Görkem Say
Üstün
@20511, işte problem arz-talep dengesinin bozulması. Ülkede arz ve talebin bozulmadığı grup yok ki. Ne zaman bir meslek öne çıksa milyonlarcası o sene yığılmaya başlıyor. Geçmişte sanırım bu olay avukatlık/hukukta yaşandı, şimdi de yazılımda yaşanıyor.
Bilmiyorum yazılımla alakalı bir bölüm okudun mu ama gidip sorarsan çoğu neden orada olduğunu bile bilmiyor. Çok net hatırlıyorum, lisede sınıfta bi' keko vardı, "yazılımda para var knk" diye geziyordu. Adamın evinde bilgisayar yoktu daha. Şimdi daha da oturuyor mu parçalar?
Pandemi zamanı çok ihtiyaç vardı bu sebeple de ne yazacağını bilmeyen, hedefi olmayan herkes yazılıma kaymaya başladı. Bu da dediğin gibi arz ve talebi bozdu ve piyasada hiçbir şey bilmeyen tonla mühendis oluşturdu.
O LinkedIn'deki işsiz yazılımcıları mülakata soksan çoğu geçemez emin ol. İşsiz olmalarının sebebi var. Ben direkt bu sektördeyim. Canı sıkıldığı için iş değiştireni de tanıyorum mezun olduğu gibi 3 asgari maaşla işe başlayanı da, işsizini de. İşsizlerin ortak noktası peki? ChatGPT olmadan basit bir hesap makinesi bile yapamayacak olmaları.
@Görkem Say, ODTÜ ODTÜ diyorsun da adamların aradığı şey ODTU değil, YKS'de ilk 1000 değil, 3.5 ortalama değil, bunu anlamıyorsun. Özel sektör iş istiyor senden, onlara para kazandırmanı istiyor. Seni alıp matematik sınavına sokmayacaklar.
Sen ODTÜ'de okurken bir yandan da mobil oyun geliştir, en azından bir tane oyunun başarısız da olsa Google Play Store'da olsun bak nasıl kapıyorlar seni. Dream kapmasa Peak kapar, o kapar bu kapar.
İzmo Bilişim'de oyun geliştirici olarak çalışmış akrabam da var benim. Şirkette minimum alan 90K alıyor diyordu geçen yaz.
ODTU'de okurken mobil oyun gelistirmekle Cukurova'da okurken gelistirmek arasinda fark var diyorum ben de iste. Peek satilmadan once benim kuzenimle arkadasi basvurmustu. Kuzenim 9 eylul mezunu okulda epeyce proje yapmis bunlarin icerisinde blockchain projeleri de var. Arkadasi Bilkent mezunu ama onun kadar dolu mezun degil. Ikisi de Peek'e basvuruyor Bilkent'li arkadasa case gonderilirken benim kuzenim red yiyor mesela. Codaway - Peek - Dream vs. bunlarin hemen hemen hepsi sadece belirli universite mezunlarini ise aliyor. X bankasinin IK'sinin Ege'den asagi bir universiteden mezun olanlarin basvurusunu direkt eleyin dedigini bizzat biliyorum. Niye cunku basvuru cok fazla. Adam bir ilan aciyor 5000 kisi basvuruyor. En kolay yolu diplomaya bakarak elemek, kalanlarin arasindan ben is yapacak birisini bulurum diyor. Projeler onemsiz demiyorum zaten belirli universiteler haricinde okuyan arkadaslarin proje yapmadan ise girmesi mumkun degil ama ODTU'lu adam proje yapmasa da girer. 50-60K maas ile girmez belki ama bir sekilde girer. Zaten onemli olan ilk ise giris, 1-2 sene calisabilirsen sonrasi geliyor. Birkac yil calistiktan sonra nereden hangi ortalamayla mezun oldugunun onemi kalmiyor. Ben bunlari mizmizlanmak icin soylemiyorum zaten gercekler boyle diye ic karartip calismayi birakacak degilim. Elimden geleni yapacagim ama gun gectikce ulkede sartlar zorlasiyor maalesef.