS ROG STRIX Z890-H
  • İşlemci: Intel Core Ultra 9 285K
  • Ekran Kartı: Galax RTX 5080 EX-Gamer 1 Click OC
  • RAM: Patriot Viper serisi 2x16 GB 7400 MHz toplam 32 GB
  • Sıvı Soğutucu: Arctic Liquid Freezer III 360
  • SSD 4 TB ve HDD 12 TB
  • PSU: ASUS ROG THOR 1200P (1200W)
Bu sistemi tanıdık ve bilgisayardan anlayan, teknik servis işi ile uğraşan bir abi sayesinde topladık. Kendisi parçaları tek tek kurup gerekli ayarlamaları da yapıp bana hazır şekilde teslim etti. Kendisinin işinin ehli olduğunu bildiğim için herhangi bir parça konusunda sıkıntı, sorun gibi bir şey yaptığını asla düşünmüyorum o konuda içim rahat lâkin 22 yaşında bir genç olarak her sorun veya soru sorma durumumda rahatlıkla yazamıyorum çekiniyorum. Böyle bir çekingenliğim olduğu için sizlere sormak ve bilgili forum üyeleri tarafından doğru bilgileri öğrenmeyi hedefliyorum.

Bu FPS sorunu şöyle bir şey: Öncelikle kesinlikle bilgisayar ısınmıyor. Hikayeli oyunlarda bütün grafik ayarlarını açıp 2K'ya aldığımda ufak da olsa bir sıcaklık hissediyorum tabii sıvı soğutmanın sıcak havayı üflediği kısımda.

FPS değerlerini sadece Valorant ve CS'de gördüğüm için bu ikisini örnek olarak alıyorum.

Valorant'ta:
  • 2K en düşük ayarlar yaptığımda ortalama 430 - 440 FPS alıyorum.
  • 2K en yüksek ayarlar yaptığımda yine aynı şekilde 430 - 440 FPS alıyorum.
Sanki bir şey limitliyor. Acaba gereksiz yere yüksek FPS almak için bilgisayar boş yere ısınmasın ve ömrü kısalmazın diye bir ayar mı yapılmıştır?
  • 1080p en düşük ayarlar yine aynı 430 - 440 FPS.
  • 1080p en yüksek ayarlar yine aynı 430 - 440 FPS.
Valorant saçmalığını burada sonlandırıyorum ve CS2'ye geçiyorum.

Aktif olarak CS2 oynadığım için tekrar ayarları en düşük en yüksek falan yapıp kendimi yormayacağım aynı şeylerin olduğunu ve ortalama 360 - 400 FPS aldığımı belirtmek istiyorum.

Öyle saçma bir şey ki yani 1280x960 yapıp en düşük ayarlar yapsam da bu şekilde; 2K yapsam da aynı 4:3 - 16:9 falan yani ne yaparsam yapayım FPS hep kendini limitliyor.

Marvels Spider Man Miles Morales bütün ayarları en yüksekte 2K'da oynarken birkaç gün önce 1-2 kez takılma sorunu yaşadım. Bu takılma durumunu crack olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum çünkü hep çok akıcı ilerliyor sadece birkaç gün önce biraz takılmalar oldu. Belki arkada birkaç güç yiyen şeyler açık olduğu için anlık olmuştur ama sonrasında hiç olmadı.

Yani uzun lafın kısası arkadaşlar benim bu durumu çözmem gerekiyor. Bilgisayarcı abi şuna benzer bir cümle kurdu: "Bilgisayarın oyunda ne kadar yüksek FPS verirse versin, monitörünü kaç Hz kullanıyorsan o kadarını görebiliyorsun o yüzden kendini kasmana gerek yok Hz'inden fazlası gereksiz."

Etrafımdaki birkaç CS2 oynayan arkadaşlardan da "FPS değerin Hz'inden yüksek olduğunda input lag gibi durumlar ortadan kalkıyor, hareketlerin vs. daha hızlı oluyor oyun daha da akıcı geliyor." diyordu. Doğrusu nedir bilmiyorum, mümkün mertebe her yanıt geldiğinde tekrardan gelip cevap yazacağım. Yardımınızı istiyorum, bu durum nedir ve nasıl kapatılır?

@Ayhan Dönmez Hocam var mıdır bir bildiğiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bilgi: G-Sync FPS limitine neden olmaz.
G-SYNC açıksa FPS kendini monitörün Hz değeri ile sabitler yani 400 Hz ise 400 FPS alırsın üstüne çıkmaz. G-SYNC ayarlarını kontrol et.

