Veterinerlerin her sokak hayvanına ücretsiz bakmasını beklemek gerçekçi değil; sonuçta ilaç, ekipman ve personel giderleri var. Asıl problem, yaralı bir hayvanın masrafının onu tesadüfen bulan vicdanlı vatandaşa ya da kliniğe kalması. Böyle durumlarda belediyenin hızlıca devreye girip hayvanı teslim alması, tedaviyi ve masrafı üstlenmesi gerekiyor.

Özel veteriner klinikleri birer devlet kurumu veya hayır derneği değildir; kar amacı gütmeyen kuruluşlar da değillerdir. Kullandıkları röntgen cihazları, ameliyat malzemeleri, anestezi, ilaçlar, yoğun bakım üniteleri ile elektrik ve kira gibi giderleri ciddi masraflardır. Başta "Siz tedaviyi başlatın, ben akşam parasını ödeyeceğim" diyerek bir daha gitmeyip maliyeti kliniğe yıkanlar da yok değil; ödeme garantisi olmadan (ya da maliyeti üstlenen biri çıkmadan) ağır vakaları kabul etmek istemezler.

Nasıl ki özel hastanelerden ücretsiz hizmet isteme hakkımız yoksa, özel veteriner kliniklerinden de bedava hizmet isteme hakkımız bulunmuyor. İndirim yapan veya ücretsiz bakan yerler var tabii ki ama bu tamamen işletme sahibinin veya personelin inisiyatifinde. İnsanları iyilik veya hayır yapmaya zorlamaya kimsenin hakkı yok.

Tüm bunlar bir kenara, bahsi geçen durumdaki bir kediyi tedavi etmek "sadece birkaç dikiş atmak" gibi basit bir işlem de değildir. Röntgen/tomografi, karmaşık ortopedik ameliyatlar, günlerce süren yoğun bakım ve kedi kumunu kullanamayacağı için özel klinik bakımı gerektirir. Ki sokak hayvanları parazit veya bulaşıcı hastalıklara açık olduğu için klinikte yatan diğer sahipli hayvanlara hastalık bulaştırabilir. Veteriner kliniklerinin karantina ve yatış kapasiteleri de sınırlıdır.

Bazen farkında olmadan fazla ben merkezli düşünebiliyoruz. Benim de bir kedim var ve durumun hayvan sevgisiyle bir ilgisi yok. Günde sizin gibi 1-2 kişi sokak hayvanı getirse, kliniğin ayda 30-40 hayvana ücretsiz bakması gerekir. Bunların hepsi göz damlası damlatılıp gönderilecek vakalar değil; bahsettiğiniz ağır vakalardan ayda 4-5 tane gelse, hayvan başına en az 2 hafta yoğun bakım ve ameliyat maliyeti demek. Hangi özel işletme bunu kaldırabilir? Siz bir veteriner kliniği sahibi olsanız bu masrafın altından çıkabilir misiniz?

Keza sahipsiz sokak hayvanlarının ücretsiz tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonu kanunen il ve ilçe belediyelerine (Veteriner İşleri Müdürlükleri/Alo 153) aittir. Özel veterinerler, belediyelerin yapması gereken kamu hizmetini karşılıksız olarak üstlenmek zorunda değillerdir; nitekim ticari bir işletmeden bahsediyoruz.

Saygılar.