AMOUK

Çalışkan
Yer
Mamak
Merhaba arkadaşlar. Bu dönem 10. sınıfım ve açık konuşmak gerekirse yurt dışında üniversite okuyup orada kalmayı planlıyorum.

Bölümüm sayısal ancak eğer ki dil ile gitmek daha kolaysa dile de geçebilirim. Biraz da buraya geleceğim hakkında konuşmak için konu açtım.

Öncelikle biliyorum yaşım küçük ama dediğim gibi planlarım büyük. Ben normalde İspanya'da üniversite okumak istiyordum. Daha doğrusu Avrupa'da okumak ve oranın vatandaşı olup orada yaşamak istiyordum. Ancak Avrupa'da yaşayan kime sorsam Avrupa'ya gelmeyin. Burada ırkçılık çok fazla, ırkçılığın anavatanı Avrupa'dır gibisinden çok fazla şey söylüyorlar. Ha bu arada Avrupa'ya gidersem İspanya'ya veya Hollanda'ya gitmek istiyorum. Almanya falan istemiyorum kesinlikle. Her neyse konuya geri dönelim. Birçok gurbetçi Avrupa yerine ABD, Kanada, Avustralya gibi göçmen ülkelerini tercih etmemi istiyorlar. Nedenini sorduğumda genelde aldığım cevap ''orası göçmen ülkesi sen ben gibi herkes göçmen ırkçılık yaşamazsın.'' oluyor genelde. Bu da aklımı epey bir çeliştiriyor.

Avrupa'da yaşayan arkadaşlarım varsa ırkçılık ile alakalı yaşadıkları şeyleri anlatırsa çok sevinirim. Ben de böyle diyorlar diye ABD, Kanada, Avustralya gibi göçmen ülkelerinde üniversite okuyayım dedim. Sonra bir baktım üniversiteler o kadar pahalı ve burs imkanı o kadar az ki, ben dedim bunları karşılayamam. Ondan dolayı aklım epey çelişiyor. Avrupa'da yaşamak isterim. Avrupa bana daha çok hitap ediyor ama dediğim gibi 2. sınıf vatandaş muamelesi görmek istemiyorum. Oralı gibi yaşamak isterim elbette. Daha çok öyle para kazanayım kafasında olan birisi değilim, bana daha çok huzur, ırkçılığın olmadığı, etkinliklerin iyi olduğu (mesela futbol gibisinden), eğlenmesini bilen, sosyal güvencesi olan ülkelere gitmek istiyorum.

Bundan dolayı sizlere sormaya karar verdim. Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız? Avrupa'ya mı giderdiniz yoksa Amerika'ya mı? Eğer ki bana sorunuz varsa seve seve cevaplarım efendim. Teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar. Bu dönem 10. sınıfım ve açık konuşmak gerekirse yurt dışında üniversite okuyup orada kalmayı planlıyorum.

Bölümüm sayısal ancak eğer ki dil ile gitmek daha kolaysa dile de geçebilirim. Biraz da buraya geleceğim hakkında konuşmak için konu açtım.

Öncelikle biliyorum yaşım küçük ama dediğim gibi planlarım büyük. Ben normalde İspanya'da üniversite okumak istiyordum. Daha doğrusu Avrupa'da okumak ve oranın vatandaşı olup orada yaşamak istiyordum. Ancak Avrupa'da yaşayan kime sorsam Avrupa'ya gelmeyin. Burada ırkçılık çok fazla, ırkçılığın anavatanı Avrupa'dır gibisinden çok fazla şey söylüyorlar. Ha bu arada Avrupa'ya gidersem İspanya'ya veya Hollanda'ya gitmek istiyorum. Almanya falan istemiyorum kesinlikle. Her neyse konuya geri dönelim. Birçok gurbetçi Avrupa yerine ABD, Kanada, Avustralya gibi göçmen ülkelerini tercih etmemi istiyorlar. Nedenini sorduğumda genelde aldığım cevap ''orası göçmen ülkesi sen ben gibi herkes göçmen ırkçılık yaşamazsın.'' oluyor genelde. Bu da aklımı epey bir çeliştiriyor.

