Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba,

Uygulamalarda ve tarayıcılarda sayfayı kaydırırken takılma sorunları yaşıyorum. Tam ekrana görsel, görsel efekt veya renkli bir şey geldiğinde takılma oluyor. Aşağıdaki videodan görebilirsiniz, tam kategorilerdeki renkli ikonlara geldiğinde takılma oluyor. Daha sonra düzeliyor, sadece ilk yüklenmede oluyor. Sorun sayfa kaynaklı değil, burada da mesela çözüm efekti ilk defa yüklenirken vs. oluyor.

Sorun Google Chrome veya başka tarayıcılarla alakalı değil, Steam'de falan da oluyor aynı şey. Ya da aklınıza gelebilecek farklı uygulamalarda da oluyor.

Sistem bilgisi:
  • Gigabyte B450M K
  • AMD Ryzen 5 5500
  • RTX 3060 Ti 8 GB
  • Samsung MZALQ512HALU 512 GB
  • NZXT C550 550W 80+ Bronze
  • GoodRam 2x8 GB 3200 MHz CL16
  • Samsung Odyssey G4 240 Hz

Aynı sorunu yaşayan bir arkadaşımla konuştum, defalarca kez ekran kartı ve diğer bazı bileşenleri değiştirmesine rağmen çözememiş o da. Benim denediğim yöntemler:
  • Ekran kartı sürücüsünü kaldırıp yeniden kurmak.
  • MSI modu aktifleştirmek.
  • MPO açık/kapalı denemek.
  • Windows 10-11 denemek.
  • Farklı ekran kartı sürücü sürümlerini denemek.
  • HDMI/DP kablosu denemek.
  • Farklı SSD denemek.
  • Farklı Hz seçenekleri denemek.
  • G-Sync açık/kapalı denemek.
Önceden böyle sorun yaşıyor muydum hatırlamıyorum, şu an gözüme battığı için paylaşmak istedim.

Ekleme: Sorun ekran kartından kaynaklı değil. Evdeki eski sistemimle de (i5 3340, RX 460) denedim, aynı sorun eski sistemimde de oluyor.

Son düzenleme:
Windows ve Chrome'da donanım hızlandırmayı aç kapa yapmayı denediniz mi? Monitörün firmware'i güncel mi hocam? Başka çözüm yolu gelmedi aklıma.

Windows ve Chrome'da donanım hızlandırmayı aç kapa yapmayı denediniz mi? Monitörün yazılımı güncel mi hocam? Başka çözüm yolu gelmedi aklıma.
Windows ve Chrome'da donanım hızlandırma ayarını da denedim hocam, konuya yazmayı unutmuşum onu. Monitörün yazılımına hiç dokunmadım, bakarım ancak sorun monitörden kaynaklı değil gibi. Elimde eski bir kasa var, 1 saat önce denedim ve onda da aynı şeyler yaşandı. Eski monitöre bağladım onu da.

Yani sorun mevcut sistemimde değil gibi duruyor ama sorun nedir onu da bilemiyorum. İlahi güç olduğunu düşünmeye başladım.

Bende de aynı durum uzun süredir mevcut. Maalesef yine NVIDIA sürücüsü kaynaklı gibi duruyor.
@Caner Uncu Tamamen anlattığınız gibi oluyor bende de, Steam, Epic Games'te vs. de oluyor ve görsel efekt vs. geldiğinde oluyor; özellikle ilk defa yüklenirken. Bir kere takılan yerde yine takılmıyor.

Bende de aynı durum uzun süredir mevcut. Maalesef yine NVIDIA sürücüsü kaynaklı.
Hocam NVIDIA ile pek alakası yok gibi. Evde eski bilgisayarım var RX 460'lı, gittim onu kurdum ve aynı şeyler onda da oluyor. Gittim ekran kartını değiştirip kendi sistemime taktım ve yine oldu. Karttan bağımsız yani.

Farklı sürücüleri de denedim ama maalesef çözülmedi. Sadece tarayıcı değil, masaüstü hariç her türlü uygulamada ve sitede aynı sorun. Özellikle sayfa ilk yüklendiğinde bayağı takılıyor. Twitter'da falan scroll tuşuna basıp otomatik kaydırırken takıla takıla iniyor. Manuel scroll yaparken pek sorun yok.

Hocam NVIDIA ile pek alakası yok gibi. Evde eski bilgisayarım var RX 460'lı, gittim onu kurdum ve aynı şeyler onda da oluyor. Gittim ekran kartını değiştirip kendi sistemime taktım ve yine oldu. Karttan bağımsız yani.

Farklı sürücüleri de denedim ama maalesef çözülmedi. Sadece tarayıcı değil, masaüstü hariç her türlü uygulamada ve sitede aynı sorun. Özellikle sayfa ilk yüklendiğinde bayağı takılıyor. Twitter'da falan scroll tuşuna basıp otomatik kaydırırken takıla takıla iniyor. Manuel scroll yaparken pek sorun yok.
RX 460'ı yanlış okumuşum, onun dışında sonradan yine yazdım; bende de aynı şekilde sadece tarayıcıda değil, uygulamalarda da oluyor.

Farklı tarayıcılarla test yaptınız mı? Aynı sorunla karşılaştınız mı?
Yazmışsınız görmedim.
Steam vb. uygulamalar da altyapı olarak Chromium kullanıyor ondan kaynaklı olabilir. Firefox'da da test eder misiniz?

@Caner Uncu Tamamen anlattığınız gibi oluyor bende de, Steam, Epic Games'te vs. de oluyor ve görsel efekt vs. geldiğinde oluyor; özellikle ilk defa yüklenirken. Bir kere takılan yerde yine takılmıyor.
Tamamen aynı bende de, evet.

Aşırı sinir bozucu bir durum, bilgisayarı açasım gelmiyor bu yüzden. NVIDIA ile alakalı desem dediğim gibi hem eski sürücü denedim hem gittim AMD kart taktım onda da oluyor. İşin garibi, sistemden de bağımsız bir olay. Eski sistemde de bire bir aynısı oluyor. Kafayı yedirtecek. Hani öyle bir olay ki, sapasağlam birisinin sistemini getirip evde denesem bozulacak gibi travma yarattı 😂😂😂

@Caner Uncu Bu arada bende uzun süredir mevcut hocam bu olay, arada sistem ve ekipmanlarım komple değişti; birkaç kez temiz kurulum da oldu ve fazlaca NVIDIA sürücüsü çıktı, düzelen bir şey yok. Dediklerimi de bu sorun için yapmadım bu arada, sadece gözlemlerimi söylüyorum.