Tavsiyeyle üniversite okursanız ya işsiz kalırsınız ya okulu bırakırsınız. Bilgisayar mühendisliğinden sınıf arkadaşım okulu bıraktı Dürümle'de çalışıyor.

Bölümünüzü kendiniz seçin. İlk yıl bölüm geçişi yapılıyor diye biliyorum, liseden sınıf arkadaşım da milletin gazıyla diş hekimliğine girmişti, daha ilk yıl biter bitmez bilgisayar mühendisliğine geçti, mutlu mesut yaşıyor.

YouTube'a girin, Fatih Altaylı'nın Teke Tek Bilim'i gibi programlar izleyin, insanlar neler yapıyor, konuştukları ilginizi çekiyor mu görün. Mühendislere bakın, neler yapıyorlar, günleri nasıl geçiyor izleyin. İnsanları dinleyin, röportajları dinleyin.
Özellikle son zamanlarda Yapay Zeka yüzünden bilgisayar bilişim yazılım ve mühendislik gibi alanları çok bırakan kişi var hatta 4.sınıftan bile bırakan birisi var. Bilişim sektörü tamamen ölmüş durumda. Düşünün bir temizlikçi bile 100k maaş alabiliyor hemde kafasını yormadan...

Kim ister ki şu zamanda popülaritesi bitmiş bir bilgisayar bölümlerinden birini okuyup asgari ücretle çalışmak. birde bölümden mezun olanlarda hemen aylık 200-300 bin tl kazanacağını zannediyor ama ötesi dediğin gibi Dürümle'de çalış. ha küçümsemek yok kesinlikle orada çok iyi kazanıyordur o ayrı..

Temel bilimler tarafında bu zamana kadar yapılan tüm çıkarımlar işsiz kalınacağı üzerine, bilmiyorum belki biraz daha detaylandırılabilirse çıkarımınız hak verebilirim.
Şöyle düşünün; Fizik-Kimya-Biyoloji ve Matematik 4 temel biliminin üniversite bazında eğitiminin kaliteli olduğu okul sayısı az, bu bölümlerin öğrenci sayısı da çok değil. Bitirebilen ise bir elin parmağını geçmiyor.
Durum böyle olunca da bu bilimlerin nitelikli mezun sayısı da az olduğu için kıymete biniyor.
Kuzenim üstünden örneklendireyim zira kendisi BOUN Fizik mezunu; Kendisi eğer yanlış hatırlamıyorsam 3 sene önce okulu bitirmişti, öyle okulu 1. veya farklı bir sıralamada da bitirmedi. 4 üzerinde 2.30 küsürlü bir ortalamayla bitirmişti.
Kendisi iş hayatına 3.5 asgari ücretle girdi. Şu anda sanırsam 6 ya da 7 asgari ücretle çalışıyor bir firmada.
Tabii ki şimdi BOUN Fizik zaten oldukça yüksek sıralamadan öğrenci alıyor lakin YTU Fizik gibi, Ankara ve GTU gibi okullar 110-170K bandından öğrenci alıyor ve bu öğrencilerin de bir çoğu şu anda iş hayatına 2.5-3 asgari ücretle başlayabiliyor. Özellikle İngilizce bölümünü bitirmek çok daha iyi bir kariyer planlamasında etkili oluyor zira akademik diliniz İngilizce yani yabancı dil.

Şöyle düşünün; Fizik-Kimya-Biyoloji ve Matematik 4 temel biliminin üniversite bazında eğitiminin kaliteli olduğu okul sayısı az, bu bölümlerin öğrenci sayısı da çok değil. Bitirebilen ise bir elin parmağını geçmiyor.
Durum böyle olunca da bu bilimlerin nitelikli mezun sayısı da az olduğu için kıymete biniyor.
Kuzenim üstünden örneklendireyim zira kendisi BOUN Fizik mezunu; Kendisi eğer yanlış hatırlamıyorsam 3 sene önce okulu bitirmişti, öyle okulu 1. veya farklı bir sıralamada da bitirmedi. 4 üzerinde 2.30 küsürlü bir ortalamayla bitirmişti.
Kendisi iş hayatına 3.5 asgari ücretle girdi. Şu anda sanırsam 6 ya da 7 asgari ücretle çalışıyor bir firmada.
Tabii ki şimdi BOUN Fizik zaten oldukça yüksek sıralamadan öğrenci alıyor lakin YTU Fizik gibi, Ankara ve GTU gibi okullar 110-170K bandından öğrenci alıyor ve bu öğrencilerin de bir çoğu şu anda iş hayatına 2.5-3 asgari ücretle başlayabiliyor. Özellikle İngilizce bölümünü bitirmek çok daha iyi bir kariyer planlamasında etkili oluyor zira akademik diliniz İngilizce yani yabancı dil.