Artı -2 Eksi
285K'nın üzerinde oyun için daha hızlı işlemciler var. Yanlışım varsa düzeltin? bununla ilgili olabilir mi acaba?

Alıntı: Hardware Unboxed

Artı -1 Eksi
Bu sistemi tanıdık ve bilgisayardan anlayan, teknik servis işi ile uğraşan bir abi sayesinde topladık.
Peki bu sistemi tanıdık, bilgisayardan anlayan, teknik servis işi ile uğraşan abiye ne diyerek toplattırdınız? İhtiyaçlarınız nedir mesela? Eğer oyun içinse zaten bahsettiğiniz sıfatları taşımayan bir arkadaş kendisi.

Baska birine toplayip sonra satamadigi, elinde kalmis parcalari itelemis gibi. Son derece pahali ve gereksiz bir sistem olmus, ozellikle 2K için.

Baska birine toplayip sonra satamadigi, elinde kalmis parcalari itelemis gibi. Son derece pahali ve gereksiz bir sistem olmus, ozellikle 2K için.
Hocalarım bu paraya ulaşmasını ben istedim çünkü amacım sadece 2K için toplamak değildi. Beni yıllarca götürmesi ve uzun bir süre daha sisteme veya herhangi bir parçaya para vermek istemediğim için her şeyi tekte ve fazla fazla almayı kendim istedim ve bütçemi zaten ben belirledim. Dediğim gibi sistemde veya parçalarda herhangi bir sorun görmedim ve olmadığına da bu bilgisayarı toplayan abiyi tanıdığım ve işinin ehli olduğunu bildiğim için rahatlıkla tüm benliğimle eminim.

G-SYNC açıksa FPS kendini monitörün Hz değeri ile sabitler yani 400 Hz ise 400 FPS alırsın üstüne çıkmaz. G-SYNC ayarlarını kontrol et.
Hocam sizin cevabınızla sorunu çözmüş oldum. G-SYNC kapatınca her şey düzeldi, teşekkürler.

Sistemde gayet iyi güle güle kullan her bilgisayar F/P olmak zorunda değil, AMD olmak Zorunda'da değil para kavramı izafi sistem senin istediğin şeyi senin istediğin gibi yapıyorsa bir problem yok demektir.

bilgisayarı toplayan abiyi tanıdığım ve işinin ehli olduğunu bildiğim için rahatlıkla tüm benliğimle eminim.
Şu ikisi çelişmiş ama biraz

Benim asıl anlamadığım 360Hz monitörde G-Sync açıkken neden 440'ta kaldığı. 360 ile 440 çok alakasız 2 sayı.

Dostum mevzu fiyat performans sistem dizmek değil ki? Basbaya oyun için kötü bir sistem dizmiş. Fazla söze gerek yok. İşinin ehli olduğuna zerre inanmıyorum.

Sistemde gayet iyi güle güle kullan her bilgisayar F/P olmak zorunda değil, AMD olmak Zorunda'da değil para kavramı izafi sistem senin istediğin şeyi senin istediğin gibi yapıyorsa bir problem yok demektir.
Bunu anlamıyorlar işte hocam. Sistemi sırf oyun odaklı dizdiğimizi falan da söylemedim. İşim gereği böyle bir sistem toplandı zaten, sadece oyun için değil.

Şu ikisi çelişmiş ama biraz

Benim asıl anlamadığım 360Hz monitörde G-Sync açıkken neden 440'ta kaldığı. 360 ile 440 çok alakasız 2 sayı.
G-Sync gibi FPS'i sabitleyen klasik ayarları hallettim 600-700FPS'i görüyorum sıkıntı kalmadı zaten

Dostum mevzu fiyat performans sistem dizmek değil ki? Basbaya oyun için kötü bir sistem dizmiş. Fazla söze gerek yok. İşinin ehli olduğuna zerre inanmıyorum.
Oyun için dizildiğini söylemedim ek olarak da bunu sormadan direkt yargılıyorsun bu da hiç hoş değil. İşlerim gereği bu bilgisayarı sadece oyun için almadım. Intel'in işimde oluşturacağı yararları kullanabilmek için böyle bir sistem dizildi. Günümün yarısı bilgisayar başında işlere bakmakla geçiyor o yüzden sistemin kullanış biçimimle uyumu var. Yüksek sistem pc denince habire nedense amd amd amd amd denip duruyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…