Avrupa'da yaşayan arkadaşlarım varsa ırkçılık ile alakalı yaşadıkları şeyleri anlatırsa çok sevinirim. Ben de böyle diyorlar diye ABD, Kanada, Avustralya gibi göçmen ülkelerinde üniversite okuyayım dedim. Sonra bir baktım üniversiteler o kadar pahalı ve burs imkanı o kadar az ki, ben dedim bunları karşılayamam. Ondan dolayı aklım epey çelişiyor. Avrupa'da yaşamak isterim. Avrupa bana daha çok hitap ediyor ama dediğim gibi 2. sınıf vatandaş muamelesi görmek istemiyorum. Oralı gibi yaşamak isterim elbette. Daha çok öyle para kazanayım kafasında olan birisi değilim, bana daha çok huzur, ırkçılığın olmadığı, etkinliklerin iyi olduğu (mesela futbol gibisinden), eğlenmesini bilen, sosyal güvencesi olan ülkelere gitmek istiyorum.

Bundan dolayı sizlere sormaya karar verdim. Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız? Avrupa'ya mı giderdiniz yoksa Amerika'ya mı? Eğer ki bana sorunuz varsa seve seve cevaplarım efendim. Teşekkür ederim.
Paran var mı? İngilizcen nasıl?

Öncelikle biliyorum yaşım küçük ama dediğim gibi planlarım büyük. Ben normalde İspanya'da üniversite okumak istiyordum. Daha doğrusu Avrupa'da okumak ve oranın vatandaşı olup orada yaşamak istiyordum. Ancak Avrupa'da yaşayan kime sorsam Avrupa'ya gelmeyin. Burada ırkçılık çok fazla, ırkçılığın anavatanı Avrupa'dır gibisinden çok fazla şey söylüyorlar. Ha bu arada Avrupa'ya gidersem İspanya'ya veya Hollanda'ya gitmek istiyorum. Almanya falan istemiyorum kesinlikle. Her neyse konuya geri dönelim. Birçok gurbetçi Avrupa yerine ABD, Kanada, Avustralya gibi göçmen ülkelerini tercih etmemi istiyorlar. Nedenini sorduğumda genelde aldığım cevap "orası göçmen ülkesi sen ben gibi herkes göçmen ırkçılık yaşamazsın." oluyor genelde. Bu da aklımı epey bir çeliştiriyor.

O zaman Amerika'ya da Kanada öneririm hem Amerikalı olursun hem de orada yaşarsın.

Amerika ve Kanada'daki universte ucretleri dediginiz gibi Avrupa'ya gore cok daha yuksek. Eger kaldirabilecek ekonominiz varsa karar verirsiniz. Bati Avrupa ulkelerinde fazla goze carpmadiginiz surece irkcilik yaninda cok sorun yasayacaginizi sanmiyorum. Sistemsel irkciliga takilirsiniz sadece. Fransa'da oturum iznini aylar sonra alip beklediginiz izin suresinden dusuk almaniz sasirtmiyor mesela. Veya isverenler isminizden dolayi eleyebiliyor vs. vs. Gunluk hayatta kulture adapte olduktan sonra cok sorun olmaz.

Amerika ve Kanada'daki universte ucretleri dediginiz gibi Avrupa'ya gore cok daha yuksek. Eger kaldirabilecek ekonominiz varsa karar verirsiniz. Bati Avrupa ulkelerinde fazla goze carpmadiginiz surece irkcilik yaninda cok sorun yasayacaginizi sanmiyorum. Sistemsel irkciliga takilirsiniz sadece. Fransa'da oturum iznini aylar sonra alip beklediginiz izin suresinden dusuk almaniz sasirtmiyor mesela. Veya isverenler isminizden dolayi eleyebiliyor vs. vs. Gunluk hayatta kulture adapte olduktan sonra cok sorun olmaz.

Bilemiyorum hocam Almanya'da üniversite okuma fikri aklıma yatıyor ne yalan söyleyeyim. Ancak Avrupa'da pek yaşamak istemiyorum. Bunun nedenleri Almanya, İspanya vb. ülkelerin ulus devleti olması. Ben istediğim kadar vatandaş olayım istediğim kadar oy kullanayım istediğim kadar pasaport sahibi olayım, onlar beni asla o milletten saymayacaklar. Ama Amerika'da herkes göçmen olduğu için Amerika fikri aklıma yatıyor. Çünkü hem oralı olabilirim hem de 2. sınıf vatandaş muamelesi görmemiş olurum.

Eğer Amerika'da söz konusu birkaç Üniversiteden birinde okumayacaksan kesinlikle önermiyorum. Amerikan rüyasının soluşunun üstünden çok geçti.

