HOMELANDER

Yetkin
Genelde çok sık kullanmasak da aklıma takıldı: “Vere vere” ne demek? Kürtçe olan “were were” ile karıştırılmasın lütfen. “Vere vere” ikilemesi bizde küçümsemek ya da aşağılamak anlamında kullanılsa da, hangi dilden bize geçtiği veya hangi kelimeden türetildiği konusunda internet üzerinden yaptığım araştırmalarda net ve kesin bir bilgiye ulaşamadım. “Vermek” fiilinden türetilmiş olabileceğini düşünebiliriz; ancak ulaşılabilir bir kaynak olmaması beni şaşırttı. Tam olarak neyi kastettiğimin yanlış anlaşılmaması adına örnek bir cümleyi aşağıya bırakıyorum:

A kişisi: Dayım bana bayram harçlığı olarak 200 TL verdi.
B kişisi: Vere vere o kadar mı verdi?

1000125786.webp

Hocam anladığım kadarıyla sizin sorunuz "vere vere" özelinde değil de bu kullanım tarafında. Karşı taraftan daha yüksek bir beklentiye girildiğinde ancak bu beklenti karşılanmadığında kullanılıyor genelde. Örnek olarak "Ala ala bu kadar mı aldın?" da verilebilir.

Hocam anladığım kadarıyla sizin sorunuz "vere vere" özelinde değil de bu kullanım tarafında. Karşı taraftan daha yüksek bir beklentiye girildiğinde ancak bu beklenti karşılanmadığında kullanılıyor genelde. Örnek olarak "ala ala bu kadar mı aldın?" da verilebilir.

Aslında daha çok kelimenin kök anlamı ve Türkçe'ye nasıl girdiğini merak ediyorum.

-a -e ekleriyle oluşturulan ikilemelerdir.
A kişisi: 2 gol attım.
Ben: Ata ata 2 tane mi attın.
Türkçe'ye girme diye bir şey var mı? Türkçedir bu zaten.

Vere vere, yapa yapa, gide gide... -e/a son ekler ile üretilen bu sözcüklere ikileme denir. Günün sonunda hepsi cümleye küçümseme anlamı katıyor.

-a -e ekleriyle oluşturulan ikilemelerdir.
A kişisi: 2 gol attım.
Ben: Ata ata 2 tane mi attın.
Türkçe'ye girme diye bir şey var mı? Türkçedir bu zaten.

Vere vere, yapa yapa, gide gide... -e/a son ekler ile üretilen bu sözcüklere ikileme denir. Günün sonunda hepsi cümleye küçümseme anlamı katıyor.

Arkadaşlar dediğiniz gibi ikilemelerin ayrı bir çeşidiymiş nedense ben gözümde fazla büyütmüşüm kusura bakmayın😂 ayrı bir olay sandım.