Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Eğer YouTube'a video yüklüyorsanız, H.264 (AVC) kodeğinin yüksek bitrate gereksiniminden dolayı videoyu yüklemek sizi yoruyorsa ve daha verimli bir codec kullanmak istiyorsanız kesinlikle AV1 kullanmayın.

Normal şartlarda HEVC ile AV1 arasında seçim yaparken hep AV1 tercih edilir. Çünkü HEVC'de 15 Mbps bitrate ile elde edilen görüntü kalitesi AV1'de 10-12 Mbps ile elde ediliyor.

Fakat AV1 codec ile işlediğim videoları YouTube'a yüklediğim zaman işleme (process) süresi o kadar uzun oluyor ki videoyu zamanında yetiştiremiyorum. HEVC ile deneyince video hızlı bir şekilde YouTube tarafından işleniyor. Sırf bu nedenle akşam 4:30 gibi yüklediğim ve akşam 6'da veya en kötü akşam 8'de yayınlamayı düşündüğüm bir oyun videosu akşam 8:30'a kadar gecikti. Çünkü akşam 8'de hala işlenmesi devam ediyordu.

Maalesef YouTube'un AV1 codec kullanan videoları işlemesi gerçekten aşırı derecede uzun sürüyor. Mesela az önce HEVC codec ile 1.5 saat uzunluğunda bir video yükledim. Videonun işlenmesi 10 dakika bile sürmedi diyebilirim. Fakat dün AV1 codec kullanan 1 saatlik bir video yüklemesi yapmıştım, işlenmesi 3 saatten uzun sürmüştü. Gerçekten şaka gibi.

Eğer YouTube'a zamanında bir video yetiştirecekseniz çıktıyı H.264 (AVC) veya H. 265 (HEVC) olarak almaya özen gösterin ve mümkünse AV1 kullanmayın. Ha eğer videonun işlenme süresi sizin için çok da mühim değilse AV1 kullanabilirsiniz, onu belirteyim.

Başlıkta YouTube için diye belirtseydiniz iyi olurdu. Yükleme kısmını bilemem ama Torrent'den indirdiğim film koleksiyonlarında AV1 olanları tercih ediyorum en son Yüzüklerin Efendisi'ni indirdim görüntü kalitesi harika.

Başlıkta YouTube için diye belirtseydiniz iyi olurdu. Yükleme kısmını bilemem ama Torrent'den indirdiğim film koleksiyonlarında AV1 olanları tercih ediyorum en son Yüzüklerin Efendisi'ni indirdim görüntü kalitesi harika.
Zaten YouTube diye yazmıştım, moderatörler konuyu taşırken YouTube yazısını anlık olarak silmiş. Sonra tekrar etiket olarak eklemişler.