Philips 25M2N3200W
  • 1080p, 24.5", 240 Hz.
  • %135 sRGB Volume, %95 DCI-P3 Volume, %92 Adobe RGB Volume.
  • 3500:1 kontrast orani.
  • 310cd maksimum parlaklik.
  • Stok haldeki black smearing miktari fena degil, gecikme suresi de fena degil. "Faster" overdrive moduna cekince black smearing belirgin sekilde azaliyor ve gecikme suresi de iyi bir konuma geliyor.
  • Yukseklik ayari ve pivot ozelligi var.
  • 50cd minimum parlaklik.
  • 8-bit + FRC.
  • Edge LED arka aydinlatma.
Samsung Odyssey G6 27" (LS27BG65)
  • 1440p, 27", 240 Hz.
  • 3000:1 kontrast orani.
  • Monitorun overdrive ayarlari berbat, en iyi performansi stok halde veriyor. Stok haldeki gecikme suresi cok iyi, black smearing de neredeyse yok denecek kadar az.
  • %140 sRGB Volume, %100 DCI-P3 Volume, %95 Adobe RGB Volume.
  • 380cd maksimum parlaklik.
  • Tizen OS destegi.
  • Dahili hoparloru mevcut.
  • 8-bit + FRC.
Samsung Odyssey G6 32" (LS32BG65)
  • 1440p, 31.5", 240 Hz.
  • Kontrast orani 3500:1.
  • 420cd maksimum parlaklik.
  • 35cd minimum parlaklik.
  • Tizen OS destegi.
  • Monitorun overdrive ayarlari berbat, en iyi performansi stok halde veriyor. Stok haldeki gecikme suresi cok iyi, black smearing de neredeyse yok denecek kadar az.
  • 8-bit + FRC.
MSI MAG 275CQRF-QD
  • 1440p, 27", 170 Hz.
  • 300cd maksimum parlaklik.
  • Yukseklik ayari var, pivot ozelligi yok.
  • %145 sRGB Volume, %102 DCI-P3 Volume, %100 Adobe RGB Volume.
  • Dahili hoparloru mevcut degil.
  • Kontrast orani 4300:1.
  • Monitorun stok haldeki gecikme suresi ve black smearing performansi fena degil. "Fast" overdrive moduna alinca daha iyi black smearing performansi ve gecikme suresi elde edilebiliyor.
  • KVM ozelligi mevcut.
  • 8-bit + FRC.
  • Edge LED + QD arka aydinlatma.
Samsung Odyssey Neo G7 (LS32BG75)
  • 2160p, 31.5", 165 Hz.
  • Mini LED arka aydinlatma (1196 bolge).
  • HDR performansi basarili.
  • Kontrast orani 3400:1. Local Dimming aktif edilirse 20.000:1'e kadar cikiyor.
  • %140 sRGB Volume, %95 Adobe RGB Volume, %100 DCI-P3 Volume.
  • Tizen OS destegi mevcut degil.
  • Yukseklik ayari ve pivot ozelligi mevcut.
  • Local Dimming aktif edilince blooming problemi olabilir, Mini LED monitorlerde sikca meydana gelen bir durum.
Dusuk Oncelik: Lenovo R25F-30
  • 1080p, 24.5", 280 Hz.
  • %135 sRGB Volume, %95 DCI-P3 Volume, %93 Adobe RGB Volume.
  • 365cd maksimum parlaklik.
  • Kontrast orani 3700:1.
  • Native 8-bit.
  • Dusuk Oncelik Olma Sebebi: Stok haldeki gecikme suresi ve black smearing performansi iyi degil. Overdrive ayarini Level 3 yapinca gecikme suresi ve black smearing biraz azaliyor lakin black smearing performansi diger modeller kadar iyi degil.

Not 1: Belki baska alinabilir modeller de vardir ancak bu konuya yazdiklarim, incelemelerde yer alan olcum verileri dogrultusunda alinabilir gordugum modellerdir. Bu listede olmayip da incelemeler neticesinde alinabilir buldugunuz modeller varsa asagida belirtmeyi unutmayin.
Not 2: Degerler kagitustu veriler degil, inceleme verileridir.
Not 3: Panel piyangosu gercegini unutmayin, yani yazdigim maddelerdeki sayilar her monitorde degisiklik gosterebilir, ornegin sizin elinize gelen 275CQRF-QD'nin parlakligi 300 yerine 330cd de gelebilir, 270cd de gelebilir.