3 asgari ucret 70K demek. Bugun ODTU bilgisayar mezunu dereceyle okulu bitirmediyse o maasla baslayamaz kolay kolay. Tam olarak ne turde firmalarda ne tur isler yapiyorlar?

3 asgari ucret 70K demek. Bugun ODTU bilgisayar mezunu dereceyle okulu bitirmediyse o maasla baslayamaz kolay kolay. Tam olarak ne turde firmalarda ne tur isler yapiyorlar?
İşin içine ODTU, BOUN, ITU gibi okullar girince zaten o iş bölümden çıkıyor artık. Üniversitenin ekmeğini yiyor. Temel bilimler üzerinden örnek verince arkadaş bende biraz yargıladım, evet seçen sayısı çok az ama Kütahya da Muğla da Kimya okuyan birisinin okulu bitirdiği gibi atanıp 2X asgari ücret alması bile çok ütopik.

3 sene öncesinden bahsediyorum, ekonominin belinin tamamen kırılmadığı zamanlarda bu tarz bölümü üstelik en iyi üniversitelerden birisinden mezun birine verirsiniz hocam.
Kendisi havacılık sektörüne giriş yaptı Fizik bölümünden mezun olduktan sonra. Firma adını vermem doğru olmaz zira kendisi hâlen orada çalışıyor.
Bi de bölümü bitirdikten sonra firmasıyla görüşüp yüksek lisansını İtalya'da yaptı. Dolayısıyla maaş sıçramasının bir önemli sebebi de buydu.
Fizik bölümünden mezun kişiler Fizik öğretmenliğinden başlayarak çok fazla dalda iş bulabiliyorlar. Özellikle savunma sanayii ve havacılık sektöründe fizik ve fizik mühendisleri oldukça aranan kişiler. Tabii ki kalifiye eleman olması kaydıyla.

İşin içine ODTU, BOUN, ITU gibi okullar girince zaten o iş bölümden çıkıyor artık. Üniversitenin ekmeğini yiyor. Temel bilimler üzerinden örnek verince arkadaş bende biraz yargıladım, evet seçen sayısı çok az ama Kütahya da Muğla da Kimya okuyan birisinin okulu bitirdiği gibi atanıp 2X asgari ücret alması bile çok ütopik.
Kesinlikle, benim her bölüm tavsiyesi konusunda nitelikli okul diye belirtmemin en büyük sebebi bu. Bir yerden sonra okulun adı seni hiç yoksa bir yere getirebiliyor.
Özellikle ODTÜ'nün Gezi Direnişi öncesindeki prestijini eğer hatırlarsanız iyi bilirsiniz, METU mezunları dünya çapında en çok saygı gören teknik üniversite mezunu öğrenciler arasındaydı ITU ve YTU ile birlikte.

3 sene öncesinden bahsediyorum, ekonominin belinin tamamen kırılmadığı zamanlarda bu tarz bölümü üstelik en iyi üniversitelerden birisinden mezun birine verirsiniz hocam.
Kendisi havacılık sektörüne giriş yaptı Fizik bölümünden mezun olduktan sonra. Firma adını vermem doğru olmaz zira kendisi hâlen orada çalışıyor.
Bi de bölümü bitirdikten sonra firmasıyla görüşüp yüksek lisansını İtalya'da yaptı. Dolayısıyla maaş sıçramasının bir önemli sebebi de buydu.
Fizik bölümünden mezun kişiler Fizik öğretmenliğinden başlayarak çok fazla dalda iş bulabiliyorlar. Özellikle savunma sanayii ve havacılık sektöründe fizik ve fizik mühendisleri oldukça aranan kişiler. Tabii ki kalifiye eleman olması kaydıyla.

Kesinlikle, benim her bölüm tavsiyesi konusunda nitelikli okul diye belirtmemin en büyük sebebi bu. Bir yerden sonra okulun adı seni hiç yoksa bir yere getirebiliyor.
Özellikle ODTÜ'nün Gezi Direnişi öncesindeki prestijini eğer hatırlarsanız iyi bilirsiniz, METU mezunları dünya çapında en çok saygı gören teknik üniversite mezunu öğrenciler arasındaydı ITU ve YTU ile birlikte.

