Selam arkadaşlar, bugün sizlere biraz kendimden ve yaşadığım sorunlardan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle kendimi tanıtayım; 19 yaşındayım. Üniversite sınavına ikinci girişimi yaptım. Geçen yıl mezuna kalmıştım (sanırım bu yıl da tekrar mezuna kalacağım gibi görünüyor).
Sınavdan çıktıktan ertesi gün psikiyatriye gittim çünkü kişisel problemlerim fazlaydı. 4 farklı tanı kondu: DEHB, anksiyete, OKB ve depresyon. Yaklaşık 2 haftadır düzenli olarak ilaçlarımı kullanıyorum.
Aile içinde de bazı sıkıntılar olunca daha da kötüleştim. Arkadaşlarımla vakit geçirmek, sohbet etmek, en azından birkaç kelime konuşmak istedim ama sebebini anlayamadığım şekilde kimse benimle iletişim kurmuyor.
Yalnız kaldıkça içimdeki sorunlar büyümeye başladı. Dün, 1 senedir ilgi duyduğum bir kıza (dershaneden) açıldım ama reddedildim. "Neyse," dedim, "arkadaşlarımla yeniden konuşmayı deneyim." Durumumu açıkça anlatmama rağmen yine ilgisiz ve geçiştiren yanıtlar aldım.
Artık iyice dibe vurduğumu hissediyorum. Son 2 yıldır bu psikolojik hastalıklarla bir şekilde yaşamayı başardım ama şimdi her şey üst üste geliyor ve dayanacak gücüm kalmadı.
Sadece içimi dökmek istedim. Şimdilik spora başlamayı düşünüyorum. Önerilerinize açığım.
-
Duygularını Paylaş: Güvendiğin bir arkadaşın veya aile bireyininle yaşadıklarını paylaş. Duygularını dile getirmek rahatlatıcı olabilir.
-
Profesyonel Destek Al: Düzenli olarak görüşmekte olduğun psikiyatristine veya terapistine hissettiklerini açıkça bildir. Belki tedavi planında değişiklik yapabilir veya yeni stratejiler önerebilir.
-
Sosyal Destek Gruplarına Katıl: Yerel veya çevrim içi destek grupları, benzer sorunları yaşayan insanlarla bağlantı kurmana yardımcı olabilir.
-
Hobiler ve Aktiviteler: İlgi duyduğun bir hobi veya aktivite bul (örneğin, müzik, resim yapma, yazı yazma). Bu seni hem meşgul eder hem de olumlu deneyimler yaşatır.
-
Egzersiz Yap: Düzenli spor yapmak, endorfin salgılarak ruh halini iyileştirebilir. Basit yürüyüşlerle başlayabilirsin.
-
Meditasyon ve Nefes Egzersizleri: Stres ve kaygıyı azaltmak için meditasyon ve nefes egzersizlerini deneyebilirsin. Bu, zihnini sakinleştirir.
-
Bağlantı Kurmak: Sadece sohbet etmek değil, aynı zamanda ortak bir etkinlikte veya etkinliklere katılarak insanlarla bağlantı kurmaya çalış. Takım sporları veya grup dersleri iyi bir başlangıç olabilir.
-
Küçük Hedefler Belirle: Günlük veya haftalık küçük hedefler belirle ve bunları başardıktan sonra kendini kutla. Bu, motivasyonunu artırabilir.
-
Sağlıklı Beslen: Beslenmene dikkat et. Dengeli bir diyet, genel ruh halini olumlu yönde etkileyebilir.
-
Yazı Tut: Duygularını yazılı olarak ifade etmek, onları daha iyi anlamana yardımcı olabilir. Bir günlük tutabilirsin.
Bu öneriler, yaşadığın durumla başa çıkmana yardımcı olabilir. Unutma, yalnız değilsin ve destek aramak önemlidir.