Pro alacaksan video ve zoom performansı için al. Ana ve ön kamerada başa baş gidiyorlar. Pro'nun telefoto kamerası, standart modelin ana kamera sensörünü kullanıyor. Arada büyük fark var. Tabi böyle deyince standart X300'ün telefotosu kötü gibi anlaşılmasın; iPhone Pro Max'dır, Samsung Ultra'dır çiğ çiğ yer yine :D iPhone 17 Pro Max ile yan yana 40X zoom'da karşılaştırıldı, onaylandı.

X300 Pro, video konusunda da hem stabilizasyon avantajı hem de telefoto kamerası uçuk derece iyi olduğu için teknoloji-özellik avantajı sağlıyor zoom'lu videolarda.

Benim tercihim X300 oldu açıkçası, adam olana çok bile. Ana kamera, 3-5x zoom'da falan çoğu zaman Pro - standart arasındaki farkı anlayamazsın bile, standart da kamera paketi olarak çok güçlü dediğim gibi.

Telefonlarin optigi ve sensör boyutu sınırlı oldugu icin fazladan optik, lens falan diye uğraşmaya gerek yok. İki cihaz da mantikli, foto kiti deneyimlemedim ama aynasiz makinelerdeki gibi pratik olduğunu sanmıyorum onlari cikartip takmanın ve muhafaza etmenin vb.

Pro modeli kamera olarak dolu dolu, crop faktörü devreye girdiği için optik zoomu yeterli gelir.

Fotoğraf kiti bana kalırsa gereksiz bir kit. Fotoğraf makinesi mi alıyorsun, telefon mu? Pro olan versiyonu zaten dolu bir cihaz, hem telefoto hem de wide (ultra-wide değil, normal-wide) sensörü ve lensi yeterli. RAW desteği de var. Fotoğraf kitini takarsan cihaz telefondan ziyade hassas bir şeye dönüşüyor, makine oluyor bildiğin :D.
Ben daha dün öğrendim aslında telefotoyu. Genel olarak bakacak olursam, yeni bile öğrensem, cidden bazen fotoğraf makinesi gibi gereksiz görüntü oluşturduğunu düşünmüyor değilim. Lakin benim anlamadığım telefonun kendi kamerası yetiyorsa telefoto ile niye uğraşmışlar ki x300 modelinde? O kafamı biraz karıştırıyor. Birde telefoto önerenlerde çok aslında ama hala ortada kaldım. Bu arada pro versiyonunu değil düz versiyonunu alacağım eğer ki alırsam.

Tercihini boyuta göre yapabilirsin. Büyük telefon seviyorsan Pro modeli tabii daha iyidir.
Boyut açısından Iphone bazı modelleri gibi ufak olursa biraz sıkıntı olabilir ama o kadar fiyat farkını boyuta vermem sanırsam. Teşekkürler hocam bilgi için.

Bütçe sorunun yoksa X300 Ultra bekle yakında satışa sunulacak.
Bütçe sorunu var hocam. Zira pro versiyonu bile pahalı geldi. En azından bir telefon için o kadar ödemem şuan da. Bilgi için teşekkürler.

Pro alacaksan video ve zoom performansı için al. Ana ve ön kamerada başa baş gidiyorlar. Pro'nun telefoto kamerası, standart modelin ana kamera sensörünü kullanıyor. Arada büyük fark var. Tabi böyle deyince standart X300'ün telefotosu kötü gibi anlaşılmasın; iPhone Pro Max'dır, Samsung Ultra'dır çiğ çiğ yer yine :D iPhone 17 Pro Max ile yan yana 40X zoom'da karşılaştırıldı, onaylandı.

X300 Pro, video konusunda da hem stabilizasyon avantajı hem de telefoto kamerası uçuk derece iyi olduğu için teknoloji-özellik avantajı sağlıyor zoom'lu videolarda.

Benim tercihim X300 oldu açıkçası, adam olana çok bile. Ana kamera, 3-5x zoom'da falan çoğu zaman Pro - standart arasındaki farkı anlayamazsın bile, standart da kamera paketi olarak çok güçlü dediğim gibi.
Bende mesela Samsung A24 var. Telefon maşallah hala akıp gidiyor 5 yıldır. Lakin kamerası pek iyi değil. Bende fotoğraf çekmeye başlamak istiyorum da, oranın piyasası ayrı bir karmaşık. Mesela 40.000TL'lik fiyattakiler bile başlangıç için cidden sanırsam, ikinci el alsam 20.000TL'ye düşüyor da kendi şehrimde makinayı kontrol etmek isterim ama pek mümkün olmadı. Günün sonunda o kadar fiyata telefon alsam daha mantıklı olur diye düşünüyordum. Gerçi x300 daha pahalı da en azından hem fotoğrafta çok iyi hem de telefon.