Zaten su an oyle bir donemdeyiz ki insanlar birak isi staj bile bulamiyor, staji da gectim ucretsiz calismak bile mumkun degil. Hani 5-6 ay ucretsiz calisayim gerekirse sonra asgari de olsa baslarim o da yok. Okudugun bolumden bagimsiz en iyilerin arasinda olamayacaksan memur ya da subay olmak bana kalirsa en iyi secenek su an.

Özellikle son zamanlarda Yapay Zeka yüzünden bilgisayar bilişim yazılım ve mühendislik gibi alanları çok bırakan kişi var hatta 4.sınıftan bile bırakan birisi var. Bilişim sektörü tamamen ölmüş durumda. Düşünün bir temizlikçi bile 100k maaş alabiliyor hemde kafasını yormadan...
Bilişim sektörü taş gibi devam ediyor hala, iş ilanlarına bakabilirsin. Her geçen gün daha da fazla ilan çıkıyor.

O bırakanlar kimler biliyor musun? Yapay zekadan hallice insanlar. "yazılım öğren yiğen gelecein işi çoh para var" kafasıyla, aynı bu forumda gördüğün "bölüm tavsiyesi" isteyen tipler gibi, hiçbir fikri olmadan rastgele giren güruh.

Hiçbir şirket temizlikçiye bırak 100k vermeyi, diploma olmadan bilişim alanında sektöre almaz artık. Prompt mühendisleri de (yapay zekaya kod yazdırıp yatan tipler) işte sosyal medyada gördüğün asgari ücretli çalışan mühendisler oluyor. Kodu yapay zekaya yazdıran adamı hiçbir kurum ciddiye almaz.

Yapay zekanın kod yazmaktan anladığı falan da yok. Araştırmalara bakarsan bu yapay zeka çıktığından beri kod kalitesinde çok net düşüş yaşanıyor. Daha kötü performanslı kodlar, daha fazla güvenlik açıkları... Yapay zekanın amacı bir yardımcı olması.

Şöyle anlatayım: Kepçe ve vinç icat edildiğinde inşaatçılar işsiz mi kaldı? Ameleler ve köleler işsiz kaldılar. Bilişim sektöründe de yaşanan bu. Beynini kullanmadan amele kodu yazan, kopyala yapıştırla geçinenler işsiz kalıyorlar. Asıl işi yapanlar bu araçları bilinçli şekilde kullanan kişiler ve şu anda da onlar aranıyor.

Bir diğer durum da pandemi zamanında patlayan talep sonucu piyasaya pompalanan çok sayıda yazılımcıya artık ihtiyaç kalmaması. İşten çıkarılanlar genelde sosyal medyada da gördüğün "işte bir günüm nasıl geçiyor?" diye video çekip bütün gün şirket yemeklerine ve kaynaklarına çöküp dümenden bilgisayar başında 2-3 saat takılan tipler.
ÇOMÜ mezunu arkadaşım geçen yıl 45K'yla başladı, şu an 65 alıyor :D Dream Games yeni mezunları 100K civarına başlatıyor. İşi bilen ve çalışan paşalar gibi ekmeğini de yiyor. Bu bahsettiğim arkadaşım daha öğrenciyken profesyonel şirketlerle freelance çalışıyordu.

Bilişim sektöründe senin derecen kimsenin cinsel organında değil. Adam senin ne kadar iyi ezber yaptığınla ya da ne kadar hızlı integral aldığınla ilgilenmiyor. Ne iş yaptın, ne iş yapıyorsun, ne iş yapabilirsin, tek ilgilerini çeken bu.

Geçiniz bu "ülkenin %90'ı asgari ücret alıyo ya" muhabbetlerini. İş hayatına atıldığınızda deneyimlersiniz. Piyasada 2 asgari ücretin altına junior geliştirici zor bulursun şu an. İşi biraz bilenler dediğim gibi çok rahat 60-70K'larla başlayabiliyor kurumsal şirketlerde.

Bilgisayar mühendisi olarak söylüyorum: Sınıfımdakilerin çok rahat %80'i yapay zeka olmadan "hello world" zor yazar. Bu kişilere bakıp sektör ölüyor diye düşünmeyin, bunlar pandemide "ışığı görüp" gelen şişkinlik.

