Heitaus 105

Üstün
Makaleler
2
Yer
İzmir
Gençler iyi rap dinlemeler. Daha önce Free kapışmalarını veya underrated parçaları dinlediyseniz fark etmişsinizdir ki, bilinmeyen çok fazla iyi rapçi var hem de yetenekliler. Ben şunu merak ettim açıkçası; neden mesela Şehinşah, joker, allame, ezhel, anıl piyancı vs. gibi isimler ünlendi de, bu yetenekli rapçiler ünlenemedi? Yani neyi farklı yaşadılar bu ünlenen rapçiler? Düşüncelerinizi merak ettim.

Girişkenlik, çevre ve ün kaygısı. Havağağvağva isimli eleman ünlenmiş ama neyle ünlenmiş, bazı insanlar düşünceleri ve yazdıklarıyla bilinmek istiyor.

Gençler iyi rap dinlemeler. Daha önce Free kapışmalarını veya underrated parçaları dinlediyseniz fark etmişsinizdir ki, bilinmeyen çok fazla iyi rapçi var hem de yetenekliler. Ben şunu merak ettim açıkçası; neden mesela Şehinşah, joker, allame, ezhel, anıl piyancı vs. gibi isimler ünlendi de, bu yetenekli rapçiler ünlenemedi? Yani neyi farklı yaşadılar bu ünlenen rapçiler? Düşüncelerinizi merak ettim.

Çünkü artık devir değişti. Eskiden birbirlerine diss atanlar artık kendi kabuğuna çekilmiş durumda. Mesela, herkes hatırlamaz, bir dönem Rahdan diye bir rapçi vardı. Hatta Sansar ile de düetleri vardı. Sonra ne olduysa birden sırra kadem basıp ortadan kayboldu. Daha böyle ortadan kaybolan çok isim var.

Tamamen kendi dusuncelerimdir, dusuncelerinizle uyusmuyor olabilir. Sakin, bu dunyanin sonu degil.

1. Rapcilerin abartilmasi

- Bu aslinda genel olarak ünlülerle alakali bir sey fakat konumuz rapciler. Günümüzde global olarak ünlü rapcileri cok abartiyorlar. Bazilari bildigin tapiyor. Cok seversin ona saygim sonsuz, ama abartmayin. Her seyin fazlasi zarar. Onlarda bizim gibi insan. Sadece (bazilari icin soyluyorum) sesleriyle, sozleriyle, featleriyle, klipleriyle, konserleriyle vs. gundeme geldiler.

2. Ulkemizin eglenmek istemesi ve bunun normal oldugunu düsünmem

- Hip-hop kültürü eglence ve gundemden uzaklasmak icin cikmistir. Biliyorsunuz ki ulkemiz son gunlerde mutsuz, refah seviyemiz düsük. Insanimiz gundemden uzaklasip eglenmek istiyor. Aslinda son zamanlar ünlü olan rapciler bu yuzden ünlü oldular. Ornegin Lvbel c5 genellikle eglence amacli oldugu icin insanimiz bu gibi isimleri dinledi ve hala dinliyor. Bir ornek daha verecek olursam Alizade, bu kadinda aslinda eglence icin yapiyor. Ne kadar aptal gibi gorunselerde, akillilar. Cünkü gundeme gore hareket ediyorlar ve para kazaniyorlar.

3. Son demek istediklerim

Aslinda her sey ortada. Soylenecek fazla sey yok. Dinlemek veya dinlememek sizin karariniz. Insanlar ekmeginin pesinde, unlu olmak ve para icin neler neler yapiyorlar. Hayati fazla ciddiye almayin. Eglenmenize bakin. Robot degiliz, yapay zeka degiliz. Insaniz. Ayrica, unlu olmamak basarisiz olmak anlamina gelmez, ayni sekilde unlu olmakta basarili olmak anlamina gelmez.

Saygilar sevgiler, iyi sosyaller.

Rap, aslında ana akıma dahil olmaması gereken, belli bir kitleye hitap eden niş bir müzik türüydü. Keşke öyle kalsaydı, ama sonuçta herkesin para kazanma ve en azından biraz da olsa daha büyük kitleler tarafından anlaşılma, saygı görme isteği var. Bu da gayet doğal. Başlangıçta yeraltı kültürünün bir parçasıyken, zamanla popülerleşti. Çünkü ne kadar bağımsız kalmaya çalışırsan çalış, sonunda ya bir noktada para kazanmak zorunda kalıyorsun ya da tamamen yok olup gidiyorsun.