Çözüldü Ürün iadesinde kargo ücreti alıcıdan mı kesilmesi gerekiyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan irem
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 540
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

irem

Başarılı
İnternetten kıyafet aldım, içime sinmediği için kendilerine ulaşıp iade etmek istediğimi söyledim. 60 TL kargo kesintisi yapacaklarını belirttiler. Normalde Amazon, Trendyol gibi yerlerden alışveriş yapıyorum ama hiçbir şekilde başıma böyle bir şey gelmedi. Ne yapmalıyım?

Dosya Ekleri

• IMG_20240428_235555.webp
    192,6 KB · Görüntüleme: 121
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İnternet üzerinden yapılan alışverişler Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğine tabidir. Bu yönetmeliğin 12. maddesinde satıcı veya sağlayıcının sorumluluklarının neler olduğunu açıkça belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre;

Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.

Satıcı dilerse iadenin hangi kargo şirketi ile yapılması gerektiğini seçebilir ve tüketici yine hiçbir bedel ödemeksizin seçilen kargo şirketi aracılığıyla ürününü geri gönderebilir.

(Kısaca yasal olarak satıcı ödemek zorunda.)
Böyle bir güvence vermedilerse kargoyu siz karşılarsınız. Şansınıza satıcının kargo anlaşması var belli ki, bu devirde 60 liraya kargo gönderemezsiniz başka türlü.

Bilindik yerlerden alışveriş yapın, bütün büyük alışveriş siteleri ücretsiz iade seçeneği sunuyor. Hatta Trendyol ve Hepsiburada kapıdan iade alıyor.

Bu arada bir şey dikkatimi çekti, attıkları mesajda kargo tutarını hem iadeden düşeceklerini, hem de pakete eklemenizi söylemişler. Herhalde parantez içindeki kısmı dikkate almanız gerekiyor ama siz yine de sorun.

Normalde verdikleri kodla ücretsiz gönderebilmenız lazım en azından ben iade işlemlerimi öyle yapmıştım fakat bu firma için farklı görünüyor. Yasal boyutunu bilemiyorum.
Aynı şekilde bende de böyle olmuştu. Genel olarak satıcı anlaşmalı bir kod verir ve bu kodla ücretsiz şekilde satıcıya iade edilecek ürün gönderilir. Belki de satıcı öyle büyük bir satıcı değildir, bundan dolayı anlaşmalı kargo tarzı şeyler yoktur.

Yasal olarak iade ücretini firma karşılamak zorunda.

İnternet üzerinden yapılan alışverişler Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğine tabidir. Bu yönetmeliğin 12. maddesinde satıcı veya sağlayıcının sorumluluklarının neler olduğunu açıkça belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre;

Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.

Satıcı dilerse iadenin hangi kargo şirketi ile yapılması gerektiğini seçebilir ve tüketici yine hiçbir bedel ödemeksizin seçilen kargo şirketi aracılığıyla ürününü geri gönderebilir.

(Kısaca yasal olarak satıcı ödemek zorunda.)

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…