Dün atölyede herhangi bir sorun yoktu. Başka bir bilgisayara takarak dosya aktarımı yapmak istedim. İşlem bittikten sonra kendi bilgisayarıma taktığımda, USB belleğin içinde sadece kendi adıyla oluşturulmuş bir kısayol olduğunu fark ettim.
Aynı durum hocamın USB belleğinde de vardı. Ona sorduğumda "benimki bozuk" dediği için çift tıklayıp açtım. Yönetici izni istedi, ismi "Microsoft..." gibi görünüyordu. Onay verdikten sonra dosyalar açıldı. Daha sonra ChatGPT’ye sordum, virüs olabileceğini söyledi. Telefonla kontrol ettiğimde garip isimli bir dosya ve içinde sayı-harf dolu 4 dosya buldum. VirusTotal’de .bat dosyasını tarattığımda Kaspersky ve başka bir antivirüs bunu trojan olarak işaretledi.
Şu an Windows Defender da virüs algılıyor. Biçimlendirme yaptıktan sonra da sorun devam ediyor. Bu durumda başka çözüm var mı, yoksa USB belleği tamamen çöpe mi atmalıyım?
Once Kaspersky'i aç. Windows Defender geçici olarak devre dışı kalsın. USB belleğini de tak. Kaspersky açıkken USB belleği biçimlendir ve sırasıyla hızlı tarama, tam tarama gerçekleştir. Seçici tarama da olabilir. Kişisel dosyalarına sızacağı sanmıyorum.
Once Kaspersky'i aç. Windows Defender geçici olarak devre dışı kalsın. USB belleğini de tak. Kaspersky açıkken USB belleği biçimlendir ve sırasıyla hızlı tarama, tam tarama gerçekleştir. Seçici tarama da olabilir. Kişisel dosyalarına sızacağı sanmıyorum.
Direk çöpe atacağım hocam biraz baktım kısayol virüsü diyorlar.
@technopat göçmeni bilgisayar açıldı herhangi bir uyarı falan çıkmadı şimdi tekrardan tam tarama yapıyorum.
@technopat göçmeni@Ömer_Yeter@Hououin Kyouma ilk tam tarama yaptığımda iki tane System 32 dosyasını dışlamıştı onları kaldırdım. Offline taramadan sonra bir daha tam tarama yaptım bu sefer fotoğrafta ki yerleri dışlamış ben hiçbir şekilde müdahale etmedim.
Hocam onu hallederim de bilgisayara tekrardan format atmam gerekecek ona sinir oluyorum. Bölüm hocası yüzünden 2 haftadan kısa sürede 2 kez trojan girdi. Neyse ki benim de elimde şu an virüslü 4 dosya var intikamımı en iyi şekilde alacağım.