Yer
Ankara
Arkadaşlar Ankara Hukuk'ta son senem. 4. sınıfım normalde ama bir sene uzattım. Bu sene biraz rahat geçecek bir senem lakin aklıma takılan bir husus var. Buraya danışmak istedim. İleride avukatlık düşünüyorum. Lakin bu ayrım dikkatimi çekti orta gelirli bir aileye sahibim durumumda bir sıkıntı da yok ekonomik olarak. Fakat bedelli ücreti büyük ihtimalle 400-500 bin TL civarı olacak lakin yedek subaylık yapsam 90 bin lira maaş alacağım ve 11 ay sürecek. Açıkçası çok kararsız kaldım şimdi sormamın sebebi de ALES'e başvuracağım her fikre açığım açıkçası. Özellikle bu fikir ayrımına düşenler renklendirir ise sevinirim.

500 bin lira güzel para. Hemen işinize başlayabilecek konumdaysanız gitmek daha iyi. Hem elinizde para olur geldiğinizde hem de 500 bin liranın mali yükü üstünüze binmez. Askerden döndüğünüzde elinizde güzel bir parayla ofisinizi de açarsınız, iş yaparsınız. Size çevre edinmek için gerekli can suyu olan sermayeyi verir, en azından daha rahat bir şekilde avukatlığınıza başlarsınız. Para sıkıntınız yoksa hemen başlayabilecekseniz bedelli yapın hemen işinizin başına geçip çevrenizi vs. oluşturmaya başlayın derim.

500 bin lirayla 11 veya 5 aylık zaman satın alıyorsunuz, bunun size faydası olacak mı diye düşünün. Çevreniz yokken -500 bin lirayla başlamak ciddi size zorluk çıkaracaktır. Çevreniz varken veya hemen başlayabilecek konumdaysanız +500 bin lira hem de elinizdeki maaşınızla olan parayla güzel bir sermaye elde eder, çevrenizi oluşturana kadar en azından size rahat bir nefes aldırır.

500 bin lira güzel para. Hemen işinize başlayabilecek konumdaysanız gitmek daha iyi. Hem elinizde para olur geldiğinizde hem de 500 bin liranın Mali yükü üstünüze binmez. Askerden döndüğünüzde elinizde güzel bir parayla ofisinizi de açarsınız, iş yaparsınız. Size çevre edinmek için gerekli can suyu olan sermayeyi verir, en azından daha rahat bir şekilde avukatlığınıza başlarsınız. Para sıkıntınız yoksa hemen başlayabilecekseniz bedelli yapın hemen işinizin başına geçip çevrenizi vs. oluşturmaya başlayın derim.

500 bin evet, güzel para; hem de bedelli yapmayıp uzun dönem yedek subaylık yapsam, her ay 75-80 de kenara atsam, 11 aydan 700-800 bin TL de kalır. Aradaki fark 1,2 milyon neredeyse. Ama 11 ay, hayatımda uzun bir süre; ondan kararsız kaldım.

Son düzenleyen: Moderatör:
500 bin evet, güzel para; hem de bedelli yapmayıp uzun dönem yedek subaylık yapsam, her ay 75-80 de kenara atsam, 11 aydan 700-800 bin TL de kalır. Aradaki fark 1,2 milyon neredeyse. Ama 11 ay, hayatımda uzun bir süre; ondan kararsız kaldım.
İkinci paragrafı da yazdım, ona da bakarsanız sevinirim. 90 bin lira güzel bir para, 1 sene sonra mesleğinize başlayacağınız zaman ister kendi büronuzu açın ister başkasının yanında çalışın güzel bir sermaye ve hareket kabiliyeti sağlayacak size. Hani dediğim gibi çalışacağınız yer kesinse işiniz yarından tayinse 500 bin lirayı ver direkt, 11 ayda da çevre yapmaya bakarsın.

