user2839

Üyecik
Merhaba, Valorant'ta 500 600 FPS alıyorum ama GPU %100 kullanımda oluyor ve bunu gereksiz buluyorum. FPS sabitlemek dışında, GPU'nun bu %100 kullanımının önüne nasıl geçerim?

CPU: Ryzen 5 7500F
GPU: RTX 5060 Ti

Son düzenleyen: Moderatör:
Gereksiz mi buluyorsun? Bu mükemmel bir şey.

Yüksek ayarlarda isen düşük ayarlara çekerek oyunu CPU'nun limitlediği bir hâle getirebiirsin.. Ayar düşürürsen belki kullanım azalabilir, ama bu da FPS'ni düşüreceği için olacak zaten. Çözünürlüğü düşürmeyi de deneyebilirsin.

En mantıklı şey, 450/480 gibi bir FPS'ye oyunu limitlemen.

Hikayeli oyunlarda bu sorun olmasa da, videodaki testlere göre çok oyunculu oyunlarda GPU kullanımının %100 olması gecikmeye kötü etki ediyor. Yani FPS ve görselleri azaltıp GPU kullanımını %80 falan indirmenin rekabetçi bir oyun için faydası var.

Bana da soracak olursan FPS sabitleyip gecikmeyi olabildiğince düşürmeye çalışırdım. FPS sınırsız oyunlarda genel olarak ani sorunlar donanımsal FPS düşmeleri veya ağ gecikmeleri, sınırsız FPS'de oyuna daha fazla etki ediyor. Sabit FPS her zaman çok daha istikrarlı oluyor. Başta belki akıcılığı bozsa da alışınca çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Video da ayrıca gecikmeyi düşürdüğünü gösteriyor.

Grafik kısın ya da çözünürlük düşürün. Gecikmeye etkisi olmaz reflex o iş için var.

Monitörünüz kaç Hz ise 50-100 fps fazlasına sınırlama koymanızı tavsiye ederim. Neden ekran kartını sıkıştırarak kullanasınız ki %60-70'lerde rahatça çalışabilecekken. Ben şahsen CS2'de 144hz monitör kullanıyorum 200FPS sınırlı şekilde oynuyorum.