Bilişim sektörü taş gibi devam ediyor hala, iş ilanlarına bakabilirsin. Her geçen gün daha da fazla ilan çıkıyor.

O bırakanlar kimler biliyor musun? Yapay zekadan hallice insanlar. "yazılım öğren yiğen gelecein işi çoh para var" kafasıyla, aynı bu forumda gördüğün "bölüm tavsiyesi" isteyen tipler gibi, hiçbir fikri olmadan rastgele giren güruh.

Hiçbir şirket temizlikçiye bırak 100k vermeyi, diploma olmadan bilişim alanında sektöre almaz artık. Prompt mühendisleri de (yapay zekaya kod yazdırıp yatan tipler) işte sosyal medyada gördüğün asgari ücretli çalışan mühendisler oluyor. Kodu yapay zekaya yazdıran adamı hiçbir kurum ciddiye almaz.

Yapay zekanın kod yazmaktan anladığı falan da yok. Araştırmalara bakarsan bu yapay zeka çıktığından beri kod kalitesinde çok net düşüş yaşanıyor. Daha kötü performanslı kodlar, daha fazla güvenlik açıkları... Yapay zekanın amacı bir yardımcı olması.

Şöyle anlatayım: Kepçe ve vinç icat edildiğinde inşaatçılar işsiz mi kaldı? Ameleler ve köleler işsiz kaldılar. Bilişim sektöründe de yaşanan bu. Beynini kullanmadan amele kodu yazan, kopyala yapıştırla geçinenler işsiz kalıyorlar. Asıl işi yapanlar bu araçları bilinçli şekilde kullanan kişiler ve şu anda da onlar aranıyor.

Bir diğer durum da pandemi zamanında patlayan talep sonucu piyasaya pompalanan çok sayıda yazılımcıya artık ihtiyaç kalmaması. İşten çıkarılanlar genelde sosyal medyada da gördüğün "işte bir günüm nasıl geçiyor?" diye video çekip bütün gün şirket yemeklerine ve kaynaklarına çöküp dümenden bilgisayar başında 2-3 saat takılan tipler.

ÇOMÜ mezunu arkadaşım geçen yıl 45K'yla başladı, şu an 65 alıyor :D Dream Games yeni mezunları 100K civarına başlatıyor. İşi bilen ve çalışan paşalar gibi ekmeğini de yiyor. Bu bahsettiğim arkadaşım daha öğrenciyken profesyonel şirketlerle freelance çalışıyordu.

Bilişim sektöründe senin derecen kimsenin cinsel organında değil. Adam senin ne kadar iyi ezber yaptığınla ya da ne kadar hızlı integral aldığınla ilgilenmiyor. Ne iş yaptın, ne iş yapıyorsun, ne iş yapabilirsin, tek ilgilerini çeken bu.

Geçiniz bu "ülkenin %90'ı asgari ücret alıyo ya" muhabbetlerini. İş hayatına atıldığınızda deneyimlersiniz. Piyasada 2 asgari ücretin altına junior geliştirici zor bulursun şu an. İşi biraz bilenler dediğim gibi çok rahat 60-70K'larla başlayabiliyor kurumsal şirketlerde.

Bilgisayar mühendisi olarak söylüyorum: Sınıfımdakilerin çok rahat %80'i yapay zeka olmadan "hello world" zor yazar. Bu kişilere bakıp sektör ölüyor diye düşünmeyin, bunlar pandemide "ışığı görüp" gelen şişkinlik.
yazdıkların kağıt üstünde mantıklı gibi dursa da gerçek dünya o kadar steril işlemiyor bilişim sektörü taş gibi diyorsun ama o taşın altına bakınca ne çıkıyor farkında mısın her gün linkedin'de onlarca işsiz yazılımcı postu görüyorum sektöre girenlerin büyük kısmı ya freelance sürünüyor ya da alakasız işlere yöneliyor çünkü arz talebi çoktan geçti yapay zekadan korkanlar sadece kopyala yapıştırla geçinenler değil ar-ge yapan ekiplerin bile rollerini sadeleştirdiği bir dönemdeyiz iş sadece kod yazmakla da bitmiyor artık sistemin tamamını anlayan yönetebilen profiller aranıyor yani bu iş ben kod yazıyorum demekle olmuyor prompt mühendisliği küçümseniyor ama şu an globalde bu işi ciddi ciddi yapan insanlar var ve bu insanlar prompt yazmakla kalmayıp model mimarisi bile optimize ediyor yapay zekayı sadece kod yazdırmak zannedenler zaten olayı kaçırmış durumda diploma mevzusuna gelince artık birçok büyük firma bile yetenek odaklı işe alım yapıyor github dolu projelerin varsa adam sana o diplomayı sormuyor bile çünkü iş üreten adamı arıyor temizlikçi örneğine gelince de bence esas acı olan nokta tam da bu sektör öyle bir hale geldi ki zihinsel emek bile bazen fiziksel emeğin gerisine düşebiliyor belki de sorgulanması gereken sistemin ta kendisi sen sektöre hâlâ umutla bakıyorsun olabilir ama benim gözümde artık pembe gözlükleri çıkarma zamanı geldi gerçekler bazen rahatsız edicidir ama reddetmekle yok olmuyorlar...