İkinci paragrafı da yazdım, ona da bakarsanız sevinirim. 90 bin lira güzel bir para, 1 sene sonra mesleğinize başlayacağınız zaman ister kendi büronuzu açın ister başkasının yanında çalışın güzel bir sermaye ve hareket kabiliyeti sağlayacak size. Hani dediğim gibi çalışacağınız yer kesinse işiniz yarından tayinse 500 bin lirayı ver direkt, 11 ayda da çevre yapmaya bakarsın.
Haklısınız ama sadece maddi olarak değerlendirmek de hatalı olur. Bunu size muhalif olmak amacıyla değil, fakat değerlendirme yaparken süreci ve psikolojiye de değerlendirmek lazım. 11 ay asteğmen olarak askerlik de mental olarak zorlayabilir. Özellikle yapan arkadaşlardan da tavsiye bekliyorum.

Haklısınız ama sadece maddi olarak değerlendirmek de hatalı olur. Bunu size muhalif olmak amacıyla değil, fakat değerlendirme yaparken süreci ve psikolojiye de değerlendirmek lazım. 11 ay asteğmen olarak askerlik de mental olarak zorlayabilir. Özellikle yapan arkadaşlardan da tavsiye bekliyorum.
Eğer ki işiniz hazır değilse gerek staj gerekse düşük maaşlı belki de asgari ücretli işlerde birkaç sene çalışarak biraz ezilmeniz ve o sırada da çevre edinmeniz gerekecek, genç avukatların çoğu şu anda bu şekilde. 4 senelik üniversite okuduysanız 22-23 yaşında falan olmanız lazım, 23 yaşınızda hayata hani 500 bin liralık kredinin yükü olmadan veya 500 bin liralık birikmişle ve askerde biriktirdiğiniz maaşla başlamış olacaksınız. Stajınızı yaparken birikmişinizin olması size ciddi avantaj sağlar. Yer yarılsa yerin dibine girseniz 1 milyon lira gene iyi kötü 3-5 sene önünüzü garanti altınıza almanız demek.

İşiniz garanti değilse askerlik daha mantıklı, askerlik için gireceğiniz borç veya giden birikimin geri toparlanması emin olun 11 aydan daha uzun sürecektir. Garantiyse zaten düşünmeyin, o 11 ayda yapacağınız çevre ve iş imkanları ile zaten 500 bin lira kendini amorti edecektir. Tabii ki başkalarından da fikir alın, illa benim dediğimle de hareket etmeniz gerekmez.

Bu devirde bedelli askerliğe gidilmez. Girişimcisindir, girişimini emanet edemiyor ve gerçekten iyi para kazanıyorsundur, o zaman anlarım. Onun dışında 500 bin fena para değil. 0'dan kurulacak bir hayat için bence önemli bir rakam.

1 yıl su gibi geçip gidiyor, parası güzel, bitirince getirisi de güzel olur, 1 yıl sonunda duruma göre araba veya büro açma masrafı için eline güzel miktar geçer, bir bakarsın subaylıktan yürürsün.

Erbaş/er olarak askerlik yaptım, uzman-astçavuş olsaydım sınır ötesi göreve bile giderdim.

Hemen 60-70K ile ise giremeyeceksen astegmen olarak yapabilirsin ama kenara o kadar koyamazsin. Cogu yerde astegmenler ev tutuyor dolayisiyla harcamalarin da olacak. Yerine bagli tabi ki ama ozellikle batida ve karadeniz taraflarindaysan kislada kalamazsin kolay kolay.

Arkadaşlar Ankara Hukuk'ta son senem. 4. sınıfım normalde ama bir sene uzattım. Bu sene biraz rahat geçecek bir senem lakin aklıma takılan bir husus var. Buraya danışmak istedim. İleride avukatlık düşünüyorum. Lakin bu ayrım dikkatimi çekti orta gelirli bir aileye sahibim durumumda bir sıkıntı da yok ekonomik olarak. Fakat bedelli ücreti büyük ihtimalle 400-500 bin TL civarı olacak lakin yedek subaylık yapsam 90 bin lira maaş alacağım ve 11 ay sürecek. Açıkçası çok kararsız kaldım şimdi sormamın sebebi de ALES'e başvuracağım her fikre açığım açıkçası. Özellikle bu fikir ayrımına düşenler renklendirir ise sevinirim.
500K'yı altına atıp sonraki sene 700-800K olarak almak daha mantıklı bence.