Avrupa'da ırkçılık mevzusuna gelirsek; Doğru düzgün, kurallara uygun yaşadığın sürece hiçbir büyükbaş Avrupa ülkesinde sorun yaşamazsın. Ancak Almanya gibi ülkeler politik krizler eşiğinde olduğu için eskiden önerdiğim, ancak şuanda önermediğim ülkeler arasında. Ama üniversitelerinin kalitesi? Tartışılmaz.

Yasal hakkınla İspanya, İsveç, Hollanda Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde asla ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmezsin. Yeter ki oraya adapte ol, kurallarına adapte ol. Almanya'da ırkçılık olduğunu söyleyen ahrazlar oranın sahibi gibi takılıp, insanlara ahlaksızlık yapıp, mağara adamı gibi yaşadıkları için Almanlar tarafından haklı olarak dışlandıklarından öyleler.

Asıl ırkçılığı şuan Amerika'da görürsün. Çalkalanıyor ülke. Ne kadar tehlikeli oluşundan bahsetmiyorum bile. Hani şuan California sokaklarında herhangi bir ICE ajanı tarafından sorgusuz sualsiz kafanın asfalta vurulup patlatılması gibi bir olasılık az değil.

Kanada tam bir öğrenci ülkesidir, ama oranın da en büyük problemi yabancı öğrenciler, özellikle Hindistan kökenli öğrenciler ve vatandaşlardır.

Borc batagi icinde yuzup gununun buyuk bir kismini otobusle veya trenle universiteye gitmek icin harcamak istiyorsan Kanadaya gelebilirsin.

Ben istediğim kadar vatandaş olayım istediğim kadar oy kullanayım istediğim kadar pasaport sahibi olayım, onlar beni asla o milletten saymayacaklar.
Dostum bu kafadan çık, ben Avrupa'da bir çok insan tanıdım, ülke gördüm. Öyle bir olay yok. Özellikle bu durumun Amerika'da olmadığını düşünmen ap ayrı yanlış. Sen Türkiye'de doğdun, bir Türk ülkesi dışında istediğin yere git asla oralı sayılmayacaksın. Bu kafadan çıkın doğduğunuz vatan değişmez.

Eğer Amerika'da söz konusu birkaç üniversiteden birinde okumayacaksan kesinlikle önermiyorum. Amerikan rüyasının soluşunun üstünden çok geçti.

Avrupa'da ırkçılık mevzusuna gelirsek; doğru düzgün, kurallara uygun yaşadığın sürece hiçbir büyükbaş Avrupa ülkesinde sorun yaşamazsın. Ancak Almanya gibi ülkeler politik krizler eşiğinde olduğu için eskiden önerdiğim, ancak şu anda önermediğim ülkeler arasında. Ama üniversitelerinin kalitesi? Tartışılmaz.

Yasal hakkınla İspanya, İsveç, Hollanda Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde asla ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmezsin. Yeter ki oraya adapte ol, kurallarına adapte ol. Almanya'da ırkçılık olduğunu söyleyen ahrazlar oranın sahibi gibi takılıp, insanlara ahlaksızlık yapıp, mağara adamı gibi yaşadıkları için almanlar tarafından haklı olarak dışlandıklarından öyleler.

Asıl ırkçılığı şu an Amerika'da görürsün. Çalkalanıyor ülke. Ne kadar tehlikeli oluşundan bahsetmiyorum bile. Hani şu an california sokaklarında herhangi bir ıce ajanı tarafından sorgusuz sualsiz kafanın asfalta vurulup patlatılması gibi bir olasılık az değil.

Kanada tam bir öğrenci ülkesidir ama oranın da en büyük problemi yabancı öğrenciler, özellikle Hindistan kökenli öğrenciler ve vatandaşlardır.

Yani hocam bilmiyorum bu arada hocam şunu da eklemek isterim. Üniversite bittikten sonra orada kalmayı planlıyorum. Oranın vatandaşı olmayı planlıyorum. Sizin tavsiyeniz ne olur? Son zamanlarda euronews eurostat gibi birçok haber kanalında hep immigration konusu var. Bir de Avrupa'da mülteci krizi var deniyor tabii ABD'nin de aşağı kalır bir yanı yok. Ondan dolayı ABD tarafına biraz daha sıcak bakıyorum ama dediğiniz gibi gerçekten de son zamanlarda ABD. Normalde bana kalsa ben İspanya'da yaşamak isterim. Tam benlik ülke ama dediğim gibi 2. sınıf vatandaş olurum korkusu var. Oranın toplumu asla beni kabullenmez gibi bir algı var kafamda. Kanada hakkında çok bir bilgim yok. Dediğim gibi siz ne yapmamı tavsiye edersiniz hocam?