creazy 3
Üstün
Gene saçma bence. Sadece bir kaplamaya bu kadar para vermek mantıksız.
Hocam “ben bir oyuna 40K vermem” demenizi anlayabilirim ama buradan “bir insan neden verir ki?” sonucunu çıkarmanız biraz garip. Herkesin parasını harcadığı şey aynı olmak zorunda değil. Bir insan için tamamen gereksiz görünen bir harcama, başka bir insan için yıllarca kullandığı bir hobinin parçası olabilir.
Üstelik burada bahsettiğimiz şey sadece “bir kaplamaya 40K verdim” mantığı da değil. İnsanlar bir oyunu yıllarca oynuyor, sürekli yeni içerikler geliyor, bazı içerikler belirli dönemlerde çıkıyor ve daha sonra elde edilmesi mümkün olmayabiliyor. İnsan da oynadığı oyundan keyif aldığı için zaman içerisinde bunları alıyor. O sırada aldığı şeyin parasını da zaten “yatırım yapıyorum, ileride satarım” düşüncesiyle vermiyor.
Asıl saçma olan, kendi tüketim anlayışınızı herkes için geçerli bir ölçü gibi görmek. “Ben buna para vermem” başka bir şey, “buna para veren insan neden verir?” diye insanların tercihlerini sorgulamak başka bir şey. Bir şeyi sevmiyor veya değerli bulmuyor olabilirsiniz; bu gayet normal. Ama sizin gözünüzde değersiz olması, başkası için de değersiz olması gerektiği anlamına gelmiyor.
Sonuçta oyun oynamak zaten insanların boş zamanında keyif almak için yaptığı bir şey. Birisi oyuna hiç para harcamaz, birisi 500 TL harcar, birisi 5 bin harcar, birisi 40 bin harcar. Burada önemli olan kişinin kendi bütçesiyle ne yaptığı ve o harcamadan aldığı keyif. Siz 40K'yı bir oyuna vermeyi mantıksız bulabilirsiniz, ben de sizin para harcadığınız başka bir şeyi gereksiz bulabilirim. Ama buradan sizin yaptığınız harcamanın objektif olarak “saçma” olduğu sonucu çıkmaz.
“ben yapmam” demek bir görüş, “bunu yapan insan neden yapıyor?” demek ise biraz kendi bakış açısını evrensel doğru sanmak oluyor. Bir şeyi anlamıyor olmanız, o şeyin mantıksız olduğu anlamına gelmiyor.