- Makaleler
- 14
Vibe-coding uyarısı: Bu araç yapay zeka yardımıyla hızlıca yazıldı. Kodları incelenmedi. Yayıncısı olsam da "Ben yazdım, ben yaptım!" diye övünemem. Garantisi de yoktur.
NVIDIA GPU'yu sıfır yükle uyanık tutan küçük araç (MUX takılma sorunu için de işe yarayabiliyor)
Selamlar.
Son zamanlarda Windows çalıştıran bazı çift ekran kartlı ASUS laptoplarda bir sorunla boğuşuyordum. Nedense bir ekran kartını tamamen kapatmadığım sürece (özellikle Windows 11'de) NVIDIA ekran kartı uyku modunda iken uygulama geçişleri ve animasyonlar ciddi ölçüde kasılmaya başlıyor.
Mesela NVIDIA hiçbir işlem yapmadığı esnada tüm uygulamalar iGPU'da çalışsa bile animasyonlar, geçişler kanser edici düzeyde oluyor. Nedense bu sorun, NVIDIA ekran kartında aşırı basit bir uygulama çalışsa bile meydana gelmiyor.
Bu sorunu yaşadığım modeller:
ASUS ROG STRIX SCAR 18 (INTEL + NVIDIA)
ASUS TUF Gaming A16 (AMD + NVIDIA)
Bunun üzerine küçük bir C programı yazdırdım.
Ne yapıyor? NVIDIA GPU'yu ayakta tutuyor.
Teknik olarak ne yapıyor?
- NVIDIA GPU üzerinde bir CUDA context açıyor, bu kadar.
- Hiçbir işlem yapmıyor. GPU kullanımı %0
- Arka planda gizli çalışıyor, CMD/konsol penceresi yok
- GPU fiziksel olarak çıkarılırsa (MUX senaryosu) kendini otomatik kapatıyor
- Sistemde NVIDIA GPU yoksa hiç açılmıyor
Not: NVIDIA GPU tespit edilemez veya MUX gibi ortamlarda çıkartılır ise program başlamaz&kendini kapatır.
Kod:
gpu_keepalive.exe → arka planda çalıştır
gpu_keepalive.exe --startup → Windows başlangıcına ekle
(Yönetici ise tüm kullanıcılar için)
gpu_keepalive.exe --help → yardım
Bunları yaşıyorsanız deneyin:
- ASUS ROG/TUF gibi modellerde MUX kapalıyken kısa takılmalar/kasılmalar yaşıyorsan
- GPU'yu "hazır" tutmak ama yük bindirmek istemiyorsan
- Ekran kartının düşük güç moduna geçmesini ertelemek istiyorsan
GitHub: GitHub - hasanmerkit/win_nvidia_keepalive: [Vibe-coding!] A tiny Windows utility that keeps an NVIDIA GPU awake with ZERO load.
Test ettiğim cihazlar: ASUS ROG Strix SCAR 18 (Intel + NVIDIA), ASUS TUF Gaming A16 (AMD + NVIDIA)
Başka modellerden deneyenler varsa geri bildirim bekliyorum.