kerem1238806

Uzman
Bugün ikinci el olarak yeni bir ekran kartı aldım.

Sistemim
  • i5 4690K
  • R7240
  • 8 GB DDR3 RAM idi.

Ben de R7 240'ı ikinci ele uyguna bulduğum RX 470 ile değiştirdim. Oyun ve FurMark testlerini yaparak aldım yani aldığımda gayet düzgün sorunsuz çalışıyordu.

Neyse eve geldim kasaya takacağım sıra gördüm ki monitörün sadece VGA çıkışı var. Ekran kartın ise DVI ve HDMI çıkışları var. Bu yüzden dönüştürücü almak zorunda kaldım. Aldım dönüştürücüyü taktım bilgisayara çözünürlük her zamanki gibi düştü. Yani her şey büyük gözüküyordu. Bunun normal olduğunu biliyorum. Driveri yükleyip sistemi yeniden başlattığımda çözünürlük düzelmemişti aynı halindeydi. Kendim çözünürlük ayarlarından düzelttim.

İşin garip kısmı 1920x1080 önerilen değil de 1024x768 önerilen olarak gözüküyordu. Ben yine de 1920x1080'e aldım. Daha sonrasında fark ettim ki görüntü çok kötü gözüküyor. Her yazının ve görselin yanında siyah gölgesi oluşmuş. Bulanık rahatsız edici bir görüntüye sahip. Sonra dikkat ettim ki monitörün sağ ve solunda da siyah boşluklar var en kenarında ise yeşil bir çizgi var. Bu önceki kullandığım R7 240'da olmuyordu.

Ya dönüştürücü ile alakalı bir sorun var ya da ekran kartı monitöre uymuyor. Monitörüm LG Flatron E2240 oldukça eski model. 15 senesi vardır. Sorunun tam olarak ne ile alakalı olduğunu anlayamadım hiçbir şekilde çözemedim. Monitörün Auto ayarlarını denedim AMD uygulamasındaki çözünürlük ayarlarını denedim. Hepsinden de 1920x1080 ayarını denesem sağda siyah boşluk kalıyor ve bir türlü ekrana oturmuyor.

Oyunlarda da problem var. Oyunlara girebilmem için çözünürlüğü 1024'e almam gerekiyor. O şekilde açılıyor. Ancak Fortnite 1024'te de açılmıyor. Bir de monitörün 2 tane Hertz ayarı var. Birisi 59,90 birisi de 60. 59,90 ikisinde de çözünürlük farklı çalışıyor, değişiyor ancak ikisi de sorunumu tam anlamıyla çözmüyor. Kafayı yemek üzereyim hep bir sorun çıkıyor. Bu sorunu nasıl çözeceğim arkadaşlar? Aşağıda görselleri bırakıyorum.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.25.webp
    WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.25.webp
    25,6 KB · Görüntüleme: 79
  • WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.23.22.webp
    WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.23.22.webp
    17,2 KB · Görüntüleme: 73
  • WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.24.webp
    WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.24.webp
    33,1 KB · Görüntüleme: 63
  • WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.23.webp
    WhatsApp Image 2025-04-02 at 20.10.23.webp
    35,7 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleyen: Moderatör:
NVIDIA da ölçeklendirme ayarı ile o sorun çözülüyor sizin kullandığınız ekran kartı yazılımında da aynı şekilde benzer bir ayar olmalı onu eklediğim görseldeki gibi yaparsanız sorun çözülür.

Dosya Ekleri

• nvidia.webp
    nvidia.webp
    48,6 KB · Görüntüleme: 64
Sadece adaptör aldığından bahsetmişsin. Ben de HDMI aldığını farz ettim.
1024x768 de bu ghosting olayını yaşıyor musun?

Hocam 1024 768 de sistem Hz değerini otomatik 59.90'a alıyor ve aynı sorun onda da devam ediyor. İşin garip kısmı 59.90 diye Hz mi olur ilk defa duyuyorum. Neyse o Hz değerini 60'a düzeltiyorum. Kenar sorunu düzeliyor. Ama sadece kenar sorunu düzeliyor. Yazıların gölgeliği hala devam ediyor. Oyunlar yine problemli. Fortnite'yi hiçbir şekilde açamadım. Oyun başlıyor ama menü geldiğinde siyah ekranda kalıyor. Bazen de o ekranda monitör çözünürlüğü düzeltebilmek için ha bire kendiliğinden ayar yapmaya çalışıyor ama olmuyor. Sonuç olarak evet 1024 768'de de sorun devam ediyor.

