DisplaySpecifications'ta listelendi. Model ismi VX2581-2K-PRO-3 olarak geçiyor.

1726428024115.webp

Monitörün özellikleri;
  • 24.5"
  • 2560x1440 çözünürlük
  • 240 Hz yenileme hızı
  • IPS
  • %95 DCI-P3 kapsamı, %97 Adobe RGB kapsamı, %100 sRGB kapsamı (Teorik)
  • HDMI 2.0 olduğu için maksimum 144 Hz verebiliyor
  • DP üzerinden 240 Hz verebiliyor
  • 8-bit (FRC ile alakalı bilgi verilmemiş.)
  • 1000:1 kontrast oranı (Teorik)
  • 400-450cd parlaklık (Teorik)
  • VESA DisplayHDR 400 sertifikası
  • Pivot özelliği
  • Yükseklik ayarı
  • Arka kısımda RGB LED bulunması
  • 3.5mm kulaklık girişi

Panel

Monitörde muhtemelen BOE üretimi DV245QHB-N30 isimli panel bulunuyor. Zira Panelook'ta 24.5", 1440p ve 240 Hz olarak sorgulayınca sadece bu panel karşımıza çıkıyor. Ek olarak panelin Ocak 2024'te seri üretime başlaması da bu panelin kullanıldığı ihtimalini arttırıyor.

Panelook

Bu panelin kullanıldığını düşünerek yorum yaparsak kaliteli bir paneli var.

Panelin teorik Rec.2020 CIE1976 renk gamutu kapsamı %72. Bu değer oldukça iyi. Eğer Viewsonic buna güzel bir arka aydınlatma ile destek vermişse ortaya güzel bir monitör çıkmış olabilir.

Bunun dışında panelini yorumlarsak 8 COF bulundurması gayet iyi, bazen bu bütçelerde ucuza kaçıp 4 veya 6 COF panel kullanan üreticiler olabiliyor. COF sayısının fazla olması, panel ömrüne etki eder. Ne kadar COF olursa, COF başına düşen güç tüketimi o kadar az olur ve bu da daha uzun ömürlü COF demektir.

Monitör 6-bit + FRC değil, direkt olarak doğal 8-bit. Bu da önemli bir artı. Belki FRC ile de 10-bit yapılabilir, Viewsonic kendi sitesinde bununla alakalı hiçbir şey yazmamış.

Diğer bir değineceğim şey monitörün 1440p 240 Hz ve 24.5" bir panel kullanıyor olması. Hem 1440p monitörde competitive oynamak isteyip boyutlardan ötürü satın alamayanları hem de keskin bir görüntü isteyenleri kendine çekmiş. Açıkçası benim hoşuma gitti. Evet, 27" ve 32" başka güzel ama çok keskin bir ekrana bakıyor olmak da güzel bir deneyim. Bu monitörün PPI değeri 120. Oldukça yüksek bir değer. Karşılaştırma yapabilmeniz adına 1440p 27" PPI değeri 109, 1080p 23.8" PPI değeri 93.

a-Si TFT bir yapıya sahip. Oxide-TFT olabilirdi aslında, güncel modellerde Oxide-TFT görmek yaygınlaşmalı. LTPS beklemek biraz salonu balkona katmak deyimine giriyor, pahalı teknoloji.

Arka aydınlatma, panele tümleşik değil. Dolayısıyla Viewsonic nasıl bir arka aydınlatma koydu, bunu ancak incelemeleri çıktıkça göreceğiz.

Kaynak

24.5" ViewSonic VX2581-2K-PRO-3 - Specifications

Son düzenleyen: Moderatör:
12.5K civari dusunuyorum. Eger 24.5" oldugunu goz onunde bulundururlarsa 27" modellere kiyasla daha ucuz olabilir. Ama soyle bir sikinti var ki muadili olmadigi icin firsattan istifade sacma bir fiyat da yazabilirler.
Uygun gibi görünüyor ama dediğin gibi, pahalı da çıkabilir.

Uygun gibi görünüyor ama dediğin gibi, pahalı da çıkabilir.
Yalniz bu monitorun soyle bir sikintisi var, hedef kitlesi biraz dar. 2K alan adam 27" isteyebiliyor, 240 Hz ve competitive takilacak adam da ben 2K'yi ne yapayim 1080p yeter deyip butceyi daraltiyor. Mesela AOC da Q24G2A isminde 2K 165 Hz 23.8" IPS monitor cikardi, genel olarak pek tercih eden olmuyor, 10 kisiden 2'sinin falan tercihi oluyor. Ama ben bu tur durumlarda firmalari takdir ediyorum, en azindan diger firmalarin aksine elini tasin altina koyup denedi diyorum.