Benim amacım zoom yaparken belli bir yere kadar neredeyse ya da az kayıp olması. Mesela sabah yürüyüşüne çıkarken hayatımda vahşi doğada görmediğim yeşil papağanları görmüştüm bir kaç adım ötedeki ağaçta. Oraya A24 ile 3x-4x zoom yaptığımda bile görüntü öyle böyle değil bulanıklaştı. İlla bu an içinde değil genel olarak. Zira oynadığım oyunlarda bile SS falan çekiyorum çok fazla. Birde gerçekte de yürüyüşlere başlayalı 3 ay olmuşken ve kırk yılda bir farklı yerlere giderken x300 veya ona yakın telefon almak iyi fikir gibi geldi.

Telefonlarin optigi ve sensör boyutu sınırlı oldugu icin fazladan optik, lens falan diye uğraşmaya gerek yok. İki cihaz da mantikli, foto kiti deneyimlemedim ama aynasiz makinelerdeki gibi pratik olduğunu sanmıyorum onlari cikartip takmanın ve muhafaza etmenin vb.

Pro modeli kamera olarak dolu dolu, crop faktörü devreye girdiği için optik zoomu yeterli gelir.
Peki hocam size göre de x300 yeterli olur mu? Mesela "x300 almak yerine x300 pro al, almazsan başka ve daha uygun model al" der miydiniz?

X300 yeterli olur. X300 Pro'nun bulunduğu bantta ben olsam iPhone tarafına yönelirdim.
Bana da öyle gibi geldi de emin olmamıştım yine. Zira telefonlar hakkında çok az bilgi birikimim var. Düşünceni yazdığın için teşekkürler.

Son düzenleme:
@CyHaN_Atalay, X300; 3X optik zoom, 6X'e kadar da Apple'ın tabiriyle optik kalitede zoom yapabiliyor. X300 Pro'da bu değer 12X'e kadar çıkıyor. Gün ışığında statik nesnelerin fotoğraflarını çekerken 6X'e kadar X300 - X300 Pro farkı çok göze batmaz. Pro farkını zoom 6X'i geçtiğinde veya şartlar zorlaştığında ortaya koyar. Nedir zor şartlar? Ters ışık, düşük ışık, hareketli nesne vs.

Lakin benim anlamadığım telefonun kendi kamerası yetiyorsa telefoto ile niye uğraşmışlar ki x300 modelinde?
Telefoto kamera zoom yapmak için tamamen. Telefoto kamerada bulunan lens büyüteç mantığında görüntüde hiçbir bozulma olmadan yakınlaştırma yapıyor. Tabi fotoğraf makinelerinin aksine telefon lensleri hareket edemediği için telefoto kamera dünyanı her zaman sabit yakınlaştırmayla görür.

X300'de telefoto kamera her zaman 3X yakın görür, X300 Pro'da ise 3.5X yakın görür. Atıyorum Pro aldın, 3.4X zoom yaptın, ana kamera kullanılmaya devam eder. Ne zaman 3.5X veya daha yakın zoom yaparsan o zaman telefoto kamera aktif olur ve 3.5X sonrasında da 14X'e kadar "kırpma" yapar.

Yine örnekten gidelim: X300 Pro'nun telefoto kamerası 200MP. 3.5X zoom fotoğraf çekersen bu 200 milyon pikselin hepsi (1MP = 1 milyon piksel) fotoğrafı çekmek için kullanılır. Zoom 7X'e çıktığında kenarları kırpıp sensörün ortasındaki 50 milyon piksel kullanılır sadece. Zoom 14X'e çıktığında ise 200 milyon piksele sahip sensörün sadece 12.5 milyonu kullanılır, yani sensörün çok küçük bir alanını, potansiyelinin küçük bir kısmını kullanırsın ama sonuç olarak herhangi bir dijital büyütme olmadığı, fotoğraftaki her piksel gerçek bir piksele karşılık geldiği için doğru koşullar altında optık kalitesine çok yakın, net fotoğraflar ortaya çıkar.

X300'ün hem lensleri 3.5 yerine 3X yakınlaştırdığı hem de sensörü Pro'daki gibi hayvani 200MP olmadığı için 6X'den sonra yamulur.