NVIDIA da ölçeklendirme ayarı ile o sorun çözülüyor sizin kullandığınız ekran kartı yazılımında da aynı şekilde benzer bir ayar olmalı onu eklediğim görseldeki gibi yaparsanız sorun çözülür.

AMD'nin eski sürümü olan Catalyst Center'de böyle benzer bir sistem var. Yeni AMD Software'de böyle bir seçenek yok. Varsa da her ayarı denedim. Yeniden ölçeklendirme yapmayı denedim 1920 1068 olarak yeni ölçeklendirme oluşturdum. Ancak sağdaki siyah boşluk hiçbir şekilde düzelmedi. (internette çözüm diye paylaşılan her şeyi denedim hiçbir şey çözmüyor.)

Yukarıda yazdım zaten. Modelim LG Flatron e2240. model 1080p destekliyor. Desteklemeseydi belirtirdim. Yıllardır zaten R7 240 ile 1080p de kullanıyorum.
Monitörünüzün 1080p desteklemesi önemli değil. 15 sene önce de 1080p destekleyen monitörler vardı ne yani o dönemin cihazlarıyla şimdiki cihazlar aynı mı teknoloji ve destekleme açısından? Tabii ki değil. Bu örneği neden verdiğime gelirsek, cihazınızın eski olduğunu kendiniz belirtmişsiniz ve siz bu cihazı bir de dönüştürücü takarak monitör cihazınızdan çok daha yeni 2016 model bir kart ile kullanmak istiyorsunuz. Dönüştürücü cihazlar zaten önerilmeyen parçalar ve idarelik kullanılması gereken şeyler. Daha önce uyumsuzluk olmamış ama şimdi olmuş. Belki dönüştürücü değiştirirseniz çözülecek ama dijital görünüyü analoğa çevirmeye çalışıyorsunuz ki bu çok sürdürülebilir de değil. Bu nedenle bütçenizi zorlamadan alt seviye de olsa minimum 1080p, dijital input destekleyen monitörlere yönelmenizi tavsiye ederim.

Monitörünüzün 1080p desteklemesi önemli değil. 15 sene önce de 1080p destekleyen monitörler vardı ne yani o dönemin cihazlarıyla şimdiki cihazlar aynı mı teknoloji ve destekleme açısından? Tabii ki değil. Bu örneği neden verdiğime gelirsek, cihazınızın eski olduğunu kendiniz belirtmişsiniz ve siz bu cihazı bir de dönüştürücü takarak monitör cihazınızdan çok daha yeni 2016 model bir kart ile kullanmak istiyorsunuz. Dönüştürücü cihazlar zaten önerilmeyen parçalar ve idarelik kullanılması gereken şeyler. Daha önce uyumsuzluk olmamış ama şimdi olmuş. Belki dönüştürücü değiştirirseniz çözülecek ama dijital görünüyü analoğa çevirmeye çalışıyorsunuz ki bu çok sürdürülebilir de değil. Bu nedenle bütçenizi zorlamadan alt seviye de olsa minimum 1080p, dijital input destekleyen monitörlere yönelmenizi tavsiye ederim.

Hocam o konuda haklısınız yolum yeni monitör gibi gözüküyor. Dönüştürücülerin tavsiye edilmediğini biliyordum ancak yine de kullanırım diye düşünüyordum. Sorun yine de DVI dönüştürücüdeyse bir de HDMI to VGA dönüştürücü deneyeceğim. En azından monitör değiştirene kadar kullanmak istiyorum. Bilgisayar kardeşimin bilgisayarı. Onu upgrade etmiştim. Hevesle takayım oyunlar yükleyeyim dedim ama bu sorun patlak verdi.
Monitörlerde aldığım ekran kartından daha pahalı :D uyguna çok da küçük olmayan oyuncu için ideal, HDMI ve DVI girişi olan bir model bakabilirim. Öneriniz varsa alabilirim ancak öncelik şu sorunu çözebilmek olmalı. Ben yarın bir de HDMI to VGA kablosuyla deneyeceğim. Hatta HDMI ve DVI girişi olan bir monitörde bugün aldığım ekran kartını deneyeceğim. Sorunun neyde olduğunu çok daha iyi anlamış olurum.

Arkadaşlar HDMI kablo ile de denedim. Sorunum çözülmedi. Sorun dönüştürücüdeki giriş veya çıkışlarda veya monitördeki VGA girişinde. Çareyi direkt olarak monitörü yükseltmekte buldum. Yeni bir monitör almayı düşünüyorum. Destekleriniz için teşekkür ediyorum.

Son düzenleme: