alfaois

Çalışkan
Herkese merhaba,

Elimde birden fazla cihaz mevcut, eski bilgisayara Linux Mint denedim, fakat önce ana bilgisayarımda USB ile denemeye istiyorum. Elimde 32 GB-64 GB USB bellekler mevcut, okuma hızlarını kontrol ettiğimde 120 MB gibi değerler gördüm.
  1. USB Flash bellek ile Linux kullanmak ne kadar mantıklı? Debian, Pop!_OS, Salix OS test etmek istiyorum.
  2. Her USB 3.0 destekli USB ile kullanmak mümkün müdür?
  3. Özellikle bu iş için belirlenen bilmediğimden soruyorum, ısınma ya da uzun ömürlü olarak geçen bir flash bellek türü marka ya da modeli var mı?
  4. USB deki işletim sistemi için hangi dağıtımları önerirsiniz?
Deneme yapan arkadaşlar, ben Windows kullanıcısıyım. En az bir laptop'ta düzenli kullanıma geçeceğim, tecrübenizi paylaşırsanız sevinirim.

Hocam öncelikle linux dağıtımlarının portable versiyonu var mı diye kontrol edin çünkü bazı dağıtımlar direkt kurulum yapmanı istiyor, onun haricindeyse ben ilk olarak ubuntu ve kali'ye bakmanızı tavsiye ederim ve bu flash üzerinden açma olayıysa görünümü ve arayüz tasarımını sevecek misiniz diye bakmak için çünkü bilgisayara bir defa kurulum yapsanız tekrar işletim sistemini silip başka sistem kurmak yorucu bir işlem. USB versiyonunda yanlış değilsem dosyalar üzerinde bir değişiklik yapamıyor olmanız lazım ama daha detaylı kullanmış arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
1-USB üzerinden sadece tasarıma bakarsınız ve beğenirseniz sonra kurulum yaparsınız.
2-her USB bellek ile kullanmak mümkün.
3-flash belleğinizin okuma ve yazma hızı çok düşük olmadığı sürece sıkıntı olmaz ama flash üzerinden kullanmak pek sağlıklı değil, tasarımı hoş gelen linux dağıtımlarını tek tek kullanıp en hoşunuza gideni bir sefer kurup keyfinize bakarsınız (hepsini ayrı ayrı kurmak yerine).

USB'ye özel olarak hazırlanan Slax gibi dağıtımlar var ama çoğu dağıtımda kurulum yapmadan USB üzerinden test edebiliyorsunuz. Debian bir istisna maalesef, direkt kurulum yapmanızı istiyor.
Evet ben de merak edip indirmiştim ama taşınabilir versiyonu gelmeden boot menüde direkt kurulum sayfasına atmıştı beni ama ununtu, kali, mint ve pop güzel gibi.

Çoğu Linux dağıtımı USB için canlı bir masaüstü ortamı test eder orada temel fonksiyonlarını test edebilirsiniz dağıtımların. Benim bildiğim USB için olan dağıtımlar Tails ve slax bu dağıtımları direkt USB'ye kurup kullanabilirsiniz.

Her dagitimi USB uzerinden kullanabilirsiniz. Once sisteminizde bir partisyona kurun ordan dogrudan bir usbnin icine kopyalayip grubu veya hangi bootloaderi kullaniyorsaniz update edip kullanmaya devam edebilirsiniz.