Dream ODTU'den bile eleman almiyor ki 100K verse ne olacak :D Yilda 1 kisi ise alirsa o da belki. Ben de bilgisayar muhendisiyim Cukurova'da okuyorum. Istanbul'ya yasarim dersen ucretler artiyor ama kiran arttigi icin ucret artmasinin manasi da kalmiyor. Hadi diyelim 25K civarinda degil de 40-45K'dan ise girdin. Istanbul'da kira zaten minimum 20K. Millet is bulamamayi gectim staj bile zor buluyor artik. Kurumsal yerlerin cogu da hala diplomana ve nereden mezun olduguna bakiyor. Dream mesela asla bakmaz ODTU - ITU - BOUN vs. gibi yerlerden mezun degilsen. Bir coguda boyle. Bankalarin cogu kafasinda bir universite belirlemis (genelde Ege seviyesi oluyor bu) buranin asaginda okullardan mezun olanlari degerlendirmeye bile almiyorlar. Haliyle 4 yil once sokaktan geceni bilgisayar muhendisi yapan sektor su an staj bile vermiyor maalesef. Twitter'da da pek cok yazilimciyi ve ogrenci arkadasi takip ediyorum, cogunluk is bulamiyor bulan da genellikle 35K altinda maasla basliyor. Ben ne yapayim bankanin jr'a verdigi 50K maasi adam benim universitemi degerlendirmeye almiyor ki.

@20511, işte problem arz-talep dengesinin bozulması. Ülkede arz ve talebin bozulmadığı grup yok ki. Ne zaman bir meslek öne çıksa milyonlarcası o sene yığılmaya başlıyor. Geçmişte sanırım bu olay avukatlık/hukukta yaşandı, şimdi de yazılımda yaşanıyor.

Bilmiyorum yazılımla alakalı bir bölüm okudun mu ama gidip sorarsan çoğu neden orada olduğunu bile bilmiyor. Çok net hatırlıyorum, lisede sınıfta bi' keko vardı, "yazılımda para var knk" diye geziyordu. Adamın evinde bilgisayar yoktu daha. Şimdi daha da oturuyor mu parçalar?

Pandemi zamanı çok ihtiyaç vardı bu sebeple de ne yazacağını bilmeyen, hedefi olmayan herkes yazılıma kaymaya başladı. Bu da dediğin gibi arz ve talebi bozdu ve piyasada hiçbir şey bilmeyen tonla mühendis oluşturdu.

O LinkedIn'deki işsiz yazılımcıları mülakata soksan çoğu geçemez emin ol. İşsiz olmalarının sebebi var. Ben direkt bu sektördeyim. Canı sıkıldığı için iş değiştireni de tanıyorum mezun olduğu gibi 3 asgari maaşla işe başlayanı da, işsizini de. İşsizlerin ortak noktası peki? ChatGPT olmadan basit bir hesap makinesi bile yapamayacak olmaları.

@Görkem Say, ODTÜ ODTÜ diyorsun da adamların aradığı şey ODTU değil, YKS'de ilk 1000 değil, 3.5 ortalama değil, bunu anlamıyorsun. Özel sektör iş istiyor senden, onlara para kazandırmanı istiyor. Seni alıp matematik sınavına sokmayacaklar.

Sen ODTÜ'de okurken bir yandan da mobil oyun geliştir, en azından bir tane oyunun başarısız da olsa Google Play Store'da olsun bak nasıl kapıyorlar seni. Dream kapmasa Peak kapar, o kapar bu kapar.

İzmo Bilişim'de oyun geliştirici olarak çalışmış akrabam da var benim. Şirkette minimum alan 90K alıyor diyordu geçen yaz.