Philips 25M2N3200W
  • 1080p, 24.5", 240 Hz.
  • %135 sRGB Volume, %95 DCI-P3 Volume, %92 Adobe RGB Volume.
  • 3500:1 kontrast orani.
  • 310cd maksimum parlaklik.
  • Stok haldeki black smearing miktari fena degil, gecikme suresi de fena degil. "Faster" overdrive moduna cekince black smearing belirgin sekilde azaliyor ve gecikme suresi de iyi bir konuma geliyor.
  • 8-bit + FRC.
Samsung Odyssey G6 27" (LS27BG65)
  • 1440p, 27", 240 Hz.
  • 3000:1 kontrast orani.
  • 380cd maksimum parlaklik.
  • Tizen OS destegi.
  • 8-bit + FRC.
Samsung Odyssey G6 32" (LS32BG65)
  • 1440p, 31.5", 240 Hz.
  • Kontrast orani 3500:1.
  • 420cd maksimum parlaklik.
  • 35cd minimum parlaklik.
  • Tizen OS destegi.
  • 8-bit + FRC.
MSI MAG 275CQRF-QD
  • 1440p, 27", 170 Hz.
  • 300cd maksimum parlaklik.
  • Yukseklik ayari var, pivot ozelligi yok.
  • %145 sRGB Volume, %102 DCI-P3 Volume, %100 Adobe RGB Volume.
  • Kontrast orani 4300:1.
  • Monitorun stok haldeki gecikme suresi ve black smearing performansi fena degil. "Fast" overdrive moduna alinca daha iyi black smearing performansi ve gecikme suresi elde edilebiliyor.
  • KVM ozelligi mevcut.
  • 8-bit + FRC.
  • Edge LED + QD arka aydinlatma.
Samsung Odyssey Neo G7 (LS32BG75)
  • 2160p, 31.5", 165 Hz.
  • Mini LED arka aydinlatma (1196 bolge).
  • HDR performansi basarili.
  • Kontrast orani 3400:1. Local Dimming aktif edilirse 20.000:1'e kadar cikiyor.
  • %140 sRGB Volume, %95 Adobe RGB Volume, %100 DCI-P3 Volume.
  • Tizen OS destegi mevcut degil.
  • Local Dimming aktif edilince blooming problemi olabilir, Mini LED monitorlerde sikca meydana gelen bir durum.
Dusuk Oncelik: Lenovo R25F-30
  • 1080p, 24.5", 280 Hz.
  • %135 sRGB Volume, %95 DCI-P3 Volume, %93 Adobe RGB Volume.
  • 365cd maksimum parlaklik.
  • Kontrast orani 3700:1.
  • Native 8-bit.
  • Dusuk Oncelik Olma Sebebi: Stok haldeki gecikme suresi ve black smearing performansi iyi degil. Overdrive ayarini Level 3 yapinca gecikme suresi ve black smearing biraz azaliyor lakin black smearing performansi diger modeller kadar iyi degil.

Not 1: Belki baska alinabilir modeller de vardir ancak bu konuya yazdiklarim, incelemelerde yer alan olcum verileri dogrultusunda alinabilir gordugum modellerdir. Bu listede olmayip da incelemeler neticesinde alinabilir buldugunuz modeller varsa asagida belirtmeyi unutmayin.
Not 2: Degerler kagitustu veriler degil, inceleme verileridir.
Not 3: Panel piyangosu gercegini unutmayin, yani yazdigim maddelerdeki sayilar her monitorde degisiklik gosterebilir, ornegin sizin elinize gelen 275CQRF-QD'nin parlakligi 300 yerine 330cd de gelebilir, 270cd de gelebilir.
VA monitör IPS panel varken neden tercih edilir?

VA monitör IPS panel varken neden tercih edilir?
IPS'in en buyuk eksisini kapatan bir panel turu cunku, o da kontrast. Kontrast, goruntu kalitesine dogrudan etki eden bir unsur. Dizi/film/video gibi kullanim senaryolarinda IPS panellere kiyasla belirgin sekilde guzel bir siyah performansi sunarlar.

Tabii VA panelin de IPS panele gore eksileri var ama o baska bir tartisma konusu.

VA panel almamı sağlayan en büyük etken olmuştu bu. Karanlık temalı oyun ve filmlerde siyah rengini muazzam veriyor gerçekten.

Aynı şekilde. Bizlere de IPS panele alışmak epey zor geliyor.

Ben VA panel alma hatasını yaptım siz yapmayın, IPS monitör kullanan birisi bir daha VA panel yüzüne bakmaz.

Bunun panelle vesaire tek başına alakası yok. Tamamen model ile alakalı ki rehberin hazırlanma amacı bu zaten. VA paneller daha özenle seçilmesi gereken paneller IPS'e göre. 3000 TL gibi ucuz bir fiyata alacağınız IPS, %99 ihtimalle VA muadiline göre daha iyi olur zaten.

Ben VA panel alma hatasını yaptım siz yapmayın, IPS monitör kullanan birisi bir daha VA panel yüzüne bakmaz.

Hocam iki paneli de kullandım, ikisinin de birbirine karşı artıları ve eksileri var. VA panelin adının bu kadar kötüye çıkmasının sebebi G3 gibi modeller. Ben ViewSonic VX2718 kullanmıştım ve Black smearing gözle görülmeyecek kadar azdı. Şu an IPS kullanıyorum ama bir daha VA panele geri dönmem de demem.

Hocam iki paneli de kullandım, ikisinin de birbirine karşı artıları ve eksileri var. VA panelin adının bu kadar kötüye çıkmasının sebebi G3 gibi modeller. Ben ViewSonic VX2718 kullanmıştım ve Black smearing gözle görülmeyecek kadar azdı. Şu an IPS kullanıyorum ama bir daha VA panele geri dönmem de demem.

Benim kullandığım model de bu.

Ben hem VA hem de IPS kullanıyorum, hikayeli oyunlarda VA, FPS oyunlarında IPS monitöre geçiyorum, VA monitör asla kullanılmaz değil sadece hız arıyorsan kullanılmaz.

Kotu bir VA'nin sunacagi olumsuz deneyim, kotu bir IPS'in sunacagi olumsuz deneyimden daha fazla olacagi icin kor secim VA almak her zaman risktir. Kullandigin VA paneli bilmiyorum ama bu kadar kati dusundugune gore Odyssey G3 kadar kotu bir model kullanmis olmalisin.

Bu konuyu acmamin iki sebebi var:
  1. VA panel isteyen ama hangi modeli almasi gerektigini bilmeyen kullanicilarin derdine care olmak.
  2. Her VA panelin cop oldugunu, alinmaz oldugunu, onerilmez oldugunu dusunenlerin aksine modele gore yorum yapilmasi gerektigini ve piyasada pek tabii alinabilir VA panel monitorlerin varoldugunu gostermek.